Kouzelný míč představí nejhorší fotbalový klub na světě a to nejlepší z Neprakty a Švandrlíka

RECENZE > Komiks o fotbalu. To je pro mě něco jako balet o jaderném reaktoru nebo oslavná óda na finanční úřad. Prostě mi to k sobě nějak nejde a kdyby mi někdo doporučil komiks o tomhle sportu, kdy devadesát minut banda chlapů v trenýrkách ničí kopačkama trávník, asi bych reagoval slovy klasika: Ne, raději knihu! A v případě Kouzelného míče by to byla obrovská chyba.

Legendární dvojice Švandrlík – Neprakta mají za sebou nejen fůry společných knížek a kreslených vtipů, ale též komiksů. Doufám, že někdo někdy dá dohromady gigantický omnibus s kreslenými seriály obou pánů, protože jednak je z čeho brát (kromě Seka a Zuly, kterého kompletně vydal již Albatros, to jsou např. Vlastička a kamarádi, Kopyto a Mňouk, Jak vyhubili upíry na Rusi, Buf a Lora nebo Tondův letní tábor a to ještě nepočítám komiksy, které Neprakta kreslil podle scénářů jiných autorů např. Robot Emil či Antická sportovní povidla) a druhak se jedná o nespornou kvalitu.

Kouzelný míč byl vysněný projekt této autorské dvojice a v roce 1973 se jim sen splnil na stránkách fotbalového časopisu Stadion. Dobrodružství nejhoršího fotbalového klubu na světě, který díky duchovi nebohého býka Arnošta a začarovanému míči, ušitému z jeho kůže začne náhle podávat mistrovské výkony a poráží jedno mužstvo za druhým, však nemělo dlouhého trvání. V roce 1974 kvůli probíhající normalizaci seriál vynuceně končí, jelikož komiksová forma přišla tehdejším pohlavárům příliš západní. Švandrlík s Nepraktou si jen smutně povzdechnou v posledním panelu ústy jednoho z hrdinů: Co z nás mohlo bejt, kdyby nás předčasně nehodili do starého železa.

Prohlédněte si ukázky v článku Kouzelný míč od Neprakty si můžete nejen přečíst, ale i vybarvit.

Miloslav Švandrlík byl skutečným mistrem vyprávění příběhů a dokázal vymyslet velmi zajímavý a poutavý námět, který mísí prvky hororu, komedie a samozřejmě sportovního dramatu o hvězdě stoupající vzhůru, kterou čeká pád. Nikdy bych si byl nepomyslel, že se budu tak dobře bavit u příběhu z prostředí fotbalu. A to je důkaz, že když je člověk opravdu dobrým scenáristou, dokáže čtenáře zaujmout jakýmkoliv tématem.

Nepraktova kresba je pak tradičně kvalitní, nese osobitý rukopis talentovaného výtvarníka, který začínal jako ilustrátor populárně naučných publikací, čili různých atlasů zvířat a rostlin apod. a nakonec skončil jako legenda kresleného humoru, knižní ilustrace a seřezaných dívčích zadnic s typickou tlustou černou konturou, která vznikla jako z nouze ctnost, když nebyl spokojený s tehdejším tiskem, při kterém často barvy z tenkých černých kontur vypadávaly.

Nyní tedy slavný sportovní seriál vyšel knižně a to v přepečlivé péči Filipa Konečného, který si dal tu šílenou práci, že z naskenovaných originálů oddělil černou linku od barvy a poté nechal vytisknout zvlášť barvu a zvlášť konturu. Výsledek je naprosto fenomenální! Mám dokonce obavu, že ani dnes již trochu sešlé originály nevypadají tak dobře.

K tomu je nutno ještě připočíst to, co často u podobných publikací postrádám – doprovodný text. Zde se dočkáme tří zajímavých článků o restaurování komiksu, o jeho vzniku a pohnuté historii a nakonec i o tehdejším fotbalovém backgroundu. A to je další velké plus.

Takže tu máme skvěle restaurovaný a skvěle vytištěný skvělý komiks. Zní to skvěle! Ale… našlo by se tu nějaké ale? Inu našlo! Asi největší problém vidím v tom, že Kouzelný míč se dočkal jen patnácti epizod, které vydaly na třicet stran, což je na jednu knížku opravdu málo. Filip Konečný tak nastavuje stránky stejným příběhem, ale pouze v černých konturách, takže tu máme jakési omalovánky a pak ještě potřetí tímtéž, ale kontury jsou značně vybledlé a je na čtenáři, aby komiks vytáhl černou fixou a vyzkoušel si tak postup kreslení. Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Jednak se čtenář cítí trochu ochuzen a pak také může být mnohým proti srsti počmárat si knížku. Určitě šlo další stránky vyplnit textem o Nepraktovi a ukázkami jeho kreslených vtipů z prostředí fotbalu a sportu nebo něčím podobným a daleko zábavnějším.
A potom je to obálka a paperbacková vazba. Obálka je bílá a strohá a téměř nezaujme. Určitě šlo použít buď nějaký z barevných panelů komiksu nebo upoutávkovou ilustraci. Od věci by nemusela být ani nějaká koláž. A paperback pak dodá celé publikaci vzhled administrativního bločku na účtenky nebo něco podobného.

Přesto Kouzelný míč doporučuji všem, kdo mají rádi humor a čtivé příběhy bez ohledu na to, jaký je váš postoj k fotbalu. A pokud si navíc rádi kreslíte a vybarvujete a nevadí vám čmárání do knížek, jak to, že Kouzelný míč nemáte ještě doma? Aha, čekáte, až vám ho pod stromeček přihraje Ježíšek. Gól! Bod pro vás.

P.S.: Tak jsem si zkusil vybarvit konturu a papír se sice kroutí míň, než jsem čekal, ale barvy prosákly na druhou stranu. Konturování vybledlých linek dopadlo dobře, nic se nepropilo.

Kouzelný míč
scénář: Miloslav Švandrlík, kresba: Jiří Winter – Neprakta
Filip Konečný, 2016, 104 stran, 349 korun
záznam v ComicsDB

Konturování

Barvení

Výsledek podle Dana Černého

Původní Neprakta