Koplův český Sherlock Holmes jde do světa

UKÁZKA > Londýnské nakladatelství MX Publishing, které se specializuje na holmesologii, viktoriánskou literaturu a různé metody koučinku (sic), vydá v anglickém překladu komiks Sherlock Holmes: Skandál v Čechách.

Titul plánovaný na 12. září už má záznam také v mezinárodní síti Amazonu, konkrétně třeba v pobočkách ve Spojených státech, Francii či Japonsku.

Loni vydaný Skandál v Čechách není chronologicky prvním příběhem Holmese od Petra Kopla. Pro MX však má být komiks oceněný čtenářskými cenami Fabula Rasa jakousi vstupní bránou do Koplovy tvorby.

Podle Kopla oslovili britské nakladatelství zástupci České společnosti Sherlocka Holmese a Indické společnosti Sherlocka Holmese, jejíž generální sekretářka Jayantika Ganguly loni v říjnu v Praze křtila Koplův počin Poslední případ Sherlocka Holmese.

„S majitelem MX jsme se stylově sešli na Baker Street v hotelu Sherlocka Holmese a byla ruka v rukávě,“ popisuje Kopl.

Jeho premiéru MX podpořilo i prostřednictvím kampaně na Kickstarteru, kde se vybírala spíše symbolická částka 500 liber (přibližně 17 tisíc korun). Týden před koncem už je nashromážděný čtyřnásobek, peníze půjdou do eventuálního vydávání dalších dílů.

„Skandál by vyšel, i kdyby z Kickstarteru nebyla ani koruna. Slouží to hlavně k tomu, aby se zpráva roznesla mezi fanoušky Holmese po celém světě. A to se děje, stačí se podívat na národnosti přispěvatelů,“ pochvaluje si Kopl. Kromě Britů, Američanů či Kanaďanů se objevují Norové, Španělé, Francouzi, Němci nebo Australané.

Přestože Skandál v Čechách vyjde až po prázdninách, Kopl už netrpělivě vyhlíží anglickou mutaci Psa baskervillského. „Doufám, že bude tisk konečně podle mých představ,“ říká.




6 komentářů u „Koplův český Sherlock Holmes jde do světa“

  1. „Doufám, že bude tisk konečně podle mých představ,“ říká.

    No já se mu nedivim, vždyť ty jeho knížky taky nevycházej v pěkným formátu. Je to malý, těžký a drahý. Mělo by to bejt velký, lehký a drahý :)

    Myslím si, že Kopl moc dobře ví, že jeho tvorba je u nás nedoceněná (na nějakou Fabulu Rasu, kam hlasuje sto lidí, sere pes) a je dobře, že jde dál, já mu to přeju… a jsem zvědavej na konečnou podobu, kterou si případně rád pořídim.

  2. Walome: souhlas.
    Ale s drobnou poznámkou – nejsem sice „kopllog“, ale namátkou – Ztracený svět-Grada, Dracula-Fragment, Pes Baskervilský-AlPress, Sherlock Holmes-Skanál v Čechách-Zoner Press… Takže tady probíhá stálé hledání toho, kdo to vydá… Nebo za jakých podmínek. To není nic negativního, prostě konstatování mého názoru.
    A v knihovně mám namátkou 3x Fanouše – vždy stejný formát, kvalita (možná i cena?) a nakladatelství Novela Bohemica…
    Chápu, že ne každý autor může kromě tvorby řešit i vydavatele, ale jde to…
    Final resume – držím palec, Čechů na mezinárodním poli není nikdy dost :-)

  3. Ano ano, ale ani jedna z nich nemá důstojný formát, ať vyšly, kde vyšly :) ale to je i otázka trhu, bohužel.

    Ovšem Kopl v LK, to mě hodně drtí :(

  4. Já si taky myslím, že je Kopl u nás nedoceněnej. Správně by jeho knížky měly vycházet rytý do platiny a všichni bezpomídnečně by se měli tři krát denně uklánět směrem k Jihlavě. To, že něco vydá v angličtině, ale bohužel nic neřeší. Takovýmu génovi komiksu je malá celá planeta. Možná by se měl poohlédnout po nějaké vzdálené sluneční soustavě, kde by ho prohlásili za vládce vesmíru a kde by pak výhradně vydával své práce. Protože, upřímně,… my tady si takovou poctu ani nezasloužíme.

Komentáře nejsou povoleny.