BD, je t’aime: Chlupatí mušketýři

RECENZE > UKÁZKY > „Pohleďme na všechna ta nebezpečenství, která nás ještě čekají,“ pravil odvážný šermíř Don Lope z Villalobos s pohledem upřeným do dáli. Vůbec mu nevadí, že jeho parťák ve zbrani, Armand Raynal z Maupertuis, je lišák. Sám je totiž vlk. Ve světě De cape et de crocs (Pláště a tesáky) žijí zvířecí hrdinové společně s lidmi. Taková volavka u pirátů je ostatně nejchytřejší z celé posádky.

V popředí celé série stojí dva neohrožení a chlupatí mušketýři. Lišák Armand, který má sklony k veršování a bezhlavě se vrhá do každé šarvátky. Pokud nemá po ruce svůj kord, alespoň se zahryzne soupeři do zadku. Jeho přítelem je uvážlivý vlk Don Lope, který musí často Armandovo nadšení krotit a který je zamilovaný do krásné cikánské tanečnice Herminy. Mimo myší se nebojí ničeho. Dvojici doplňuje králíček Euseb, obětavý kamarád, který sám sebe nabídne k snědku, když se naši hrdinové ocitnou na pustém ostrově. Série je plná vedlejších postav, z nichž je každá dostatečně trhlá, aby nezůstala v pozadí.

Příběh začíná v Benátkách, kde se hrdinům dostane do rukou vyplavená láhev s mapou k pokladu. Na ten má v průběhu děje spadeno stále více dobrodruhů: turecký korzár, zlotřilý kapitán nebo vyšinutý pirát. Všichni se brzy ocitnou ve víru neočekávaných událostí, které je zavanou na ostrov Maltu, do zajetí pirátů, k zatopené Atlantidě, na palubu bludného Holanďana, do útrob mořského Leviatana, na ostrov, kde rostou sýrovníky, a kde si excentrický vynálezce Bombastus Johannes Theophrastus postavil létající stroj, do kotle kanibalů, na divadelní prkna a poté až na povrch Měsíce, který vůbec není tak liduprázdný, jak se zdá.

Plachetnicí až na Měsíc

Scenárista Alain Ayroles stvořil pohádkový svět, ve kterém je možné úplně všechno. Na nějakou fyziku se tu moc nehraje. K cestě na Měsíc vám stačí plachetnice a kouzlo. Neustále překvapuje novými nápady, přičemž každý je bláznivější než ten předchozí. Pořád se něco děje, příběh uhání zběsilým tempem a nenechá čtenáře vydechnout. Série hodně těží ze situačního humoru a svérázných postaviček, lidských i zvířecích.

Kresba Jean-Luca Masboua je líbivá a v bohaté paletě barev, klame však tělem. Za hezkou a okázalou kresbou se totiž skrývá rozmáchlý příběh se spoustou odkazů na francouzské literáty, divadlo a verneovky. Série je určená spíše starším dětem a čtenářům, kteří si budou literární momentky užívat, například Armandův monolog s lebkou.

Pláště a tesáky ocení fandové lodních bitev, šermu, zběsilých honiček, Moliéra a Alexandra Dumase, pirátů, poezie, roztomilých králíčků, divadla. Série si vysloužila třetí místo v žebříčku humoristických komiksů podle serveru BD gest. Statečného vlka a veršující lišáka s kordy visícími proklatě nízko předběhli jen Asterix a Gaston.

De Cape et de Crocs
Alain Ayroles, Jean-Luc Masbou
Delcourt, vychází od roku 1995