Po Crweconu: Čtenáři vzývají Borgie a Kopla

SEZNAM VÍTĚZŮ > Loni tři ceny pro Petra Kopla, letos tři ceny pro Petra Kopla. Loni triumf edice Mistrovská díla evropského komiksu, letos triumf Mistrovských děl evropského komiksu. Na Fabule Rase byla nuda jako prase.

Petr Kopl se vyprofiloval jako miláček čtenářů, kterým se líbí jeho stripy i Sherlock Holmes z epického cyklu Victoria Regina. Na rozdíl od minule vítězných Štěků Broka Špindíry nevydává Sherlocka nakladatelství Crew.

To už by totální nadvláda na akci jménem Crwecon asi působila divně a mohlo by zapadnout, že za nezávislost cen ručí komiksová databáze ComicsDB, jejíž uživatelé rozhodují o nominacích i vítězích. Každopádně je zajímavý fakt, že v kategorii zahraniční komiks pokaždé zvítězil titul od Crwe. Myslíte, že hlasující čtenáři – když vědí, že se ceny udělují na Crweconu – podvědomě tíhnou ke Crwi? Nebo k ní tíhnou obecně, protože si je Pavlovský s Litošem dobře vychovali?

V sobotu na Crweconu se každopádně konaly orgie pro Borgie, kteří zvítězili ve třech kategoriích. V roce 2013 třikrát triumfoval Blacksad a v roce 2012 zaznamenal hattrick Incal. Všechno jsou to žánrově i formálně hodně odlišné komiksy (pseudohistorická pornografie, pastiš drsné školy se zvířaty, filozofující sci-fi), ale edice Mistrovská díla evropského komiksu je pro hlasující zkrátka něčím magnetická. Vzhledem k tomu, že v ní do konce roku vyjdou kompletní Metabaroni, asi sázkaři v roce 2015 ani nebudou vypisovat kurz…

Crew vyhrála i scenáristickou kategorii díky Mýtům a za nejlepší zin, kterým se stal časopis Crew #37.

FABULA RASA 2013

Nejlepší český komiks
Sherlock Holmes: Skandál v Čechách

Nejlepší zahraniční komiks
Borgia

Český scenárista
Petr Kopl

Zahraniční scenárista
Bill Willingham

Český kreslíř
Petr Kopl

Zahraniční kreslíř
Milo Manara

Nejlepší zin
Crew #37

Publikace roku
Borgia

10 komentářů u „Po Crweconu: Čtenáři vzývají Borgie a Kopla“

  1. Samozřejmě jsme z toho potěšení – na stránce Comicsdb se dá i zjistit, kolik co získalo bodů – ale myslím si, že jedna z věcí, která hraje roli (kromě kvality) je i to, jaké komiksy jsou nejvíce rozšířené mezi čtenáři. V tomhle se Crwi vyplácí to, že se snaží držet cenu co nejníže.

  2. Nevím, kolik bylo hlasujících, ale účast na vyhlášení výsledků byla oproti ročníkům, u kterých jsem taky byl (už je to dlouho… 2009, 2010), dosti bídná (něco lehce přes 10 lidí). Zvlášť s ohledem na to, že JP říkal, že měl letošní Crwecon asi největší návštěvnost. Ta cena je opravdu hodně symbolická.

  3. Myslím, že spíš než nezájem o vyhlašování, je problém crweconu jeho rozdrobenost po objektu. Dřívější prostory měly také své problémy, ale co pro mne bylo důležité bylo, že tam bylo někde nějaké stmelovací „hlavní náměstí“ kde se sedělo, nakupovalo, povídalo, popíjelo, procházelo a člověk měl tak nějak automaticky přehled co se děje, kdo na con přišel, kolik je lidí…… Postrádám ten pocit sounáležitosti.

    A to že vyhrál Kopl a crew? Je to sice nuda, ale jsou to ceny nás plebsu a ne intoušů. A Kopl má holt líbivější věci než Dan Černý, nebo Karel Jerie (né že bych to klukům nepřál). Spíš se divim, že máme ještě tolik soudnosti a nevyhrál všechno nějakej Spiderman;-)

  4. Podle mě trochu hraje roli i to, že Borgia vyšla na podzim, takže utkví v hlavách čtenářů lépe, než něco, co vyšlo v únoru. A když se řekne český autor, v mozečku mi prostě zasvítí Kopl. Tak to je.

    Nadvláda CRWE na Crweconu je zajímavé téma, které bych ale asi neřešil – jmenuje se to Crwecon, jmenuje. Ale zaprvé je tam ten vydavatelskej panel, kde jsou si všichni rovni (= kdo si utrhne slovo, mluví) a JP jasně zmínil, že přednášky mohou být na jakékoli téma.

    Za mě celkově pohodová akce, lepší, než nějaký Festivaly fantazie.

  5. Myslím, že výsledky Fabuly rasy lze číst i tak, že souborná vydání kvalitních evropských komiksů mají mnohem větší potenciál, než si zdejší vydavatelé připouštějí.

  6. Tomáš Prokůpek: no, nevim, jestli je 75 lidí, co pro Borgii hlasovali, až tak obří číslo, aby si vydavatelé Supermanů, Hellboyů apod. řekli „aha… sakra… začneme vydávat evropský komiksy!“

    Na CDB chodí určití lidé a z těch pár stovek uživatelů se najde pár desítek lidí, co čtou všechno, ostatní čtou sem tam něco. A z téhle miniaturní trošky pár desítek lidí hlasuje a jejich hlasy se rozdělí ještě do menších skupinek… proto vyhrává pořád to samé, protože hlasují lidi s určitým vkusem.

    Neříkám, že je to špatně, ale rozhodně bych se o to nijak neopíral.

  7. Poslední 4 roky hlasuji do Fabuly Rasy pravidelně, ale nikdy jsem se zvlášť nezajímal o to, kolik čtenářů vlastně hlasuje. Letos jsem se dočetl, že oproti loňskému roku je nárůst hlasujících o 25%. Hlasovalo něco přes 200 lidí. Možná je to jen můj pocit, ale jsem z toho čísla celkem zklamaný… pokud si uvědomíme, že je na CDB přes 6000! uživatelů. Samozřejmě chápu, že těch aktivních uživatelů nebude ani půlka a dá se předpokládat, že ani třetina… ale i tak mi účast přijde slabá. A výsledky proto dost zkreslené… Ale to mě samozřejmě neodradí od toho, abych příští rok opět hlasoval:)

  8. Andre: Jaké dřívější prostory myslíš? Pokud mě paměť neplete, tak jsme to původně dělali v kinu Aero, což bylo moc fajn, ale byl tam jen jeden sál. Pak jsme to jeden ročník dělali v klubu Nod v Dlouhé, ale to bylo dost nehostinné prostředí. A od roku 2009 už jsme pořád v klubu Cross. Je fakt že je to bludiště, ale výhody převažují.

  9. Pavlovský: myslím oba prostory. A vůbec nechci Cross nějak hanit, akorát mi tam chybí to centrální místo, kterým musejí všichni projít. Kde by se mohla předávat i ta Fabula. ….. Protože proč se zvedat od přednášky, piva, když si výsledky „zítra“ přečtu na netu.

    Jinak si myslím, že by Fabula měla mít pro autory (české) větší hodnotu než Muriel. Ta na mě občas působí, jako že si autoři navzájem pogratulují a rozdají si ceny. …. Teda pokud má fungovat jako pochvala. Jinak bych taky raději tu hezkou sošku než diplom:)

  10. Pro mě má teda daleko větší vypovídající hodnotu Muriel. Tam mám pocit, že porota opravdu sleduje bedlivě co u nás vyšlo a má většinu produkce (vč. produktů malých nakladatelství) opravdu načteno. Na Fabule jde vidět, že ji udělujou lidi, kteří se orientujou v mainstreamu (a řekněme i tom chytřejším mainstreamu, když vezmu v potaz stabilní umístění MDEK), reprezentovaným převážně Crwí, ale většina hlasujících o tom zbytku produkce nemá ani páru. Kopl rozhodně není špatnej tvůrce, ale hlavně je to člověk, kterej je díky Crwi stále na očích (podcast, propagace Štěků atd.), takže o něm věděj i ti, kdo českej komiks jinak vůbec nesledujou. Což se odráží i v tom, jak rozdílný jsou výsledky u nejlepšího českýho komiksu z loňska. Brok je vcelku obstojnej strip, ale v porovnání s Čechovým opusem Dobrodružství Pepíka Střechy je jeho vítězství (ve všech třech kategoriích Fabuly) prostě výsměch. (Tenhle příklad volím záměrně, aby někdo nemohl zas vykřikovat bláboly o nesrozumitelným, artistním a existenciálním českým komiksu, protože tím Čechovy věci prostě nejsou).

Komentáře nejsou povoleny.