Chrabří myšáci Davida Petersena si budou umět vybojovat vaši pozornost

mg_uvod

V každoroční záplavě dlouho dopředu ohlášených titulů se vždycky najde i pár knih, které dokáží znenadání vyskočit na knihkupecké pulty a přitom příjemně překvapit. Jedním z nich je Myší hlídka, se kterou nedávno vyrukovalo Comics Centrum.

Překvapení je to potěšující hned z několika důvodů. Zaujme např. netradičně čtvercový formát, nádherná kresba a příběh, který si užijí malí i velcí. I když ten by se možná dal označit za tuctovou fantasy, ale to by se nesměl odehrávat ve světě chrabrých myšáků, kde se vám každý krab promění v obrněný tank a z hada je hnedle padesátimetrový drak jak Šmak.

Děj z chlupatého světa, který působí zároveň středověce, se zaměřuje na trojici jinochů z tzv. Myší hlídky, která má za úkol střežit a bránit ostatní bratry a sestry hlodavce. Ti přijdou na stopu velké zrady, kterou se jim podaří odhalit a dovést tím knihu do velkolepého finále. Snad až příliš velkolepého – zde leží jedna ze slabin knihy, kde se autor snaží na relativně malém prostoru jedné knihy vybudovat co největší epos. Překvapivě jsou to právě úvodní kapitoly, kde se vše pomalu rozjíždí a pointy nejsou tak bombastické, které jsou z knihy nejlepší. Poučka, že méně je někdy více, zde rozhodně platí.

Druhou chybou na kráse je paradoxně o pár řádků výše chválený myší svět. Zde lehce kulhá jinak nádherná kresba Davida Petersena, který má trochu problém jednotlivé myši od sebe rozlišit (pomáhá si barevnými pláštíky) a hlavně vtisknout jim kresbou hlubší osobnost či aspoň naznačit jejich věk a zkušenost (zde si pomáhá lehce degradujícím slovním popisem).

Navzdory výše zmíněným výtkám se ale jedná o dílo navýsost zdařilé, živoucí, oku mile lahodící svou malebností a barevným tónováním, kde vás příjemně ovane svět rytířských ctností a statečných srdcí. Rozhodně se těším na další díl.

Myší hlídka #1: Podzim 1152
autor: David Petersen
Comics Centrum, 2016, 204 stran, 699 Kč
záznam v ComicsDB

mg_obal_thumb

mg_01_thumb

mg_02_thumb

mg_03_thumb

mg_04_thumb

mg_05_thumb

1 komentář u „Chrabří myšáci Davida Petersena si budou umět vybojovat vaši pozornost“

  1. Na recenzi už dneska stačí míň než patnáct vět? Asi už jsem starej nebo co…

Komentáře nejsou povoleny.