BD, je t’aime: Malí detektivové z Baker Street

RECENZE > UKÁZKY > Snad každý zná slavné postavy viktoriánské Anglie, důvtipného Sherlocka Holmese a jeho obětavého parťáka doktora Watsona. Málokdo si ale vzpomene na partu dětí, které jim pomáhaly v jejich pátrání.

Tuto křivdu se snaží napravit komiksová série Les Quatre de Baker Street (Čtyřka z Baker Street), jejíž hlavní hrdinové prožívají dobrodružství, za která by se nemusel stydět ani jejich slavný mecenáš a učitel.

Žádné Rychlé šípy

V čele party stojí vytáhlý „Irčan“ Tom, rychlý a mrštný jako kočka, někdy příliš zbrklý, ale vždy odvážný kluk, který je nepřekonatelný v honičkách po londýnských střechách. Dále tu je věčně nabroušený Billy, který se nebojí dát pořádnou ránu, případně kopanec. Něžné pohlaví zastupuje Charlie alias Charlota, která nikdy neodolá koláčům, dortíkům a podobným pochutinám. Partě je platná svým důvtipem a také zklidňuje časté hádky kluků. Taky je vždy převlečená za kluka, neb malé holky bez domova to tenkrát v Londýně neměly vůbec lehké. O tom se děti přesvědčí hned v prvním dílu Nesnáze u Modré záclonky, ve kterém musí zachránit Tomovu kamarádku z vykřičeného nóbl nevěstince. Nakonec je tu kocour Watson, kterého si parta osvojila, ten jim mnohdy pomůže vyřešit nejednu zapeklitou situaci.

Na hrdinech je sympatické, že to nejsou vyloženě kladné postavy bez minulosti, třeba Tom se dříve živil převážně krádežemi. Ze stínu zločinu a temných londýnských uliček je vytáhl právě Sherlock Holmes, který jim dal práci a zasvětil je do svého řemesla. Ve druhém dílu se parta připlete mezi levicově smýšlející ruské emigranty a carskou tajnou policii. Ve trojce zase musí zachránit mladičkou kabaretní zpěvačku před zákeřným vyděračem a vrahem Krvavým Percym. V albu čtvrtém se rozhádají a rozejdou se, aby posléze zjistili, že za jeden provaz se přece jen lépe táhne. Zvlášť když Krvavý Percy utekl z vězení a prahne po pomstě.

Většina prostoru v komiksu patří dětským hrdinům, Holmes a doktor Watson se v něm objevují jen sporadicky. Scenáristé J.B. Djian a Olivier Legrand jsou zkušení vypravěči, dokázali jednotlivé příběhy vybalancovat tak, aby se u nich bavili děti i dospělí. I když jde hrdinům mnohdy o život, nikdy se nepřekročí míra násilí natolik, aby to nebylo přístupné pro malé dětské čtenáře.

Kresba jako z animáku

Za kvalitními scénáři nezůstává pozadu osobitá kresba Davida Etiena, je svižná a akční, jako kdyby byla kreslená rychlou rukou. Z panelů přímo sálá, jak moc mladého ilustrátora baví kreslit. Tato radost se rychle přenese na čtenáře, který si začne obrázky patřičně užívat. Není náhodou, že série je ověnčena několika cenami, čtvrtý díl se v roce 2013 dostal do oficiálního výběru Angoulême v sekci komiksů pro mládež.

Čtyřka z Baker Street se ve své domovině těší velké popularitě, dalo by se říct, že je to momentálně nejdůležitější kůň ve stáji nakladatelství Vents d’Ouest. Svědčí o tom i druhé místo v prodejním žebříčku aktuálního pátého dílu. A kdyby proti sobě série neměla tak silnou soupeřku, jakou je Thorgalova dcerka Vlčice, byla by jistě první.

Není se čemu divit, Čtyřka z Baker Street je oslavou klukovských dobrodružství, má zajímavé a sympatické hrdiny a jejich eskapády mají neuvěřitelný tah na branku. Nebo jak praví na obálce Régis Loisel, kreslíř Výpravy za ptákem času: „V tomto komiksu se spojily všechny ingredience potřebné k okouzlení co nejširšího publika. Neřeknu tedy více než jen: Ať vás dobří bohové doprovází!“

Les Quatre de Baker Street
scénář Jean-Blaise Djian a Olivier Legrand, kresba David Etien
Vents d’Ouest, vychází od roku 2009







1 komentář u „BD, je t’aime: Malí detektivové z Baker Street“

  1. Tahle rubrika je vazne zlo. Takhle podlymi zpusoby me donutit k tomu, abych se vazne zacal ucit francouzsky, ptze tu padaji same lakave kusy.

Komentáře nejsou povoleny.