ZÁPISNÍK: Střípky z Crweconu

Crwecon_uvod

Zápisník jsme pojali trošku monotematicky – je plný pouze a jenom našich postřehů z Crweconu, převážně z nakladatelských panelů. Nicméně hustota novinek je tentokrát enormní a komiksové plány natolik rozsáhlé, že se může těšit opravdu každý. Celý zápisník je navíc prokládán fotografiemi Martina Čuříka z nichž atmosféra conu jenom číší.

BB/art pokračuje
Nejlepší zprávu na jubilejní desátý Crwecon přinesl zřejmě Jiří Buchal. Uklidnil totiž čtenáře, že nakladatelství BB/art hodlá pokračovat v rozjetých sériích a vydávání komiksů obecně. Ohradil se tím vůči nepodloženým spekulacím na komiksově spřízněných auditoriích, kde si fanoušci vykládali současný pokles produkce po svém a leckdy vyzývali až k bojkotování nakladatele. Nezvratně se sice odpískala série DMZ, u níž se prodeje údajně pohybují okolo 350 kusů (z 1000 požadovaných, aby se komiks alespoň zaplatil), jinak by se ovšem měly objevit další díly většiny nedokončených řad, Planetary a 100 nábojů nevyjímaje. Část starších titulů se ovšem v červenci objeví v Levných knihách. Superman je na ústupu, přednost dostane úspěšnější Batman. Všichni jeden fanoušci se domáhali dalšího Flashe, kterého ovšem Buchal razantně odmítl a o sérii se ne zrovna lichotivě vyjádřil. Z New 52 vyje výhledově Harley Quinn a Wonder Woman. Příští rok by se měla objevit Fatale stejné autorské dvojice, co dělala Criminal, tentokrát v klasických knihách na pokračování, nikoliv ve formě omnibusu. Bude třetí Liga, ovšem spravedlnosti, nikoliv výjimečných – ta prý už není tak zajímavá jako předchozí.

Crwecon_bbart_thumb

Crwecon_bbart2_thumb


Crew expanduje všemi směry
Samostatný hodinový blok si tentokrát uzmula pořadatelská Crew, aby mohla své novinky náležitě odprezentovat. Veškeré série frčí dál, přibude k nim ovšem pár novostí. Na manga úrovni to bude další věc od autora Death Note All You Need Is Kill, která se stala inspirací pro film s Tomem Cruisem Na hraně zítřka. Vyjde patrně v jedné knize. I přes pokračující invazi UKK je další novinkou plánovaný návrat do světa Marvelu. Prvním prozrazeným titulem se stal Deadpool: Dracula´s Gauntlet, ze šibalského naznačení Petra Litoše na dotaz z publika se však nejspíše dočkáme i samostatného alba Elektry. V Mistrovských dílech evropského komiksu příští rok zazáří Grzegorz Rosiński s Neromantickými světy (pracovní název). O Thorgalovi se opravdu neuvažuje, a proto přijdou na řadu Pomsta hraběte Skarbeka a Western (v jedné knize). Po nějaké době sáhne Crew i po českých tvůrcích a vyjde povídkové album Ondřeje Neffa a Michala Suchánka. Z nových sérií nás čekají Mezi řádky (Unwritten) a možná i Sam & Twitch.

Crwecon_crew_thumb


Comics Centrum bude pokračovat s ambiciózními projekty
Comics Centrum dorazilo s obálkou Kolosálního Conana a chystanou beletristickou verzi přesouvají až na příští rok. K Vánocům bude Witchblade, která by se v ideálním případě měla po roce střídat s Darkness. Na podzim si to přifrčí Holy Terror Franka Millera, jenž byl, podle Václava Dorta, po celém světě zdrcen kritikou neprávem.

Crwecon_cc_thumb

Crwecon_cc2_thumb


Paseka hledá nový prostor na trhu
Poprvé se vydavatelského panelu zúčastnilo nakladatelství Paseka, zastoupené Lukášem Růžičkou. To nehodlá lézt do zelí Crwi či BB/Artu, ale půjde svojí cestou. Už na podzim vyjde teenagerský blockbuster Úsměv (Smile) Rainy Telgemeierové o trampotách s vyraženým chrupem. Vzhledem k zaoceánským prodejům neváhal Lukáš Růžička knihu přirovnat k Attack on Titan s rovnátky. V příštím roce by pak mělo následovat pokračování s názvem Sestry. Dalším titulem bude Zátopek podle scénáře Jana Nováka (Zatím dobrý) a v kresbě Jaromíra Švejdíka (Alois Nebel). Posledním avizovaným titulem byl Marvel Comics: The Untold Story, který nás provede všemi zákoutími olbřímího vydavatele. V knize najdeme i historku, jak chtěl Stan Lee překecat Václava Havla k psaní komiksů.

Crwecon_paseka1_thumb

Crwecon_paseka2_thumb


Albatros řadí zpátečku
Záměry Albatrosu přetlumočil Jiří Buchal z BB/Artu a jsou velmi skrovné. Nic moc nevyjde, protože se neprodávají ani Šmoulové, ale bude aspoň Sekorův Kapitán Animuk a čeká se na nové Pupíky (ty jediné frčí). Další ztřeštěná alba vynálezce Leonarda by se měla namísto postupného vydávání vázat na konkrétní tématické události, při fotbalovém šampionátu se tak například dočkáme fotbalového speciálu, atp.


Petr Kopl se nezastavil
Radost do tradičního klubu Cross vnesl i Petr Kopl, který celý den vytvářel barevné karikatury na přání. Zájemci se nejčastěji převtělovali do Hellboye, ale před očima návštěvníků vznikaly i omlazené verze Sherlocka Holmese nebo Kapitána Ameriky. Na svém facebookovém profilu kreslíř informoval, že v rámci crweconské sbírky na Oblastní charitu Třebíč vzniklo celkem 23 kreseb a na dobrovolných darech se vybralo 5605,- Kč. Čtenáři Petrovi Koplovi poděkovali mimo jiné cenou Fabula Rasa, hlasováním na komiksové databázi ComicsDB mu přidělili primát v kategorii Český kreslíř roku 2014. (sepsali: Martin Čuřík, Martin Přibyl)

Crwecon_kopl1_thumb

Crwecon_kopl2_thumb

FOTO: Martin Čuřík

24 komentářů u „ZÁPISNÍK: Střípky z Crweconu“

  1. Držím Pasece palce! Její vydavatelský plán vypadá hodně sympaticky, rozhodně ji budu sledovat.

  2. To od BB Artu znamená, že až do července od nich nič nekupovať, šetriť peniaze a potom sa vybrať do Čiech na nákupy do Levných kníh??

  3. Nepadlo u BB/Artu něco konkrétnějšího ohledně „Superman je na ústupu“? Konkrétně mi jde o druhou knihu Snyderova Nespoutaného Supermana. Tu by BB/Art mohl ještě dotáhnout.

    Jinak jsem moc rád za pokračování Planetary a věřím, že dalších knih se dočká i Americký upír. A největší palec nahoru za Fatale.

  4. Alfi: Těžko říct, co půjde do výprodejů. DMZ asi určitě, ale proč si chvíli nepočkat.

    x_ander: To si konkrétně napamatuju, ale pokud padlo slovo, že dotaženo bude vše kromě DMZ, tak to asi vyjde.

    Walome: Ano chybí, frajersky jsme si nedělali poznámky, a tak jsme všechno nevychytali. Já si teď ještě vzpomněl na naznačenou Temnou věž podle Kinga od BBartu příští rok a bude nějaká velká kniha Jokera.

    Pokud si někdo na nějaký titul ještě vzpomínáte, klidně nám ho přihoďte do diskuze.

  5. Co si pamatuje a není tu:
    BB/art – na Amerického Upíra se někdo ptal přímo a měl by opravdu vyjít, chystá se Lex Luthor
    ComicsCentrum – Hellboy 10 by prý měl být už v červenci, Holy Teror 11.září a uvažuje se o Rat God a adaptaci Poeových povídek od Corbena (to by ale bylo až za dlouho)
    Argo – pořád chtějí vydat Malého Nema ve spolupráci s CC, ale ještě se o něm jedná

  6. přijde mi celkem podivné, proč tak odmítají Flashe, když je po něm poptávka… New 52 Flash na tom není kvalitativně o nic hůř než Batman – The Dark Knight, Detective Comics nebo Superman.

  7. Ty Levné knihy jsou tam špatně, ve slevě něco bude ale u Comics Pointu ;)
    Jinak jsem zvědavý, celkem fajn výběr, Paseka super, ale pořád se asi nejvíc těším na dříve oznámených dalších 100 nábojů od BB/artu a All You Need Is Kill od CREWe. Jo a hlavně Pupíky už konečně! :D

  8. A ještě BB/art stopnul Star Wars Omnibusy, prý jich nakoupili jenom 10 a už to mají naštěstí za sebou.

  9. Nejvíce se těším na Fatale, tohle mi udělalo obrovskou radost. Pánové Brubaker a Phillips jsou u mě momentálně na první místě!

  10. O Albatrosu nemluvil J. Buchal ale Petr Litoš . BB/art chystá taky dotisk Z pekla a V jako Vendeta .

  11. Mám to naprosto stejné jako rooty. Ve Fatale už jsem si netroufal ani doufat. Snad tady duo Brubaker a Phillips více prorazí, protože z jejich spolupráce vychází jen samé parádní věci a takový Sleeper a The Fade Out by se mi do knihovny moc hodil :D

    Dále rozhodně potěšilo pokračování 100 nábojů, snad klapne i ten Americký upír nebo Sam & Twitch. Zvědavý jsem na to, co vyleze z toho Fight Clubu 2, protože knížka a film patří k mým nejoblíbenějším.

    Jo a Holy Terror si tu kritiku zaslouží, i kdyby se Dort na hlavu stavěl. Miller udělal poslední dobrý komiks u 7. Sin City. Od té doby je to sešup dolů a to říkám jako jeho velký fanoušek. Tohle mě tedy mine, stejně jako Witchblade a Darkness (jen tak mimochodem, vždycky jsem je řadil k superhrdinským komiksům, ale ty by přece CC NIKDY nevydalo, ne? :D ) No nic, no…

    Moc děkuji redakci za souhrn, konečně jsem zase trošičku v obraze.

  12. fight club 2 je úplně skvělej, alespoň první sešit. kdy že má vyjít v češtině?

    16 září vychází v originálně posledíl díl, takže někdy na podzim?

  13. A nevíte někdo náhodou, jak to vypadá s dalšími díly sebraných Peanuts? Nezmínili se na panelu Albatrosu – pokud se nepletu, tak to spadá pod ně, ne?

  14. Aspon by se Albatros mohl obtěžovat dovydat dokončení Jo, Zefky a Žoko, kdyz už tu miniserii načli.

  15. Killingjoke : Darkness vydalo Calibre Publishing, což byl předchůdce Comics Centra

  16. DRAK: Ano, měl jsem to dokonce i doma a stojím si zatím, že se to dá zařadit do superhrdinského žánru (pokud ne, rád se nechám poučit). A taky je fakt, že Calibre kdysi vydalo i třeba marvelovské Zázraky, takže tenhle žánr jim nebyl zcela cizí.

    Po své transformaci do CC však začali razit postoj, že superhrdinský žánr už nikdy, to je to co mi s ohledem na plánované Witchblade a Darkness přijde podivné. Ale jinak je to samozřejmě jejich věc co vydají, do toho jim kecat nebudu a stejně by můj názor nebyl nijak důležitý. Spíš jsem to uvedl jen jako takovou perličku, nic víc v tom nehledejte.

  17. Fatale je pecka! Pred tydnem jsem objednaval druhy volume na amazonu. Jeste by to chtelo, aby se nekdo chopil Lazaruse od Rucky…

  18. Killingjoke: já taky nic nehledám, jen dodávám. a změna je život. jistěže Zázraky, mám je, ale reagoval jsem jen na uvedený Darkness

  19. Dobrý den.Jsem dlouholetý kreslíř karikaturista.Hledám nějaký kontakt,abych se spojil s podobně naladěnou skupinou.Jsem od Plzně.Hledám nějaké kontakty na kreslířské soutěže,výstavy.Díky Kosák

  20. Psal jsem do Albatrosu ohledně dovydání Jo, Zefky a Žoko a napsali mi toto:
    „Dobrý den, zatím bohužel váháme, potřebovali bychom trochu vyšší prodeje. Ale pokud to jen trochu půjde, sérii dovydáme.“

Komentáře nejsou povoleny.