Na podzim vyjde to nejkrásnější depresivní čtení. Třetí výběr z Peanuts

Můj ty smutku zní podtitul třetího českého výběru z kultovního stripu Peanuts, který na podzim chystá Albatros. Po zaláskované růžové „dvojce“ bude obsahovat ty nejdepresivnější kousky, které opět vybere editor a překladatel Petr Onufer.

Už na veletrhu Svět knihy prozradil, že Peanuts jsou jeho životní láskou, s níž se dal dohromady během studií v Americe. Schulzův strip se podle něj prodává „velmi dobře“, i když přesná čísla uvést nemohl, což je zlozvyk tuzemských tajnůstkářských nakladatelů.

Zrovna u Peanuts se dají předpokládat prodeje odpovídající množství merchandisingu, který vyrostl kolem malých „monster“, jak kdysi Charlieho Browna a spol. pojmenoval Umberto Eco. Zasněný bígl Snoopy je tedy podobný případ jako Pepek námořník. Jako postavičku z triček a televize ho v Česku zná kdekdo, ale s komiksovými kořeny už je to horší.

A jak to vypadá se vzdálenější budoucností Peanuts? Postupně vyjde pět výběrů, ty by měly být podle Onufera „otvírákem“, po němž se nakladatelství pokusí vyjednat, aby Peanuts vycházeli dál a v komplexnější podobě. „Fantagraphics by byl takový ideál,“ narážel překladatel na oceňovanou edici The Complete Peanuts.

Nezávislé americké nakladatelství nabízí kompletní archiv stripů v knihách s krásnou úpravou od Setha. První (s příběhy z let 1950-1952) se objevila v roce 2004, závěrečná pětadvacátá se stripy z let 1999 a 2000 vyjde za mořem v roce 2016.

Depresi budou v české řadě následovat stripy propojené tématem školy. „Naše podoba je kompromis mezi tím, co chce Albatros, a tím, co unese tuzemský trh,“ uzavíral Onufer debatu na Světě knihy.