Lucky Luke pluje proti proudu Mississippi

Tentokrát se náš hrdinný kovboj kupodivu neutkává s bratranci Daltonovými, ani neřeší spory mezi rančery, nehoní desperáty po prérii, ani nevyjednává s indiány v jejich rezervacích. Tentokrát se vydává na vodu, na slavnou „starou řeku“ Mississippi, kterou od druhé poloviny 80. let devatenáctého století brousily slavné kolové parníky s minimálním ponorem tak, aby mohly proplouvat všemi ožehavými místy této nevyzpytatelné řeky. Parníky zprvu sloužily převážně k převážení nákladů bavlny (a občas i pasažérů), teprve začátkem 20. století začaly pořádat i zábavné plavby.

V příběhu „Proti proudu Mississippi“ soutěží mezi sebou dvě paroplavební společnosti. Jednu vede sympatický kapitán Barrows, druhou proradný kapitán Lowriver. Jejich parníky navzájem závodí v rychlosti plavby z New Orleansu proti proudu do Minneapolisu. Během plavby se Lowriver uchyluje ke všem možným nečestným trikům, lstím a podrazům, jimž ovšem Lucky Luke, který nezištně pomáhá kapitánu Barrowsovi, s přehledem a s klidem sobě vlastním úspěšně čelí.

V průběhu děje spatříme na jednotlivých obrázcích poměrně značné množství černošských postav. Koncem 19. století sice již byli občané černé pletí formálně zbavení otroctví, ovšem běloši předpokládali, že budou vykonávat jen podřadné a těžké práce a že je budou na slovo poslouchat. Morris své černochy kreslí silně zkarikované (velká ústa protažená směrem dolů, kudrnaté vlasy). K nejkrásnějším a nejbarvitějším vedlejším postavám příběhu však patří bezesporu kormidelník Ned parníku Daisy Belle spolu se svým nalévačem kávy Samem. Také Jolly Jumper se v příběhu uplatní, když náhle poklesne hladina Mississippi a je třeba najít vhodnou plavební dráhu. Pro zajímavost poznamenejme, že se s některými postavami tohoto komiksu snad setkáme znovu, pokud Egmont někdy v budoucnu vydá Lucky Lukův příběh „Most přes Mississippi“ z roku 1994.

Příběh „Proti proudu Mississippi“ byl původně prepublikován roku 1959 v týdeníku Spirou a v albu jej vydalo nakladatelství Dupuis roku 1961 jako 16. album v řadě (v České republice naproti tomu jde o 20. album série Lucky Luke). Jde o čistě zábavný příběh, postavy v něm jsou po psychologické stránce zcela jednoznačné. Album nemá hluchá místa, s podvodníky a zlosyny se Lucky Luke vyrovnává bez větší námahy. Na několika místech Lucky Luke spolu s Jolly Jumperem popíjejí Coca Colu. Vzhledem k tomu, že společnost vyrábějící tuto světoznámou značku byla založena roku 1892, můžeme náš příběh situovat zhruba na konec devatenáctého století.

Lucky Luke #20: Proti proudu Mississippi
scénář: René Goscinny; kresba: Morris
Egmont ČR, 2011
záznam v comicsdb