BB/art koupil autobiografii, která ještě nevyšla nikde na světě

UKÁZKY > Nedávalo to příliš smysl, když si BB/art pochvaloval prodeje grafických románů ze života a zároveň postavil ediční plán na superhrdinech. Nakladatelství nakonec dodatečně zařazuje do nabídky komiks Fatherland, v němž Kanaďanka srbského původu Nina Bunjevacová proplétá osudy svých rodičů s konflikty v Jugoslávii. Její otec nebyl hrdinou ani obětí, ale teroristou.

Grafický román, který u BB/artu naváže na tvorbu Joea Sacca nebo Marjane Satrapiové, dosud nevyšel nikde na světě. Anglicky vyjde v srpnu, u nás devatenáctého listopadu. „Jistotu, že je to dobrý komiks, nemáme, ale prostě nás zaujal. Již nyní jsou k němu dobré ohlasy, kolegy Richarda Podaného i Pavlu Horákovou titul nadchl,“ říká šéfredaktorka nakladatelství Karolína Špičková.

V českém překladu se tak letos sejdou dva komiksy silné generace autorských osobností z Kanady. Zatímco Chester Brown, jehož Paying For It (Sex za peníze) připravuje Argo, je už v podstatě moderním klasikem, Bunjevacová byla objevena nedávno. Několik let je spjatá s undergroundem (Le Dernier Cri ve Francii, Puck a Black v Itálii, Komikaze v Chorvatsku, Mineshaft ve Spojených státech), ale větší pozornost ji zajistila až sbírka autobiografickych i magicko-realistických povídek Heartless. Loni za ni ve svých 40 letech získala kanadskou komiksovou Cenu Douga Wrighta pro talent zasluhující širší pozornost.

Do komiksu se Bunjevacová pustila v roce 2004, obrátila se k němu už jako vystudovaná umělkyně, kterou omrzelo malování fotorealistických obrazů. V komiksové tvorbě se inspirovala karikaturami Drewa Friedmana, sama svoje plastické kresby puntičkářsky puntíkuje a šrafuje. Ještě víc než komiksy ji inspirují spisovatelé (Thomas Mann, David Sedaris) a filmaři (François Truffaut, Rainer Werner Fassbinder).

Fatherland je jejím „celovečerním“ debutem, Bunjevacová v něm historická fakta zkombinovala s osobním vyprávěním a vzpomínkami sestry, matky a babičky. Otec byl fanatický srbský nacionalista, po druhé světové válce uprchl do Kanady, kde se připojil k teroristické skupině, která připravovala útoky proti sympatizantům prezidenta Jugoslávie Josipa Broze Tita. Bunjevacová se narodila v roce 1973, v roce 1975 s ní matka odletěla do domoviny za prarodiči, otec a dva jeho kumpáni zemřeli v roce 1977 při nevyjasněné explozi. Bunjevacová se do Kanady vrátila až v šestnácti letech.

Komiks Fatherland překládá Pavla Horáková (do češtiny již převedla knihy Iana Bankse, Thomase Pynchona nebo Kurta Vonneguta), stránky níže si zřejmě odbývají světovou premiéru.









5 komentářů u „BB/art koupil autobiografii, která ještě nevyšla nikde na světě“

  1. Teda, ta kresba je (mírně řečeno) zlej sen. Něco takhle upachtěnýho už jsem dlouho neviděl.

  2. Vojna v Juhoslávií, doporučenie od Richarda Podaného – jasná voľba.

  3. Kresby budov jsou úžasné, ale jak se tam objeví člověk, tak je to hrůza.

Komentáře nejsou povoleny.