Usagi vesmírný, toť úlet nesmírný

RECENZE > V komiksové dimenzi nás dnes asi překvapí máloco. Už jsme tu měli Supermana komunistu, Batmana na drogách, zombie Avengers či souložící Čtyřlístek. O to zvláštnější je, s jakými rozpaky byl – podle mnohých názorů na webových diskuzích – přijat příběh Usagiho, kterého autor Stan Sakai vystřelil do vesmíru.

Série Usagi Yojimbo u nás díky nakladatelství Crew zapustila mocné kořeny. Zpočátku nesměle a namátkou vydávané knížky se dnes již spojily v řadu čítající dvacet počeštěných svazků a dva speciály. Z toho je nad slunce jasné, že Usagiho máme rádi. Přečetli jsme si tisíce stran, ve kterých dlouhouchý samuraj prožívá mnohá dobrodružství v Japonsku 17. století. S jinou dobou a jiným místem si ho prostě nedovedeme spojit. A najednou je ve vesmíru v daleké budoucnosti! Stane, cos to snědl za fugu?!

Jde o to, že musíte přistoupit na autorovu hru. Pokud budete očekávat klasického řadového Usagiho, nejspíš vás uvede do výše zmíněných rozpaků. Pokud se smíříte s tím, že Stan Sakai potřeboval na chvíli uletět jinam, prostě „zablbnout si“, jak mu fantazie dovolí, umístit své postavy do světa, který ho vedle starého Japonska také láká, a rozehrát s nimi zase trochu jiné dějové šachy, vesmírný králík vás určitě nezklame. Nakonec autor párkrát „uletěl“ už v klasické sérii, v níž jsme mohli potkat Želvy ninja nebo Godzillu.

Hvězdné války se Shakespearem

Vesmírný Usagi přitom není žádná novinka, ale už přes dvacet let stará záležitost, jejíž velmi pozoruhodný vznik popisuje sám kreslíř v úvodu. Prvním impulzem byla obrovská láska Stana Sakaie k dinosaurům. To kvůli potvorám z daleké minulosti se ušoun dostal do daleké budoucnosti. Sakai totiž chtěl dinosaury, ale ne už jeskynní králíky. Nastavil proto stroj času směrem vpřed, kde se nějaká ta dinosauří planeta vždycky najde. Paradoxní je, že ač o této téměř vyhynulé linii obratlovců autor zaníceně píše a věnoval jim i polovinu obálky, v samotném komiksu na ně příliš nenarazíte. Neznamená to však, že by čtenář měl být o něco ochuzen. To v žádném případě!

Vesmírný Usagi je fantastický mix klasického Usagiho, starých Hvězdných válek a toho nejlepšího ze Shakespeara. Nacházíme se v daleké budoucnosti, která připomíná futuristické staré Japonsko. Máme tu většinu atributů z klasické řady včetně samurajů, ninjů, mezi sebou válčících lordů či soubojů cti, akorát většina toho lítá ve vesmíru. Vše je doplněno vyspělými technologiemi (tepelně naváděné shurikeny, světelné meče, kosmické lodě) a prapodivnými mimozemšťany. Na filmové Hvězdné války z roku 1977 si při čtení vzpomenete často, protože inspirace jimi je víc než zjevná a mnohé momenty na ně přímo odkazují.

Nadechnout se

To nejpoutavější na celé knize však nejsou kulisy, ale příběh. Stan Sakai je mistr dějových zápletek. Dokáže vymyslet skutečně zajímavé charaktery, s kterými pak rozehrává spletité hry mocenských intrik, milostných peripetií a dobrodružných akcí. Dočkáme se tak nejedné nečekané zrady a nejednoho překvapení.

Sakaiův výtvarný styl je tradičně vynikající. Osobitost jeho rukopisu podtrhuje znamenitý cit pro načasování a plynulost vyprávění. Akční scény a důležité momenty neváhá rozvést do několika stran, jindy obětuje řadu panelů jen pro navození atmosféry, aniž by ovšem působil rozvlekle. Zkrátka zůstává kvalita formy z dříve vydaných knih, kterou věrní čtenáři dobře znají.

Vesmírný Usagi je dobrodružným románem, jehož tři sta stran zhltnete jedním dechem. Akorát než otevřete knihu, zhluboka se nad ní nadechněte, zavřete oči a řekněte si nahlas: „Je to sci-fi, je to sci-fi, je to sci-fi.“ Myslím totiž, že uvědomit si změnu žánru je klíčové pro to, abyste si dlouhouchého ronina ve vesmíru užili jaksepatří.

Vesmírný Usagi
Stan Sakai
Crew, 2014, 296 stran, 349 korun
záznam v ComicsDB






3 komentáře u „Usagi vesmírný, toť úlet nesmírný“

  1. Váhal jsem váhal, ale po vaší recenzi už neváhám! Zítra jdu nakupovat.
    Díky za pěknou recenzi!

  2. Neváhal jsem ani chvilku ušáka mám rád a jeho přenesení do vesmíru mi připadlo jako dobrý nápad a nesplet jsem se. Parádní počtění

Komentáře nejsou povoleny.