Můj ty smutku, Peanuts dokážou být v češtině ubíjející

Peanuts: Můj ty smutku

RECENZE: Loni na podzim vydalo nakladatelství Albatros třetí výběr stripů ze slavné série Peanuts. Svazek uspořádal a přeložil Petr Onufer, který je rovněž autorem velmi zajímavé šestistránkové předmluvy, v níž se zabývá převážně životní a tvůrčí dráhou autora Charlese M. Schulze.

Výběr nese případný název Můj ty smutku, neboť je zaměřený na deprese, pocity méněcennosti, trable a veškerá možná duševní trápení hlavního hrdiny Charlieho Browna. Někdo si může myslet, že hlavním hrdinou je Snoopy, tomu však má být věnován až další svazek.

Knížka Můj ty smutku příkladně ilustruje úskalí, na která mohou narazit monotematické výbory. Charles Schulz se čas od času vracel k podobným, ne-li totožným námětům.

Exploatoval například všechny možnosti, které mu skýtal Charlie Brown. Nemůže usnout a v bezesných nocích přemýšlí o existencionálních problémech; soustavně vyhledává psychiatrickou pomoc; znovu a znovu slepě věří, že mu Lucy s balonem neuhne a on nekopne do prázdna.

NA HROMNICE O VTIP VÍCE

Příslušné stripy autor opatrně dávkoval a prokládal je gagy zcela jiného ražení. V knize je však tato tematika zkoncentrovaná do ubíjejících sekvencí, kdy znovu a znovu vidíme, jak se Charlie Brown potýká s nespavostí, jak se rozbíhá k míči, jak je vystaven pseudoradám Lucy, a to stále a stále za sebou, bez oddechu. Autor výběru si neuvědomil, že opakovaný vtip není vtipem…

Nezáživný sled obdobných gagů může zaujmout skalního fandu série nebo teoretika, kterého zajímají Schulzovy tvůrčí postupy a inspirační zdroje.

Mám rovněž osobní výhrady (neřku-li nechuť) ke grafickému a výtvarnému pojetí řady. Připadá mi příliš drahé, nákladné a okázalé. Novinové stripy Peanuts vycházely v malém formátu a jejich kresba se tomu velmi dobře přizpůsobovala. Je vhodné je tolik zvětšovat, jak to vidíme například na stranách 134 až 138? Je vhodné je publikovat v drahých knížkách s pevnými deskami? Já osobně bych dal přednost levným paperbackům.

Nechtěl bych naopak nijak snižovat zásluhy Petra Onufera, kterému se podařilo prosadit na český komiksový trh tuto vynikající sérii. A nota bene ji skvěle přeložil.

Můj ty smutku!: Vybrané stripy Peanuts z let 1960 – 2000
Charles M. Schulz, přeložil a vybral Petr Onufer
Albatros Media – Plus, 2011, 216 stran, 279 korun
záznam v comicsDB