Lucky Luke je na stopě zločinu

Bratrům Daltonovým se – jako obvykle – podaří celkem bez problémů uniknout z vězení. Po jejich stopách se nevydá nikdo jiný než náš starý známý Lucky Luke. Stíhání uprchlých Daltonů mu zabere celých 46 stránek nejnovějšího alba série. Proč tak dlouho? Inu proto, že mu pomáhá Tramtabum, nejstupidnější pes Divokého Západu a možná i celého světa. Lucky Luke má během celého vyprávění čtveřici uprchlíků několikrát již na dosah ruky, ale stopař Tramtabum jeho snahu vždy zhatí.

Vinou Tramtabuma je Lucky Luke dokonce na krátký okamžik zajat a ocitne se v rukou bratří Daltonů. Natvrdlý čtvernožec se ovšem chvílemi ocitá ve schizofrenním postavení, protože se jeho páni střídají jako na běžícím pásu: jednou mu poroučí dozorci vězení, podruhé Lucky Luke a jednu dobu dokonce věčně hladový Averell Dalton. My jsme již Tramtabuma v naší sérii několikrát viděli, ovšem v době, kdy příběh Na stopě Daltonovým poprvé vyšel, se v něm tento úžasný pes objevil poprvé. Scenárista René Goscinny jím vědomě karikoval tehdejší oblíbenou filmovou a komiksovou psí hvězdu, smělého a nesmírně inteligentního vlčáka Rintintina. Je to zejména patrné z francouzského Tramtabumova pojmenování, které zní Ran-Tan-Plan.

Morrisův karikující styl si v ničem nezadá s ostatními alby této série. Za zmínku stojí postavy kovboje a Mexikánce, které se krátce objeví na straně 8, v okamžiku, kdy Lucky Luke pobývá na ranči „Bar T“ svého přítele Texe Thompsona. Morris si je vypůjčil z oblíbené série Jerry Spring, kterou v letech 1954-1977 kreslil Jijé (vlastním jménem Joseph Gillain) .

Příběh byl prepublikován v roce 1960 v číslech 1138-1159 týdeníku Spirou a v albu jej poprvé vydalo nakladatelství Dupuis roku 1962.

Lucky Luke #21: Na stopě Daltonovým
scénář: René Goscinny; kresba: Morris
Egmont ČR, 2011
záznam v comicsdb