Komiksová Bible aneb Židovská kasta metaproroků

RECENZE > Zapomeňte na Kastu metabaronů! Že prý je to pro svých 550 stránek jeden z nejtlustších barevných komiksů u nás? A vypráví příběh trvající přes sto let? A děj je mimo jiné inspirován známým románem Duna? Hm, opravdu zajímavé.

O několik týdnů Jodorowského opus v našich knihkupectvích předešel onačejší kousek. Má 800 barevných stránek a příběh se rozprostírá na ploše několika tisíc let. I on se opírá o relativně slavné literární dílo – Písmo svaté. Ten špalek se jmenuje Komiksová Bible.

Křesťanský omnibus včera a dnes

Historie Komiksové Bible u nás začíná už v osmdesátých letech, kdy se k nám novozákonní část pašovala ze zahraničí jako misijní materiál. Jako dítě jsem si tenkrát skoro neuměl představit kreslený seriál rozsáhlejší než speciální vydání časopisu ABC. Novozákonní adaptace nazvaná Král přichází proto působila takřka neuvěřitelně. Měla dvě stě padesát stránek a navíc svým tématem překračovala hranice čtiva určeného výhradně pro děti a mládež. V roce 1991 se k nám kreslený příběh Ježíše a prvotní církve vrátil znova pod označením Nový zákon: Obrázková bible, případně jste mohli komiks číst zkomprimovaný do šestnáctistránkové brožury Život Pána Ježíše. A pak muselo uběhnout ještě skoro čtvrtstoletí, než Karmelitánské nakladatelství přišlo s kompletním vydáním celého komiksového díla obsahujícím i starozákonní události.

Příjemnou změnou novinky oproti předchozím brožovaným výtiskům je vazba v tvrdých deskách s látkovou záložkou. Podstatným vylepšením je i nový lettering – běžný nekomiksový font nahradil komiksový, citlivější písmo si vysloužily i texty představující ručně psané listiny. Novozákonní úseky v aktuálním vydání mají často rozsáhlejší komiksové komentáře, naopak překvapivě chybí celé stránky epizod, které obsahuje titul z osmdesátých let. V Komiksové Bibli nenajdete třeba celostránkový obrázek Ježíše s pobouřený zástupem na vrcholku hory, který byl použit i na obálce knihy Král přichází. Stejně tak absentuje dramatický útěk apoštola Pavla z Damašku a nic se nedozvíte o neúspěšné snaze bratrů v Efezu vymítat zlého ducha. Naopak kreslený seriál Karmelitánského nakladatelství více rozvádí okolnosti závěru života apoštola Pavla.

Koloring až oči přecházejí

Zásadním problémem Komiksové Bible jsou barvy. Módní vlně nadšení z počítačového kolorování se nevyhnulo ani komiksové Písmo. Uměřená, poctivá ruční práce z Krále přichází se zdála nemoderní, takže prostor dostaly nešetrné odstíny počítačového věku. Důsledky jsou mnohdy fatální. Když třeba Eliáš na hoře Karmelu prosí za spálení oběti, zhůry nepřijde plamen, ales spíš spadne velká neonová reklama symbolizující oheň. Takřka všudypřítomnou přepálenost palety občas vystřídá opačný problém, nejvíc znatelný v pasáží o vzkříšení Tabity. Zde si prakticky všechny barvy pro sebe ukradl apoštol Petr. Proto na posledním obrázku působí Petr jako jediný živý člověk obklopen skupinou bílých duchů, včetně zmrtvýchvstalé dívky, na kterou nezbyla ani kapka tělky. Stejně tak je mrzutých několik míst, kdy se osobám jako zázrakem mění barvy oblečení, případně drastickou změnou projde odstín jejich vlasů a vousů.

Někdo může mít s Komiksovou Biblí problém v tom, že už na první pohled působí trochu archaickým dojmem. To je pravda, vždyť kompletně celé dílo vyšlo už v roce 1978 a předtím se dlouhá léta postupně zveřejňovaly jeho části. Kvůli tomu výtvarný styl tolik připomíná slavné biblické velkofilmy padesátých a šedesátých let. Ježíš tak vždy vypadá, jako kdyby vypadl ze svatého obrázku a apoštol Petr v obličeji nápadně připomíná Clarka Kenta s nalepeným plnovousem. Taková byla doba, tak se to zkrátka dělalo v televizi, filmu i v komiksech. Kritizovat to by bylo stejně bláhové jako dnes vytýkat oscarovému Desateru přikázání z roku 1956 překonané vizuální efekty. Do očí bijící výjimkou ve šňůře fotogenických patriarchů se šlechtěnými účesy je poměrně nevzhledný apoštol Pavel s pleší. Zapátral jsem kvůli tomu i v naučné literatuře. Překvapivě ale tohle zpodobnění podle raných dokumentů sedí. Nejen za tuto drobnost si u mě tvůrci komiksu vysloužili respekt. Kresby jsou sice retro, ale jinak jim nelze nic vytknout.

Kreslená kontra komiksová

Jedinou srovnatelnější alternativou ke Komiksové Bibli je u nás Kreslená bible. Oba tituly se snaží v jednom svazku komiksově příblížit šíři Písma a oba vydalo Karmelitánské nakladatelství. Víc je ale rozdílů, a to nejen v rozdílném psaní b a B v názvu. Kreslená bible z roku 1999 se může pochlubit větším formátem, skvělými barvami a současnějším pojetím. Recenzovaná Komiksová Bible má znatelně větší rozsah a ztvárňuje více míst z Písma. Obrovským plus Komiksové Bible je i přehledně členěný obsah spolu s rejstříkem zpracovaných biblických odkazů. Navíc je to klasika. Po světě vyšlo více než 75 miliónů výtisků. Náklady novozákonních částí v osmdesátých a devadesátých let v češtině se jistě pohybovaly v desítkách tisích kusů. Řada lidí, kteří vyrostli v církvením prostředí, má s touto adaptací spojeno dětství. Otázka je, jak Komiksovou Bibli přijmou nové generace. Čas pracuje v její neprospěch. A zvolený koloring výslednému dojmu neprospívá, což si tohle dílo fakt nezaslouží.

Komiksová bible
Iva Hothová, Andre Le Blanc
Karmelitánské nakladatelství, 2014, 800 stran, 599 korun


Komiksová Bible

Král přichází

Komiksová Bible

Král přichází

Komiksová Bible

Král přichází