Lucky Luke nechce poslouchat žádný Kidy

RECENZE: Také ve čtyřiadvacátém albu série Lucky Luke se scenárista René Goscinny inspiroval skutečnou postavou amerického Západu, totiž postavou pistolníka Williama Harringtona Bonnyho, známějšího pod přezdívkou Billy the Kid.

Podle svého zvyku se jím ovšem inspiroval velmi volně: zaměřil se totiž na málo známou epizodu z jeho dětství, ve které se jeho protivníkem dočasně stal Lucky Luke.

Mezi devátým až jedenáctým rokem se Billy Kid totiž usadil v městečku Fort Weakling a zařídil si zde pohodlné živobytí. Nijak mu nepřekáží, že neumí číst ani psát. Stačí mu, že z jeho střeleckých schopností mají obyvatelé městečka panickou hrůzu, nestaví se mu na odpor a ochotně plní veškerá jeho přání.

Desetiletý padouch

Tak by to zřejmě trvalo ještě hezkých pár let, kdyby do městečka nezavítal Lucky Luke. Stane se zástupcem šerifa a snaží se Billy Kida obvinit z jakéhokoli, třeba i nepatrného zločinu, jen aby jej mohl vsadit do vězení a nechat odsoudit. Jenže – jak jsme toho byli již několikrát svědky v této sérii – naráží zde na zbabělost obyvatel městečka. Marným pokusům Billyho nachytat a usvědčit je věnována velká část alba. Zda se mu to podaří a jakým způsobem pošle Billyho Kida do trestnice za bratry Daltonovými, nelze pochopitelně předem prozradit. Naskýtá se ovšem otázka, zda je vůbec možné odsoudit k nuceným pracím desetileté děcko…

Kromě Billyho Kida, Luckyho Luka a anonymních (a standardně kreslených) obyvatel městečka vystupuje v příběhu i několik dalších barvitých postav.
Například Josh Belly, vydavatel místních novin Fort Weaklinský Trubač a starý pán, kterého Billy nutí, aby mu předčítal noviny, Místo toho jej ale uspává pohádkami pro nejmenší.

Dále Foster Rawson, místní prodavač ovoce a zeleniny, který Billyho zásobuje červenými karamelkami. Barman Sam, který podle Billyho přání neservíruje nic jiného než čokoládu a dorty.

Zdařilejší než minule

Ten, kdo by snad nepochopil poselství, které se skrývá v recenzovaném albu, tomu je určena promluva Luckyho Luka na posledním obrázku strany 44: „Díky cti v těle a odvaze můžete být silnější než každý padouch, i kdyby se vám zdál sebehrozivější!“

Na závěr poznamenávám, že mi příběh Billy Kid po dějové, humorné i po výtvarné stránce připadal mnohem zdařilejší a vyzrálejší než předcházející album Rivalové z Painful Gulche. Příběh vyšel poprvé na pokračování roku 1961 v číslech 1210 až 1231 týdeníku Spirou. V albu jej vydalo nakladatelství Dupuis roku 1962.

Skutečný Billy the Kid se narodil pravděpodobně v lednu roku 1859 a zastřelil jej šerif Patt Garrett dne 14. července 1881. Billy the Kid se tedy dožil pouhých 22 let.

Ukázku z komiksu si můžete stáhnout zde.

Lucky Luke #24: Billy Kid
scénář: René Goscinny; kresba: Morris
Egmont ČR, 2012, 48 stran, 149 korun
záznam v comicsdb