Citát dne: Vrána je něco víc než komiks

Vránu ve světě v současnosti nevydává žádné komiksové nakladatelství, ale velký nadnárodní vydavatelský dům Simon & Schuster. Možná i to nahrává tomu, že Vrána je něco víc než komiks, je románem v obrazech, který se prolíná s různými žánry literatury a možná i proto ho čtou i běžní čtenáři, nejen komiksoví fanoušci.

Aneb křižácká výprava Comics Centra proti obyčejným komiksům, obyčejným fanouškům a obyčejné terminologii pokračuje. Citace pochází z tiskové zprávy, kterou nakladatel rozesílá u příležitosti české premiéry rozšířeného vydání Vrány. Určitě ji znáte, vždyť podle ní vzniknul film a nevydává ji komiksové nakladatelství! A Comics Centrum ji nyní vydává už počtvrté, protože James O´Barr tak trošku po vzoru George Lucase ladí a přidává scény, na které kdysi nebyla technologie nebo na ně O´Barr ještě nebyl emocionálně připravený… Tady se můžete podívat, co nová verze obsahuje.

Comics Centrum už pravděpodobně nebude vydávat nic jiného než Vránu. Možná přemýšlí o přejmenování na Crow Centrum nebo Rományvobrazech Centrum. Teď přeháním a mystifikuji podobně jako tisková zpráva.

Ta má tah na branku (právě vysílají hokej) a je z ní cítit, že nakladatel nemá příliš valné mínění o rozhledu a vlastním názoru tuzemských recenzentů. Titul zhodnotí, jak to tiskové zprávy o komiksech dělávají („Je velmi emotivní a ve světě literatury i ve světě komiksu by bylo těžké najít upřímnější, dojemnější a emotivnější výpověď.“). V jiném mailu určeném recenzentům sám Václav Dort upozorňuje, jak by se o Vráně mělo/mohlo psát. Zarážející je i pasáž, kde důležitost Vrány ilustrují mylné (nebo přímo lživé?) údaje o prodejích: „Vzhledem k tomu, že se jedná o celosvětově nejprodávanější comics (a to se potvrzuje i u nás) a vzhledem k jeho výjimečnosti a výjimečnosti toho, že byl po třiceti letech dokončen, Vás žádám o větší prostor tomuto fenoménu, pokud možno o provázaní se životem O’Barra a stejnojmenným filmem.“

STATISTIKA PRUDA JE, KONZULTANT MÁ LEPŠÍ ÚDAJE

Vrána není celosvětově nejprodávanější komiks a už vůbec se tohoto konkrétního kompletního vydání, které ve Spojených státech vyšlo teprve v červenci 2011 pod názvem The Crow: Special Edition, neprodal milion výtisků. To by „mediálnímu konzultantovi“ podepsanému pod tiskovkou muselo být jasné, kdyby měl alespoň základní povědomí o současné situaci na knižním trhu. „V USA se tohoto úplného vydání prodalo již více než milion kusů. Od prvního vydání v roce 1989 se dostala na první příčky prodejnosti komiksů a stále si drží první místo jako nejprodávanější černobílý komiks na světě,“ stojí v mailu, který dorazil s tiskovou zprávou. Ani vágní upřesnění o černobílém komiksu není to pravé ořechové, stačí vytáhnout třeba mangu One Piece (Wikipedia).

Sestavit žebříček nejprodávanějších komiksů historie je ošemetné. Mají se počítat jednotlivé sešity, nebo jejich soubory? A počítat jednotlivé soubory, nebo všechny svazky sérií v úhrnu? V Guinessově knize rekordů je zapsaný sešit X-Men #1 z roku 1991 s nákladem osm milionů výtisků. I kdyby platilo, že se z něj prodaly jen tři miliony, je to stále trojnásobný argument proti mystifikaci Comics Centra. Vrána patří k nejprodávanějším titulům (ten zmiňovaný milion mají podle údajů IDW všechna vydání dohromady), ve své době diktovala rekordy mezi nezávislými komiksy, ale zcela jistě to není NEJPRODÁVANĚJŠÍ komiks světa (třeba Watchmen/Strážci mají podle selského rozumu také větší prodeje).

Comics Centrum nedělá dobrou službu komiksové gramotnosti, když do médií posílá vágní údaje, které se mohou do podvědomí publika zažrat stejně jako oblíbená klišé „Většina zásadních komiksů už v češtině vyšla“ nebo „Garfield, Peanuts a Calvin s Hobbesem jsou svatá trojka stripů“.

VRÁNA SE VRÁTÍ

Bavíme se o nakladatelství, které ve svém profilu uvádí: „Nakladatelství Comics Centrum se snaží rehabilitovat komiksy v českých zemích. Snaží se o jejich správné pochopení a interpretaci jako média, nikoli žánru. Comics Centrum vydává romány v obrazech, např. Vrána, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, Hellboy, Conan, Koralína, 30 dní dlouhá noc.“

Aby měl příspěvek aspoň nějakou informační hodnotu, vězte, že v červenci začne u IDW vycházet nová Vrána. Na sérii dělá scenárista filmu John Shirley a kreslíř Kevin Colden. James O´Barr už několik let připravuje třísetstránkový komiks Sundown, který popisuje jako kombinaci spaghetti westernů a Čaroděje ze země Oz. Nepůjde však o tištěnou knihu, ale experiment s formátem na iPadu.

Rádi jsme Vráně věnovali prostor, jaký si zaslouží. Pokud jste se s ní dosud nesetkali, určitě ji jděte do knihkupectví omrknout. Dítě přece nemůže za své rodiče.

20 komentářů u „Citát dne: Vrána je něco víc než komiks“

  1. Vrána je jednou z nejpřehypovanějších věcí co znám, vůbec nechápu, proč z toho CC dělá takovou legendu. Co se O’Barrovi stalo, je sice smutné, ale na podobné téma existují desítky po všech stránkách lepších děl.

    Nejzábavnější jsou Dortovy facebookové výkřiky ve stylu, že je Vrána ještě týden před vydáním beznadějně vyprodaná, a že už nemají prostě ani jeden jediný výtisk v obchodě, apod.

    Beztak toho zas budou všude plné police, jako jejich předešlé produkce, které byly také hned po vydání „beznadějně vyprodané.“

  2. Docela by mě zajímalo, z čeho si Comicscentrum vyplácí mzdy, když posledních pár let vydávají 1-2 komiksy za rok, případně pořád dokola recyklují svoje starý věci, o který už imho nemůže mít nikdo ve 4. vydání, který obsahuje 2 kresby na víc a ostřejší okraj na jedný stránce, zájem.

  3. Dort přece komiksům rozumí ze všech v této republice nejlépe.

  4. Nikdy jsem proti Comics Centru nic neměl, komiksy OK, ale jakmile se začali víc a víc prezentovat jako komiksoví mesiáši, jejichž každý vydaný komiks je nejlepší ze všech minimálně v dosavadní historii známého vesmíru, začínám být lehce zklamaný.

    Zajímalo by mě, jestli jsou jenom tak strašně nafoukaní, že každou výtku chápou jako neuvěřitelnou urážku, nebo svoji práci berou opravdu tak vážně a setkávají se pouze s nepochopením.

  5. btw. pro mě, jakožto koncového zákazníka, je to totiž jenom zkažený dojem z dobrých komiksů…

  6. Lenny: Tak základ je asi to, že žádná taková trojka neexistuje. Jasně, používá se to u Supermana, Batmana, Spider-Mana, ale tam se to dá pochopit, protože byli prvními symboly a zástupci tří skupin hrdinů, jejichž variace se objevují dodnes. Garfield, Peanuts i Calvin ale už navazujou na strašně bohatou a zásadní tradici stripů (Segar, Kelly, King, McManus, Herriman, Gray…), ze kterých ti další autoři vycházeli. To, že se jim čeští nakladatelé nevěnují, neznají je, nebo nemají komerční potenciál, neznamená, že neexistují.:)

  7. Komiks mam rad. CC dela svou praci, dela ji dobre a je mi jedno, zdali neco vydavaji poprve nebo poosme. Stve me, ze na nasi male scene, kde je financni risk komiks vydat se najde dost jakoze fandu, kteri jim to omlateji o hlavu. Lhostejno, jde-li o mala nebo velka vydavatelstvi. Nelibi se mi kopani do lidi co neco delaji. Prejme jim, pak i vyber bude sirsi, ctenari vzdelanejsi, nakladatele spokojenejsi a kultura zanru poroste.

  8. Discovery: No jo, ale kulturu žánru, či přesně českého komiksového trhu, utváříme všichni. Comics Centrum používá rétoriku raných devadesátek, ale dnes si troufám říct, že je už celková informovanost o komiksu u nás úplně jinde. A zdravá kritika ke kultivaci trhu rozhodně patří, to není kopání do lidí co něco dělají. Já taky něco dělám a kdekdo do mě kope.

    A když si do mě kopne Comics Centrum s tím, že jestli si nekoupím jejich titul nebo se o něm nebudu vyjadřovat patřičně uctivě, jsem prakticky nevzdělaný blb, mě docela uráží.

    Mě zase štve, že na naší malé scéně se najde vydavatel, který se tváří, že udává trendy a vzdělává nás nejkvalitnějšími komiksy pro nejnáročnější čtenáře a přitom svým vystupováním působí naprosto opačně. Ale to jsem asi na chvilku zapomněl, že jsme v ČR…

  9. Hlavně by už mohli vydat dalšího Hellboye. Za Netopejrem snad nejpomalejší vydavatelství…

  10. Vrána mě nechala chladným, nekoupim si jí už počtvrté, ale dalšího Solomona nebo Hexe nebo Zámek a klíč!! bych moc rád. ;-) Mě se spíš zdá, že vydavatel chce oslovit širší veřejnost trochu přehnanou reklamou. A to se přece může. Když se mi něco nelíbí, může si totiž každej plácat co chce a stejně se z toho na zadek neposadim.

  11. flipflop: Presne tak. Copak se s chvastanim nesetkavame i u spatnych knih a filmu? Kdo nechce, nekoupi.

  12. Tak ono Comics Centrum melo vzdycky velkousta prohlaseni, ale jak vidno, ucel to plni a slova pane Dorta se siri i na komiksarium.cz:).

    A pekny clanek, s radosti jsem si ho precetl.

  13. Hlavně by mě zajímalo, jak se odhlásit z toho jejich newsletteru. Mám pocit, že snad i dle zákona musí být součástí každého newsletteru popsaný způsob, jak se z něho odhlásit (třeba „Pro odhlášení odběru klikněte sem.“) A to tam rozhodně nemají.

  14. Ať si dělá CC reklamu, jakou potřebuje. Teď z hlavy nevím, ale nebyly to právě oni (možná ve spolupráci s CREW), kdo vydal booky Sin City? A co 300? O „novém“ Conanovi ani nemluvě. Navíc mám dojem, že přišli i s myšlenkou levnější verze paperback a dražší vázané – kup si, co chceš. Takže za mě – už zdaleka nekupuju všechno, co má víc jak tři obrázky, ale u CC jsem rád, že existuje a vydává, co vydává. P.S. pro hnidopichy – nejsem žádný jejich příbuzný :-) a nehodnotím, jak se staví ke kritice svojí práce.

  15. Podle mě je Vrána kvalitní comics, a jsem rád, že jsem si ho koupil dřív, než jsem se stal svědky téhle příšerné propagační mašinérie. Mě samotnému by to Vránu zhnusilo.

Komentáře nejsou povoleny.