ZÁPISNÍK: Komiks nad zlato

usagi_uvod

Dnes si připravte plný vepřín keramických prasátek, za která si budete moct pořídit nějakou tu stránku komiksu. Jednu. Snad. Michal Jareš vás provede novými publikacemi, které k němu probublaly z undergroundu a představí novou výstavu v Břeclavi. Jestli jste četli jeho recenzi komiksu Here a pořád nejste rozhodnutio koupi, tak po příspěvku Pavla Kořínka už budete mít jasno na tuty. A pokud se chcete dozvědět, co vše podniká váš ušatý kamarád Usagi, jste na správném místě.

Aukce komiksových originálů v Sotheby’s
Věhlasná aukční sín Sotheby’s připravila na letošní 7. březen specializovanou dražbu pojmenovanou po francouzsku „Bande Dessinée“ a její téměř 300 položek čítající katalog se čte skoro jako kanonické Who is Who světového komiksu. Outcault, McCay, Hergé, Peyo, Tezuka, Barks, Moebius a Crumb, Bilal i Ware: nejvyšší prodejní „estimate“ 450000–480000 euro je uhadován pro Hergého jubilejní titulku časopisu Le petit vingtième z roku 1938, i jen za mrzkých pár tisíc euro si ale – budete-li mít štěstí – můžete pořídit nějakého toho Eisnera, Schuitena, Popea nebo Manaru pro radost.

Aukční katalog ale stojí za pozornost i v případě, nehledáte-li zrovna využití pro prachem zapadající hotovost. Kvalitní a zvětšovatelné skeny všech nabízených děl poskytují vlastně docela jedinečnou příležitost k nahlédnutí krásy originálů těch největších komiksových mistrů. Vybírejte a kochejte se na www.sothebys.com/en/auctions/2015/bande-dessinee-pf1555.html. (Pavel Kořínek)

herge


 

Nepřetržité bublání undergroundu
Spíš jen informace než nějaké větší rozprávění. Na přelomu roku vyšla mj. zásadní publikace The mammoth book of cult comics: Lost classics from underground independent comic strip art. Specifický komiksový průvodce po newyorské podzemní dráze, který je věnován mladším čtenářům, se jmenuje jednoduše Lost In NYC a jeho autoři jsou Nadja Spiegelmanová a Sergio García Sánchez (vyšlo u Toon Graphic). Obsahuje mimo jiné mix archivních dokumetů, fotek, map a informací. Zajímavé je to hlavně kvůli autorům – García Sánchez patří k nejvýraznějším španělským autorům posledních let a Nadja je dcera Arta Spiegelmana a Françoise Moulyové. Trochu toho novozélandského štěstí: Ant Sang vydal pohromadě komiks The Dharma punks (vycházelo původně v osmi sešitech v letech 2001 až 2003). Nemůžu si pomoct, ale moc se mi líbí i tahle novozélandská manufakturka. A na konec chystané veledílo, které je potřeba mít doma (jako ostatně všechny předchozí emise) – Dan Fogel vydává někdy z jara rozšířený Fogel’s underground price & grading guide. Bohužel, jako vždy se jedná o nevkusně drahou investici. (Michal Jareš)

cult_comics


 

Usagi u nás pokračuje, zatímco za oceánem si dal oraz
Vyšla již 23. kniha příhod neohroženého králíka Usagi Yojimba s podtitulem Most slz. Zpráva na první pohled ne až tak významná, ale pod onou třiadvacítkou se skrývá přes sto sešitů původní série. Ta měla teď za oceánem tři roky pauzu a od května znovu pokračuje s číslem 145. To ale neznamená, že by Stan Sakai ty roky zaspal v tvůrčí činnosti. Kromě série 47 roninů podle scénáře Mike Richardsona připsal králíkovi na konto další spin-off, konkrétně minisérii Senso. V té bojuje postarší Usagi s invazí mimozemšťanů čili něco ve stylu Vesmírného Usagiho. Jen inspirace tentokrát nepřichází od Star Wars, ale z Wellsovy Války světů. Zároveň rozjelo nakladatelství Dark Horse sérii dnes tak populárních omnibusů, ve kterých sesbírává Usagiho knihy od osmého čísla v tlustých špalcích. A pokud by vás zajímalo, kolik už jen booků zaostáváme za originálním vydáním, tak na červen je v plánu kniha s pořadovým číslem 29 a podtitulem Two-Hundred Jizo, takže je pravidelný přísun králičího na nějaký ten rok ještě zaručeno. (Martin Přibyl)

usagi_29

usagi_senso

usagi_saga


 

Český komiks v Břeclavi
S předstihem – ale lepší dřív než pozdě: Městské muzeum a galerie Břeclav chystá v synagoze výstavu nazvanou Český komiks – retrospektiva od 20. století do současnosti. Celá ta radost začne 27. 3. a potrvá do konce května. Akorát nevím, proč mi to něčím připomíná Signály z neznáma… (Michal Jareš)

cesky_komiks_thumb


 

Pohled do zákulisí Here Richarda McGuireho
Pokud vás snad nedávná recenze Michala Jareše navnadila dozvědět se více o opusu magnum Richarda McGuireho Here, třeba vám přijde vhod monografické číslo digitálně distribuovaného časopisu Five Dials, který za účelem propagace svých autorů vydává a na internetu bezplatně nabízí nakladatelství Hamish Hamilton (ke stažení na fivedials.com/files/fivedials_no35.pdf). Šedesátistránkový speciál Making of Here přináší přípravné studie, samply použitých i nakonec nezařazených materiálů a spoustu dalších podkladů nabízejících pohled do zákulisí (či „vedlejšího pokojíčku“) jedné z nejzajímavějších komiksových knih posledních let. V úplnosti je zde přetištěna i původní šestistránková černobílá ur-verze z časopisu Raw, kterou ještě doplňuje krátká studie a záběry z newyorské výstavní instalace projektu. (Pavel Kořínek)

five_dials

6 komentářů u „ZÁPISNÍK: Komiks nad zlato“

  1. Tedy – ten plakát k výstavě Český komiks je neskutečně… jak to říct slušně? Ale každá výstava dobrá.

  2. Podle mého názoru naopak ten plakátek k výstavě dělali profíci. Inspiraci z vizuálu Signálů z neznáma mistrně zakryli tím gulášem použitých písem, které tam napráskali. To mě bouchlo do očí víc než nějaké Signály… :-)

  3. Chtěl jsem českou šanghaj návštívit, ale tohle mi teda vzalo vítr z plachet. Je to hnus velebnosti.

Komentáře nejsou povoleny.