Nejen Vikingové objevili Ameriku

RECENZE > Také se někdy neubráníte pocitu, že vám hrozí nebezpečí? Nebo se někdy v nějaké situaci, která se navenek jeví jako normální, cítíte nesví? Tušíte, že něco visí ve vzduchu a to něco bude asi ošklivé a nepříjemné. Přesně takový pocit má Stín Moon, hrdina komiksu Američtí bohové: Stíny, který v roce 2018 vydalo nakladatelství Crew. Z věznice to má „za pár“, doma na něho čeká žena, a přesto se cítí nesvůj. Dokonce ho propustili o dva dny dříve. Proč? Protože mu manželka zahynula při nehodě. Nechápe, nechce pochopit. Při cestě domů se mu navíc stane několik zvláštních událostí, které vyústí v to, že přijme zaměstnání bodyguarda u pana Středy. Práci, o kterou neměl zájem, u člověka, který se mu vůbec nelíbil. Po pohřbu se setkal se svou mrtvou ženou. Nepochopitelné, ale v budoucím čase na něho čeká víc podivného, tajemného a zvláštního. Teď právě začala jeho road movie s panem Středou po Americe a neznámo kam ještě jinam. 

Stín se ocitne v situacích, které jako by byly vystřižené ze snu, hodně bláznivého snu, když se člověk probírá z kocoviny. Mnohdy nechápe, co se událo, ale pomalu se začíná přizpůsobovat tajemnému panu Středovi, který postupně nabývá reálných rysů postavy… boha. A střípky událostí se dílek za dílkem skládají do většího, ucelenějšího obrazu. Noví bohové přicházejí a staří američtí bohové se musí probudit z letargie a jednat. Snad teď chápete, k čemu se schyluje. A pokud ne, zkuste si Americké bohy přečíst, určitě nebudete zklamaní. 

Komiks vznikl podle stejnojmenného románu Neila Gaimana (2001) a v devíti sešitech jej během roku 2017 vydalo nakladatelství Dark Horse Comics. České knižní vydání kopíruje americké z února roku 2018 a představuje crwácký standard: šitá vazby, přebal, originální obálky a kreseby v úvodu jednotlivých kapitol a připojení skicáře s kresbami výtvarníků, podílejících se na knize. Autorem scénáře je P. Craig Russell, lehkou rukou nakreslil Scott Hampton, famózní obálky dodala dvojice Glenn Fabry a Adam Brown, úvodní stránky kapitol David Mack a spol. Jednoduchý a výstižný přebal je rovněž dílem Davida Macka. Limitních 200 kusů je pro fajnšmekry opatřeno speciální obálkou se severským bohem od Fabryho a Browna.  

V knížce je několik samostatných příběhů, které zatím vůbec nesouvisí se Stínem a jeho pánem, ale je docela pravděpodobné, že jsou to epizody, které se v budoucnu vzájemně propojí s hlavní osou vyprávění. Nebo možná mezi sebou a skloubí zdánlivě různorodé roviny epického příběhu do celku, který má pokračování. Ovšem jestli se to dovíme i my v Čechách, je už v rukou nakladatelství Crew.  

Závěrem ještě připomenutí, že román Američtí bohové získal několik prestižních ocenění (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy, cena Brama Stokera). Rovněž byl podle něj natočen v USA televizní seriál American Gods. Zatím je venku osmidílná série (2017) a letos se chystá natáčení druhé série, rovněž o osmi epizodách. Určitě by bylo přínosné, kdyby některá z našich televizí tento cyklus zakoupila. Rozhodně by nabídl sofistikovanější zábavu, než stupidně se smějící sitkomy nebo bláznivě šaškovské rodinné a milostné seriály, donekonečna opakující vtíravá klišé. 

Američtí bohové #01: Stíny
scénář: Neil Gaiman, Philip Craig Russell; kresba: Colleen Doranová, Scott Hampton, Philip Craig Russell, Walter Simonson
Crew, 2018, 264 stran, 749 Kč
záznam v ComicsDB