Oskar Ed se dal na Heavy Metal

V aktuálním čísle časopisu Heavy Metal tvrdí muziku Branko Jelinek. Pro Slovensko je to první zářez v historii legendárního časopisu, z Čechů tam před deseti lety pronikli Jiří Grus a Štěpán Kopřiva s příběhem Princip nepravděpodobnosti.

Jelinkovi nyní vyšla anglicky povídka Pouť s Oskarem Edem. V Evropě ji před lety ocenila i porota Mezinárodního festivalu komiksu a her v polské Lodži.

Oskar Ed se představuje v čísle #270 po boku děl od Enkiho Bilala nebo Pascala Blanche. Jelinkovi se vyplatilo, že komiks do redakce sám poslal. „Přišel mi takový všeobecný mail, ve kterém poděkovali a vysvětlili, že mají na dlouhou dobu plno. Některé komiksy prý čekají ve frontě na zveřejnění od roku 2008,“ přibližuje Jelinek. Heavy Metal považoval za nedostupný, pak se ale Pouť zalíbila Kevinovi Eastmanovi, vydavateli časopisu a spolutvůrci Želv Ninja.

„Chtěl to vydat hned v dalším čísle. Samozřejmě mě to v tu chvíli mile překvapilo, něco takového se nestává každý den,“ říká Jelinek, který momentálně usiluje o vydání třísestránkového komiksu s Oskarem Edem.

Dvouměsíčník Heavy Metal je americkou mutací francouzského časopisu Métal Hurlant. Od roku 1977 nabízel publiku ve Spojených státech v té době nevídanou nálož podivných eurokomiksů zaměřených na sci-fi a fantasy. Autoři jako Moebius, Philippe Druillet, Angus McKie, Richard Corben nebo Guido Crepax přinášeli v éře Hvězdných válek avantgardní náhled na fantastiku.

6 komentářů u „Oskar Ed se dal na Heavy Metal“

  1. Modlím se ať Jelínkovi se podaří vydat nového Oskara Eda.

  2. jelínek má u mě velkej respekt, vlastně každej, kterej kreslí v týhle zemi za pár šupů nebo zadarmo komiksy po večerech, kterej ještě za to může sklízet kritiku od fandů i ostatních autorů, přehlížen jako méněcenný umělci a literáty. naštěstí tu existuje tomáš prokůpek, vladimír strejček, joachim dvořák, tomáš chlud, kdysi ještě do toho šel stable s němečkem, crew taky jeden čas podporovala takovýhle borce … i ten kopl je skvělej (a to není můj šálek kávy). třeba v takovém maďarsku nebo rakousku, na slovensku (jelínek žije už v praze) je takových nadšenců strašně málo … takže tenhle (a podobný úspěchy) vzbuzujou ve mě právem československou národně-komiksovou hrdost.

Komentáře nejsou povoleny.