ZÁPISNÍK: Sirka a Sinner budou hit

zap_uvod

Dnes se podíváme na nové chrononautí duo ze Čtyřlístku, zvážíme podporuju zajímavých knih na Hithitu a předobjednáme si novou kolekci komiksů od IDW.

Nové posily ve Čtyřlístu
Autorské zázemí Čtyřlítsku posílili další autoři odkojení domácí fanzinovou scénou, konkrétně občasníkem BubbleGun. Redakce Čtyřlístku nabídla spolupráci kreslíři Pavlu Talašovi (uživajícímu přezdívku PaTa), který do týmu přizval svého oblíbeného scenáristu Romana Bílka (známého jako BeeSee). Námět jejich nové série spadá do sci-fi žánru, Meloun & Sirka jsou „chrononauti“, kteří cestují časem, ale i prostorem, navštěvují cizí planety, jiné dimenze a podobně. Pavel Talaš ke svým postavičkám poznamenává: „Meloun & Sirka se zrodili před více než třiceti lety. Tehdy jsem jako malý kluk nakreslil svůj první, asi čtyřstránkový komiks. Ten se samozřejmě v průběhu let ztratil, ale myšlenka zůstala hluboko v paměti. Po letech jsem se k nim spolu s BeeSeem vrátil a jejich příběhy nakonec budou publikovány v časopise, který mě jako zhruba desetiletého kluka inspiroval k myšlence kreslit svůj vlastní komiks. Kruh se tak po třech desetiletích uzavřel a komiks započal svou novou etapu.“ První epizoda z nové série se objevila ve Čtyřlítku 587, další by měly následovat co dvě až tři čísla. (Tomáš Prokůpek)

Meloun a Sirka promo

M&S_skica_05

ukázka 01

ukázka 02

ukázka 03


Zamiřte dvakrát na Hithit
Na crowdfundingových serverech se o přízeň uchází jedna věc z produkce Lipniku – záměrně píšu věc, protože s komiksem to společného pro leckoho nemá nic. Každopádně Recykliteratura Vojtěcha Maška by mohla vyjít jako kniha a nebýt jen uzavřená v společenských sítích. Když už se díváte na hithit, mohla by vás zaujmout kniha nazvaná Fí!, připravená na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně, kde v místním Ateliéru grafického designu a multimédií vznikaly nejrůznější podoby komiksů v předmětech Konceptuální a interaktivní tvorbě (KAIT) a Večerní kresba. Sborník by měl obsahovat na šedesát přispěvatelů, kde bude mít každý své dvě stránky k vyřádění. (Michal Jareš)

recykl1

recykl2


Imprint Euro Comics se dál rozvíjí k radosti autora příspěvku
Nedávno jsem psal o novém imprintu nakladatelství IDW Euro Comics, které začalo vydávat Corta Maltese a už je oznámen další projekt. Tím je The Complete Alack Sinner autorů José Muñoze a Carlose Sampaya – legendární noirová série, která vyjde v kompletní podobě ve dvou třísetstránkových knihách. Pro zajímavost je dobré připomenout, že když vyšlo na začátku devadesátých let pár sešitů v USA, objevila se následně série Sin City, která byla svému vzoru velmi podobná. (Martin Přibyl)

alack_sinner_01

alack_sinner_08


Od Spiegelmana k Mike’s place
V rámci podpory vydaného překladu komiksu Mike’s place scenáristů Jacka Baxtera a Joshuy Faudema a Korena Shadmiho (kresba) (vydalo nakladatelství Aligier) se chystá přednáška Magdaleny Křížové Od Spiegelmana k Mike’s place. Bude probíhat u příležitosti Dnů Jeruzaléma v Praze. (Michal Jareš)

mikesplace


Nusle
Hza Bažant vydal Nusle. (Michal Jareš)

nusle1

nusle2

nusle3

1 komentář u „ZÁPISNÍK: Sirka a Sinner budou hit“

  1. Taky vám přijde, že Meloun a Sirka vypadají v tužce božsky, ale svěžest kresby se díky počítačovému zpracování jaksi vytratí?

    A díky za Nusle, už se těším, až mi přistanou ve schránce!

Komentáře nejsou povoleny.