ZÁPISNÍK: 13 nebo 130?

uvod

Dneska je výběr těžký. 13 nebo 130? Olbřímí penisy, husitské běsnění či Caesarův papyrus? Volbu musíme nechat na vás.

Pokud chcete Třináctku v knižní podobě, čtěte
Nakladatelství Josef Vybíral připravuje na podzim pro milovníky původního českého komiksu knižní vydání klubáckého komiksu Třináctky ze Staré čtvrti. Scénář pochází od Pavla Toufara a kresebně seriál ztvárnil Jiří Petráček. Barevný komiks vycházel na poslední stránce týdeníku Sedmička pionýrů v letech 1981-84 a získal si u čtenářů poměrně široký ohlas. Jednak svojí klubáckou tématikou a rovněž týdenní periodicitou, se kterou přicházel a udržoval čtenáře v „zapamatovatelném“ napětí. Částečně tak evokoval vzpomínku na Foglarovy Rychlé šípy, které vycházely v týdeníku Mladý hlasatel a k nimiž se svým zaměřením přibližoval. Celkem se objevilo 156 pokračování.
Aby však Třináctka mohla vůbec knižně vyjít v přijatelném nákladu, jenž zajistí rozumnou cenu, musí se podle slov vydavatele Josefa Vybírala sejít alespoň 300 odběratelů, což je výrobní minimum, a to formou předobjednávky. Třináctka bude tištěna z originálních stran, jež se dochovaly v kompletu u autora kreseb Jiřího Petráčka. Při dnešní kvalitě digitálního zpracování a tisku se tak nabízí nevšední výtvarný zážitek. Najde-li se dostatečný počet zájemců, pak komiksová kniha Třináctky ze Staré čtvrti vyjde 18. 11. 2015. (Milan Krejčí)

13


Nová série Gilberta Hernandeze je plná mozkomíšního moku a obřích penisů
Nová sešitová série hyperaktivního Gilberta Hernandeze se jmenuje Blubber a v těchto týdnech vyšlo její první číslo. Co si budeme povídat, je v tom všechno, co Beto za ty roky dokázal udělat, a to v opravdu zběsilém v rozptylu od pornografického Birdlandu až po dětské Measles. Hned první bezeslovný příběh Doogs je esencí Hernandezova šílenství i nočních můr: jeden z jakýchsi eskymáků uklouzne po výkalech jiného eskymáka. Jak si tak leží na zemi, má erekci – a tu přijde špatně sestavený slon a provede mu chobotem felaci. Jak tak eskymák leží po vyvrcholení na zemi, přiběhne cosi s obří vagínou na břiše a vyšlápne ležícímu oko, načež jakýsi neidentifikovatelný pulec důlek po oku pečlivě osouloží. Eskymákovi druzi se vrátí, vypadlé oko nacpou do důlku plného tekutin a svého kamaráda zvednou – that’s all, folks… No a v dalších příbězích je rozptýlené další množství mozkomíšního moku, tekutin i obřích penisů, připojené jsou i větry nebo rozlehnutá kachna v posteli hotelového pokoje. Pro nováčky žánru evidentní bezúčelný humus, pro matadory už nic překvapivého: brutality i bizarního porna bylo v předešlých stovkách příběhů víc. Docela bych ale uvítal souvislejší příběh (klidně i fest ujetý) než jen tohle. (Michal Jareš)

blubber


Caesarův papyrus je obestřen tajmestvím
Na 22. října se chystá vydání druhého postuderzovského dílu neohroženého gala Asterixe. Pod albem jsou opět podepsáni autoři Jean-Yvese Ferri a Didiera Conrad, stejně jak tomu bylo u Asterixe u Piktů. Vydání kolem alba je obklopeno jistou aurou tajemství a obálka bude odhalena až 12. října na Eiffelově věži, za přítomnosti obou autorů. (Martin Přibyl)


Nikkarinova sága bude vyskakovat na pulty o stotřicet
Právě dnes vychází nové vydání prvního dílu ságy 130 (Odysea) v doplněné podobě spolu s dílem druhým (Hodní, zlí a oškliví). A na KomiksFest! se chystá dlouho očekávaný díl třetí (Čas hvězdoplavců). Nikkarinovu tvorbu si tak budete moci vychutnat v plné síle.

Nikkarin_130_3 dil_obalka


David B přijde do Tábora představit dvě novinky
Spolu s Davidem B doputují na festival Tabook hned dvě knižní novinky z produkce nakladatelství Baobab: nevšední pohled na sektářské husity Zahrada ve zbrani a Král Špunt – pirátský příběh pro děti plný kostlivců. (Martin Přibyl)

spunt