Sága se snaží naplnit svůj název do poslední kapky

CV-YLMT000-XX.qxd

RECENZE > Především bych rád poblahopřál scénáristovi Brianu K. Vaughanovi za název, který zvolil pro svůj epický román. Sága je slovo takřka mezinárodní a překladatelé si nad ním nebudou muset lámat hlavu. Podle Malé československé encyklopedie je „Sága základní prozaický genealogický žánr staré islandské a norské literatury, většinou anonymní. Ságy zpracovávaly uměleckou formou legendy historických panovníků či významných rodů. Vyznačují se básnickým viděním všední skutečnosti, objektivním stylem vyprávění, dodržováním chronologie, nezdobným stylem a častými dialogy “.

Anonymní naše sága rozhodně není: scénárista už byl zmíněn a komiks skvěle nakreslila Fiona Staplesová. Medailony obou autorů najde zvídavý čtenář na přehybu zadní strany obálky. Že se naše Sága zařadí mezi komiksové legendy, o tom vůbec nepochybuji. Svědčí o tom nejenom množství cen, které až dosud posbírala, ale také neobyčejný komerční úspěch, jemuž se těší všechny čtyři dosud vydané svazky zahrnující pokaždé 6 sešitů (kapitol) originální série.

Hlavní protagonisté jsou dva či možná více, protože třetí se rodí na samém začátku celého vyprávění, po vzrušené manželské diskusi dostane jméno Hazel a hned o sobě dá vědět v ručně psaných občasných komentářích vepisovaných přímo do panelů. Jmenují se Alana a Marko; Alana je impulsivní okřídlená bytost pocházející z Pevniny, největší planety v galaxii. Marko je sympatický pacifista, hlavu mu zdobí impozantní beraní rohy a narodil se na Girlandu, měsíci obíhajícím odjakživa kolem Pevniny. A jako každý Girlanďan ovládá magii. Že se dvě takto rozdílné bytosti mohly do sebe zamilovat a navíc zplodit životaschopné dítě, naplňuje jednak úžasem, jednak zuřivostí obyvatele obou světů, tím spíše, že oba tyto světy jsou ve válce.

A tak nejvyšší představitelé Pevniny i nejvyšší představitelé Girlandu vysílají po stopách našeho páru robotického prince, nezávislého lovce jménem Vůle a obávanou (a dosti odpornou) stopařku jménem Stopa, vždy s jediným úkolem: Marka a Alanu zlikvidovat, novorozenou holčičku zachránit a dopravit zadavateli. Takto soustředěnému pátrání naši hrdinové unikají vždy jen o vlásek; vydatně jim přitom pomáhá jedna ze „Spirituálních obránců Štěpu“ jménem Izabel.

Děj Ságy probíhá – jak se na správnou ságu sluší (viz definice) – chronologicky a sleduje střídavě několik pásem: pátrání Prince Robota IV., peripetie protagonistů Marka a Alany na útěku a osudy Vůle. Dialogů je zde tak akorát a komentáře novorozené Hazel vždy v pravou chvíli rytmizují děj.

A nakonec: zpracovává naše Sága legendy historických panovníků či významných rodů? Zatím to tak nevypadá, i když by to bylo krásné, kdyby se nakonec Marco s Alanou a s Hazel stali zakladateli nové dynastie mírumilovných panovníků podporujících klidné soužití všech galaktických ras, druhů a plemen.

Doufám, že první díl Ságy nepostihne osud Gastona ani Quentina Gentila, u kterýchžto sérií jsme se dočkali jen zahajovacích dílů, po kterých následovalo ticho po pěšině. Na konci alba nám totiž autor dluží odpověď na řadu otázek, z nichž nejnaléhavější zní: „Jak to bude dál?“. A dychtivý a nedočkavý čtenář se jistě rád dozví, kam naše hrdiny zaveze raketový strom, jak na Marka s Alanou budou reagovat dědeček s babičkou, zda je Izabel skutečně mrtvá, zda Vůle přece jen osvobodí Malou Otrokyni atd.

První díl Ságy vydalo nakladatelství BB/art v roce 2015. V Americe jednotlivé sešity komiksu vydává každý měsíc nakladatelství Image Comics od roku 2012 a čtvrtý sebraný soubor (Saga: Volume Four) vyšel dne 17. prosince 2014 a obsahuje kapitoly 19-24.

Sága #01
scénář: Brian K. Vaughan, kresba: Fiona Staples
BB/art, 2015, 168 stran, 399 Kč
záznam v ComicsDB

CV-YLMT000-XX.qxd

8 komentářů u „Sága se snaží naplnit svůj název do poslední kapky“

  1. Ahoj redakce. Tohle je Off Topic: Nějaký souhrn letošního Crweconu se nechystá? Zajímaly by mne hlavně novinky z vydavatelského panelu. Ty Crwácké už znám, ale od ostatních vydavatelství jsou ty informace velice kusé. V minulých letech jste takový přehled psali, proto se ptám. Nám co jsme se na akci nedostali by to udělalo radost. Případně tedy moc děkuji!

  2. BB/artu dekuji. Po zkusenostech se 100 naboji,Planetary, Bandou a horko tezko dovydanym Y vsak zustavam u en verze…

  3. Gratuluji autorovi k velice inovativnímu kroku, začít text definicí z encyklopedie.

  4. Ty reporty z Crewconu dělával Lukáš Růžička. Bohužel už pro komiksarium články nepíše.

  5. @ Martin: ja uz cetl/slysel minuly rok,ze 100 naboju se dovyda… Zatim nic… Ale slibem se nezarmouti ;)..

  6. No Bandu rozhodně nedovydají. Dneska mi od BBartu přišel mail, že je s ní konec. A to mi loni dali ještě falešný naděje. Smutný. Asi jsem si to koupil jenom já a pár dalších úchyláků. A přitom to bylo takový krásný čtení.

Komentáře nejsou povoleny.