Poetický Pavel Čech si v nové knize střihnul orwellA

a_uvod

UKÁZKY > Nové komiksové album Pavla Čecha si odbude svou premiéru na brněnském festivalu Koma v sobotu 24. 9. 2016 v 17 hodin za účasti autora. Do běžné distribuce se pak kniha dostane na přelomu září a října. Komiks s tajemným názvem A, se tentokrát odehrává v totalitním světě, kde jediné přípustné písmeno je A. Co se stane, když se mladému chlapci dostane do rukou papírek s písmenem B, se dočtete v 60 stránkové knize formátu 233 x 326 mm v pevné vazbě a klasické produkci nakladatelství Petrkov za pěkných 240 Kč.

Nakladatelská anotace: Kniha beze slov, kniha mnoha lidských příběhů, komiks, jehož obrázky poskytují mnoho příležitostí ke kladení otázek i hledání odpovědí. Kniha, jejíž příběh je napínavý a končí happy endem, kniha o diktatuře písmene A.

Příběh chlapce s číslem 21868 na rádiovce se odehrává ve městě, v němž jediné správné názory symbolizuje písmeno A. AAAA zní z amplionů, A je ve znaku města, na praporech, i praporcích, jimiž mávají děti, je na transparentech, ale i na každé knížce za výlohou knihkupectví, na stravenkách,… Jenom písmeno A se učí ve školách, A proniká do moderní architektury, lidé jej skandují, jsou ho plné noviny, i vyšetření zraku probíhá pouze na velikosti písmene A. Je to vtip, hrozba, minulost, nadsázka, absurdita a hlavně všechno dohromady.

Hrdina knihy žije v podivné (v detailech nevraživé) atmosféře šedivého města každý den stejně. Pracuje v továrně, v níž je jediným světlejším okamžikem dne přestávka na svačinku. To se mladík s krajícem chleba posadí ven, za tovární komín. Vysoko na nebi svobodně létají rorýsi. Chlapec snící o létání vyleze na komín. V dálce, za hranicemi města obestavěného zdí vidíme spolu s ním docela jinou krajinu, barevný svět. Co asi to zjištění s chlapcem udělá? Víme, že si doma sestavuje kolo s křídly a vrtulí. Co autorovi poslouží k rozvinutí tohoto motivu, co dá příběhu spád? Přišel čas sledovat dějovou linku příběhu: Chlapec pozoruje domovní prohlídku u souseda odnaproti, zlobou zkřivené obličeje strážců pořádku, papírovou vlaštovku, kterou soused v posledním okamžiku před zatčením vyhodí z okna. Chlapec ji – jaká to (ne)šťastná náhoda – druhého dne najde a papír rozbalí. Je na něm napsáno písmeno B. Nic víc, a přesto je to mnoho. Kluk se svěří s událostí kolegovi v montovně. To neměl dělat. Strážcům pořádku díky změti odposlouchávacích zařízení, drátů a kamer nic neunikne. Hrdina ví, že teď jde o život, vzniká napínavá honička jako z filmu, střelba stíhacího komanda a … vidíme, že po domácku vyrobené vznášedlo letí, chlapec se na něm vzdaluje, uniká!

Ocitáme se s ním ve světě za vysokou zdí.

Nejen svět, ale i kniha náhle v celku i detailech září barvami. Ale to ještě není konec.

Je třeba se o to poznání a krásu podělit s těmi za vysokou zdí. – Chlapec se na svém vznášedle vrací nad šedivé město a hází do něj z ohromné výšky knihy – barevná písmena celé abecedy…

a_obal_thumb

a_03_thumb

a_05_thumb

a_07_thumb

a_10_thumb

a_15_thumb

a_30_thumb

a_34_thumb

a_39_thumb

a_43_thumb

a_50_thumb

5 komentářů u „Poetický Pavel Čech si v nové knize střihnul orwellA“

  1. Nakladatelská anotace my odvyprávěla pravděpodobně celý příběh (a pro jistotu to ve zkratce udělaly i ukázky), takže ten už si teď při čtení tolik neužiju a zbyde mi jen výtvarná stránka. Chjo.

  2. Souhlasím s Marvinem, u šedesáti stránkové publikace ukázky ze začátku, z prostředku i ze závěru prozradí směřování příběhu a předpokládám ( knihu jsem ještě nečetl ) že i pointu. Ale třeba se mýlím (doufám).

  3. Kniha přečtena a musím říct, že ukázky napovídají o knize asi tolik, jako běžný holywoodský trailer :). Jinak kniha je to krásná, beze slov sice rychle uteče, ale díky spoustě detailů se k ní stejně budete vracet.

  4. Tak zrovna běžný hollywoodský trailer toho dokáže vyzradit celkem dost. Nevím jestli komentář nade mnou byl myšlen jako obhajoba článku…

    Jinak už se nemohu dočkat, až komiks budu mít v prackách.

  5. Miluji Pavla Čecha a jeho dílo. „A“ je úchvatná kniha nejen pro obsah a provedení, ale podle mě hlavně proto, že nutí rodiče aktivně sdílet její děj se svým dítětem. Shrnutí obsahu beru jako nápovědu pro ty, kteří nedokáží dětem výstižně popsat „vyprávěné“ dění. Svému vnoučkovi věnuji k narozeninám.

Komentáře nejsou povoleny.