Albert Uderzo versus dcera Sylvie: Když úspěch rozbije rodinu

Alberta Uderza (*1927), slavného kreslíře ještě slavnějšího Asterixe, jistě není třeba představovat. Uderzo po smrti svého scenáristy Goscinnyho založil nakladatelství Albert-René, které pokračovalo ve vydávání dalších dílů série, které psal a kreslil samotný Uderzo. Jeho jediná dcera Sylvie byla do roku 2007 generální ředitelkou tohoto prosperujícího nakladatelství. V uvedeném roce byla kvůli blíže nespecifikovanému opomenutí z této funkce odvolána. V tom okamžiku se dosud srdečné vztahy mezi otcem a dcerou dostaly na bod mrazu.

Když se Sylvie vzpamatovala z otřesu, který v ní vyvolala ztráta tak lukrativního místa, začala uvažovat a dospěla k názoru, že se v poslední době její otec dostal do vleku podezřelých „přátel“ a pochlebníků. Sylvie si to vysvětluje tím, že v posledních letech zemřeli všichni otcovi dosavadní nejbližší přátelé. Prohlásila: „Tak jako mnozí jiní umělci, i můj otec touží po uznání, po lásce. A tak se postupně kolem něho vytvořil okruh pochlebníků. Velký vliv na něj mají také někteří vedoucí činitelé nakladatelství Albert René, kteří přispěli k jeho izolaci“.

Uderzovým důvěrníkem se stal například jeho instalatér. Ten se mimo jiné postaral „o koupi nového domu a o jeho přepychovou vnitřní výzdobu“. Přiměl Alberta Uderza, aby si koupil stíhací letoun Mirage III, který od té doby spí v hangáru. „Jsou to bláznivé výdaje“, míní Sylvie. Na Sylviina otce má neblahý vliv také jeho notář Michel Monchtouris, který je v současné době vyšetřován pro podvod.

O manipulacích s jejím otcem svědčí podle Sylvie Uderzové také skutečnost, že své podíly v rodinném holdingu přenechal skupině Hachette, „což předtím mnoho let odmítal“. A také jeho rozhodnutí z podzimu roku 2010 změnit jména osob, které budou popřípadě benefitovat z jeho životní pojistky.

To vše vedlo Sylvii k tomu, že – jak oznámil deník Le Parisien – podala trestní oznámení na neznámého pachatele na základě podezření, že uvedení „přátelé“ zneužili otcova věku, nemoci a slábnoucích rozumových schopností. „Chci, aby soud stanovil, že mí rodiče byli obětí šejdířů, kteří vyplenili a rozbili naši rodinu“, ujišťuje ta, která se již několik let se svým otcem téměř nestýká.

Na tato obvinění Albert Uderzo vzápětí odpověděl v oficiálním prohlášení pro tisk, ve kterém vyjádřil svůj „hluboký smutek“ nad touto aférou a svou dceru obvinil ze „soudního harašení“. (Podle deníku Figaro z 29. 3. 2011)

4 komentáře u „Albert Uderzo versus dcera Sylvie: Když úspěch rozbije rodinu“

  1. Já nechápal, jak si jde koupit stíhačku Mirage a proč by to zrovna Uderzo dělal, ale pak jsem se dopátral, že Mirage III je starožitnost dávno vyřazená z armády a že Uderzo si ji koupil zjevně kvůli tomuto svému starému leteckému dobrodružnému komiksu:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tanguy_et_Laverdure

  2. Zjevně – v to případě má doma též třeba tlupu indiánů kvůli Ompa-paovi?
     

  3. Chystá  vůbec Uderzo ještě  nějakého   Asterixe  do  budoucna  nebo  už  na  něm  pracuje?Nějak  mi  to  v  té  záplavě  nákupu  stíhaček uniká.

  4. Vzhledem ke svému pokročilému věku a vzhledem k sestupné úrovni posledních „Astetixů“, Uderzo – jak upřímně doufám – již žádné další epizody slavné série nevydá.

Komentáře nejsou povoleny.