Malé milé příběhy

RECENZE > Luke Pearson sice s Hildou neskončil, ale odskočil si na chvíli od komiksu k seriálu, a tak si na další modrovlasou knížku ještě chvíli počkáme. Nakladatelství Paseka se rozhodlo, že nám čekání zpříjemní a velice chytře se sáhlo po dalším britském autorovi. Joe Todd-Stanton je sice ještě o něco méně zkušený než náš oblíbenec, ale to neznamená, že by se v budoucnu nemohl stát další britskou stálicí naší dětské literatury.

Jako by se u současných autorů příběhů pro děti objevoval drobný smutek nad tím, že současná digitalizovaná a dopředu upalující doba poněkud vytlačila z pohádek mýty, legendy a tajemno. A vytyčili si tedy za cíl dětem ukázat, že to, co jim dnes chybí, jsou dobrodružné příběhy, omotané rouškou bájesloví. Zatímco Hilda si z mýtů vzala možná tak atmosféru a pár motivů či postav, Arturův příběh si vypůjčil hned celý severský panteon bohů. Příběh je hned o něco šťavnatější a pro děti fantastičtější, když malý Artur, kterému se všichni posmívali, jedná se samotným Thorem. Otázka je, jak nadšený bude dospělý čtenář.

Celá knížka běží samospádem. Hlavní hrdina nikde neposedí, pobíhá po lese a shání artefakty, až jednou na jeho městečko zaútočí vlk Fenrir, uhasí posvátný oheň a Artur jakožto jediný nezraněný musí vyrazit na cestu, aby oheň znovu zapálil a snad i polapil původce neštěstí. Od vyprávění nečekejte žádné velké zvraty ani dějové kličky. Konec celé výpravy snadno odhadnete už v jejích počátcích spolu s poselstvím celé knihy. Srovnání zápletky Hildiných příběhů a příběhu Arturova působí jako srovnání Hry o trůny s Bajajou. Ničemu to ale nevadí. Jen musíte přistoupit na to, že zatímco Pearson píše pro všechny, malý obrýlenec pomrkává spíše na ty menší čtenáře. I přesto je Artur kouzelný. Kniha je jednoduše nádherná a u Pearsona najdeme jen málo panelů, které by mohly soutěžit s Todd-Stantonovými celostránkovými ilustracemi. Ty jsou jemné, snové, všechno působí lehce roztřeseně a nejasně, aby si čtenář alespoň lehounce mohl domýšlet, na druhou stranu obrázky přetékají detaily a do všech stran z nich září syté, podmanivé barvy.

Střídání textových pasáží s komiksovými působí nenásilně a přirozeně. Kde je třeba vysvětlil, co kdo komu řekl, nebo dovyprávět, co se z obrázku nedozvíme, tam najdeme decentní odstaveček, zřídkakdy přesahující pět řádků. Když se příběh, jak se patří, rozpohybuje kupředu, máme před sebou pověstné čarokrásné ilustrace, mnohdy s Arturem, který se nám pohybuje všude po ploše a takto „rozanimovaně“ působí až nečekaně roztomile a člověk jeho „miniaturnímu“ úsilí fandí. Skvostem mimo samotné vyprávění je potom obálka, za kterou by zasloužilo nakladatelství Paseka (a pravděpodobně jeden ze Sedláčků uvedených v tiráži) poplácat po zádech, protože díky ní si knihu pravděpodobně koupí i bibliofilové, kteří jdou po vizuálu. Matný, snad lehce pogumovaný povrch, v kombinaci s lesklou zlatavou stuhou působí přímo magicky a člověk má neustále chuť brát knihu do rukou.

Navíc Todd-Stanton přišel s pěkným konceptem, který mu umožňuje postupně budovat universum dětských dobrodruhů. Artur je totiž kniha s rámcovým příběhem, byť mimo samotný příběh zlatého lana odkazuje pouze šest stránek. Na těch vidíme hlavně profesora Brownstona, postaršího anglického pána, který se až nápadně podobá všem těmhle tajemným profesorům, ať už je to Digory od Lewise, nebo Bruttenholm od Mignoly. Klidně by to mohl i Tolkien a vůbec, všichni potřebujeme svého tajemného britského profesora. Brownston hodlá čtenářům postupně vyprávět o svých předcích, jejichž příběhy a artefakty se u něj doma v průběhu staletí nashromáždily. Tak snad se časem o jeho rodině dozvíme co nejvíce.

Přes všechnu nádheru je prezentace Artura jako další Hildy trochu nešťastná. Někde se na internetu objevilo, že Artur je „Hellboy pro děti“. Zatím je to asi dost nadsazené. Chtělo výrazně rozpracovat strukturu příběhů a přidat na ději, ale já doufám, že čas ukáže, že se do toho Todd-Stanton umí obout. Série má zatím velmi slušně našlápnuto a tak nezbývá než se těšit na další přírůstky do pokladnice profesora Brownstona.

Artur a zlaté lano
autor: Joe Todd-Stanton
Paseka, 2018, 48 stran, 289 Kč
záznam v ComicsDB