Geniální packal Leonardo opět vynalézá

RECENZE:Kdo to vlastně je, ten Leonardo?“ může se právem ptát čtenář, který dočetl třetí album příhod prazvláštního vousatého starce. Je to skutečně geniální vynálezce, sebestředný sobec, domácí tyran nebo nadaný packal, jemuž jde práce jaksepatří od ruky, i když její výsledky málokdy odpovídají očekávání?

Jak vidíme, nejednoznačnost hlavní postavy probouzí zvědavost a zvědavost přispívá k chuti si přečíst další a další Leonardovy příhody. Přitom se čtenář může (i nemusí) kochat nadějí, že další vynález konečně vyjde, že nezdemoluje nejbližší okolí ani zdraví obětavého učedníka a konečně přispěje k blahu a pokroku lidstva.

Album obsahuje pestrou směs jedno, dvou, a čtyřstránkových gagů, v nichž se Leonardo s učedníkem vypraví do pohádky, naučí zvířata mluvit, udělá z učedníka supermana, vynalezne sérum pravdy a tak dále. Až na jedinou epizodu, která šťastně dopadne (v gagu na straně 17 učedníka zasype příval zlatých mincí), všechny příhody končí špatně buďto pro nešťastného učedníka, nebo pro oba protagonisty, a někdy i pro celé okolí Leonardova bydliště.

Leonardo ovšem na svém učedníkovi lpí, i když ho musí každý den pracně kolem poledne probouzet. Nikdo jiný by pravděpodobně nebyl ochotný vystavovat všanc svůj život při nebezpečných pokusech geniálního vynálezce. Leonardova fixace na učedníka se markantně projeví na třeba na stranách 29 až 32, kdy s ním sdílí náměsíčnou pouť plnou nebezpečí. Čtenáři, kteří chodili do skautu, si nepochybně vychutnají dialogy vedené v morseovce na straně 44.

Leonardovy upachtěné vynálezy v mnoha epizodách paralelně doprovázejí němé příhody tygrovaného kocoura a myši. Dva obyvatelé vynálezcova příbytku spolu vedou němou válku, ve které kupodivu často vítězí slabá myš. V albu dokonce hned dvakrát promluví: v epizodách „Jen promluvit“ a „Zvířecí přípravek“. V dalších albech dostanou tito zvířecí statisté jména: myš se bude jmenovat Bernadette a kocour dostane nejprve jméno Prosper a brzy nato Raoul. A nešťastný učedník? Ten se celým jménem jmenuje Basile Lebète.

Francouzský originál našeho alba poprvé vyšel roku 1979. Letos v únoru uvedlo nakladatelství Lombard na trh již 42. číslo populární série.

Leonardo #3: Kdo to vlastně je?
scénář: Bob de Groot; kresba: Turk (Philippe Liégeois)
CooBoo, 2012
záznam v comicsdb