Úsměv Rainy Telgemeierové vás vskutku udolá

smile_uvod

RECENZE > UKÁZKY > Původně jsem tuto recenzi vůbec psát nechtěl. Úsměv jsem bral jako zajímavý fenomén a dobrý tah Paseky, zaměřený ovšem spíše na čtenářky Pupíků, které sice všichni chválí, ale já je nečtu. Taky bych měl v úvodu zmínit, že recenze není nezaujatá, protože jsem se nechal na loňském KomiksFest!u uplatit usměvavými hochy z Paseky, kteří mě nejprve nakrmili muffinem s ikonickým úsměvem z obálky a posléze mi narvali kapsy reklamníma balónkama pro děcka.

Knihu jsem ostatně po příjezdu z festivalu nechal ležet na stole u nejstaršího syna (9 let) a sám se věnoval jiným titulům. Obálka mladého jinocha hned zaujala (aby ne, je dosti chytlavá), nicméně to, že se chlapec po snídani vyvalí do křesla a nevstane z něho, dokud knihu nepřečte, jsem nečekal. To, že se mu příběh líbil, nemusím moc rozepisovat.

Podívejte se na prvních čtrnáct stran komiks Úsměv.

Samozřejmě mě hned chytla zvědavost, co je na té knize tak zajímavého a hned si ji předřadil na vrcholek ve svém čtenářském seznamu. A ejhle, kniha se opravdu čte dobře. To může vyvolat klamný pocit, že je to takové jednoduché čtení o holce, která si „užívá“ bezpočet lékařských zákroků na svých vymlácených zubech v bouřlivém období pubertálního vývoje. Zdání ale klame – Úsměv je velmi dobře promyšlený, a to, že četba odsýpá jakoby samovolně, je dílem jen a pouze autorčina umu. Ta umí skloubit humor i vážné prvky (místy nevybíravé chování spolužáků, laxní otec) a podat je v jednoduché, ale maximálně efektní kresbě.

Na zkoušku jsem ještě knihu zkusil podstrčit i své ženě, kterou jen tak nějaký komiks nezaujme (naposledy louskala závěr Burnsovy trilogie The Sugar Skull). S překvapením po Úsměvu hned sáhla a obratem přelouskala ke své plné spokojenosti. Ne, nebudu dál psát, že i náš pes před knihou radostně vrtí ocáskem, ale mohu ji s klidným srdcem doporučit jako perfektní all ages komiks.

Úsměv
autorka: Raina Telgemeierová
Paseka, 2015, 224 stran, 299 Kč
záznam v ComicsDB

Kniha se na našeho fotografa Martina Čuříka tak usmívala, že neodolal, a nafotil s ní menší sérii:
Usmev 001_thumb

Usmev 002_thumb

Usmev 003_thumb

Usmev 004_thumb

Usmev 005_thumb

Usmev 006_thumb

Usmev 007_thumb

Usmev 008_thumb

Usmev 009_thumb