Angoulême 2010

Angoulême 2010

37. ročník tradičního a nesmírně populárního mezinárodního komiksového festivalu se letos konal v Angoulêmu od 28. do 31. ledna (od čtvrtka do neděle). Oficiálními hosty festivalu byli Jean-Jacques Sempé a Robert Crumb. Na festivalu se – jako obvykle – udělovala řada významných, méně významných i zcela podružných cen. Předsedou festivalové poroty byl držitel loňské hlavní ceny Blutch, který byl současně autorem oficiálního festivalového plakátu. Stejně jako loni, i letos měly udělované ceny podobu stylizované černobílé šelmičky (francouzsky „La Fauve“).

Velkou cenu města Angoulêmu získal Francouz Baru (*1947), vlastním jménem Hervé Baruléa. Jako kreslíř je Baru autodidakt, protože původně vystudoval fakultu sportovních studií v Nancy a začal vyučovat tělesnou výchovu na koleji Jacques Callota poblíž Nancy. Jako komiksový kreslíř debutoval roku 1982 krátkými příběhy v časopisu Pilote. První jeho větší prací byla trojdílná komiksová série Quéquette Blues (1984-1986). Na festivalu v Angoulêmu roku 1996 byl jeho příběh L’Autoroute du soleil [Sluneční autostráda] vyznamenán cenou za nejlepší album roku. V sérii Les années Spoutnik [Léta Sputniku] (čtyři svazky: 1999–2003) sleduje osudy italských imigrantů a jejich dětí v padesátých letech minulého století.

Cenu za nejlepší album získal Riad Sattouf za třetí díl série Pascal Brutal: Plus fort que les plus forts [Silnější než ti nejsilnější]. Sérii, která se – aniž by šlo o ryzí sci-fi – odehrává v blíže neurčené budoucnosti, prepublikuje humoristický komiksový měsíčník Fluide glacial. Její hrdina (asi jste již uhádli, že se jmenuje Pascal Brutal) dělá vše pro to, aby působil pokud možno mužně: pěstuje kulturistiku, jezdí na motorce rychlostí 300 km/hod. apod.

Cenu poroty si odnesl Joe Daly za příběh Dungeon quest, což je napůl parodie na heroic fantasy, napůl dobrodružná videohra. Cena za nejlepší sérii byla udělena Alainu Dodierovi za 21. díl klasické detektivní série Jérôme K. Jérôme Bloche, cenu za objev roku získala Camilla Jourdy za poslední svazek trilogie Rosalie Blum, cenu za nejlepší album pro mládež si odnesl Julien Neel za 5. svazek série Lou, která vypráví příhody ze života stejnojmenné, asi deseti- až dvanáctileté hrdinky; první svazek této série získal podobnou cenu již roku 2005 na 32. ročníku angoulêmského festivalu. Jako alternativní komiks byl oceněn 3. díl série Special Comics čínské provenience.

Byly rovněž oceněny práce ze soutěže talentovaných školáků a porota rozdala i „šelmičky“ za nový pohled na svět kolem nás, za odvážný komiksový počin, za mezigenerační dialog, za kulturní dědictví a cenu čtenářů.