PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Svatý Josef s bouchačkou

* Dostat se k Jodorowského a Moebiovu titulu Madwoman of Sacred Heart z vydavatelství Humanoids překvapivě nebylo vůbec jednoduché. Bookdepository i Amazon nebyly knihu schopné dodat a objednávku zrušily. Pomohl až backorder přes TFAW, který ovšem putoval do ČR dva a půl měsíce.

Třetí společné dílo Alexandra Jodorowského a Moebia (po Les Yeux Du Chat a Incalu) se vyznačuje zajímavým vývojem. Kniha zahrnuje celou původní trilogii a hned úvodní zápletka je minimálně zajímavá. Uznávaný a některými až zbožšťovaný profesor filozofie Alan Mangel dostane přede všemi přáteli ke svým šedesátinám od manželky rozvodové listiny. Podepíše je a velkoryse prohlásí, že si může z bytu vzít vše, co se jí líbí. V tu chvíli samozřejmě netušil, že mezi vše, co se jí líbí, patří i žárovky z lustru.

Spolu se ztrátou autority na univerzitě se tak Mangel ocitá v pověstném bodu nula, kdy musí začít nový život. Do něj ho uvede jeho věrná studentka Alžběta, která prolomí jeho představu o vlastní impotenci a ještě mu oznámí, že dítě, které s ním čeká, bude znovuzrozený Jan Křtitel. Však je ostatně Alan pokřtěný jako Zachariáš (viz Luk 1,5). Tím to ale nekončí a Alžběta brzy Alanovi přivede drogově závislého dealera, který se představí jako Josef, a který vytáhne s pistolí v ruce z psychiatrické léčebny dceru kolumbijského narko-bosse, jež má být novou Marií. Ta se jako panna nabídne Alanovi, a ten získává možnost zplodit i druhého Ježíše.

První díl je skvělý a dobře se rozjíždí, narážky na vznik kultu Alan komentuje náležitě vtipnými replikami, ale problém samozřejmě vyvstává, jak takovou zápletku náležitě uřídit, ba co víc, smysluplně zakončit. Že se to ne tak úplně daří, brzo dojde nejen čtenáři, ale došlo to i Moebiovi, kterého viditelně práce na knihách přestávala postupně bavit. Zatímco první díl je precizně nakreslen, druhý se sice ještě drží, ale kresba je daleko uvolněnější a je vidět, že kreslíř zařadil vyšší rychlostní stupeň. Ve třetím albu již Moebius přešel bez skrupulí k čistě karikaturní rychlé lince a třířádkové dělení stránky nahustil na řádků pět, aby to už měl za sebou.

Závěrečný díl je sice místy opravdu vtipný, ale Jodorowsky v něm už vaří značně mystický guláš a původní záměr se mu rozpadá. Nicméně i přes sestupnou tendenci knihu nelze zatratit, to jen oba autoři mají za sebou lepší díla.

* James Kochalka odhalil ve svém stripovém deníku American Elf nepříjemnou skutečnost o cenách Willa Eisnera.

* První kapitolu komiksu Dinosaurus vs. Aliens na motivy režiséra Barryho Sonnenfelda (Muži v černém), sepsanou Grantem Morrisonem a fenomenálně nakreslenou Mukeshem Singhem (o něm jsme již psali), můžete shlédnout na výše umístěném videu. Invaze emzáků na Zemi za času dinosaurů, kteří byli daleko chytřejší, než jsme se kdy odvážili doufat. I když my, čeští čtenáři Brontosaura Punti, jsme to věděli dávno.

* Kdo by chtěl hodně širokoúhlé čtení, má možnost si předobjednat novou knihu Garyho Pantera Dal Tokyo o Texasanaech a Japoncích na Marsu (Dal jako Dallas a Tokyo si v případě potřeby vygooglete). Kniha má 41 cm na šířku ku pouhým 16 cm na výšku.

Panter moc komiksů nenakreslil, jeho vliv je ovšem mimořádný. U nás ho můžete vypozorovat v knihách Maxe Anderssona, ale výborná byla například jeho hostovačka v marvelovské sérii Omega the Unknown, kterou si můžete přečíst zde.

* Co takhle něco pro děcka? Ty mají rádi příšery a dinosaury. Obojího se jim dostane v útlé knížečce Monster Dinosaur od nesmrtelného Lewis Trondheima. Tomu nestačí, kromě sousty jiných věcí, psát 300dílný Donžon, ale rozjel další fantasy sérii Ralph Azham, kterou ovšem vydává v podlouhlém formátu, aby se to nepletlo. Uvidíme, jaký bude příběh hlavního hrdiny, který má být vyvoleným díky svému azurově modrému čumáku (či zobáku?) a schopnosti předvídat smrt i zrození.

* Odhalen další český autor pracující pro zahraničního vydavatele. Je jím Rosťa Viktorín a je autorem komiksové adaptace Macbetha pro nakladatele ViP Comics / Venturous Publishing.

* K příležitosti velké výstavy Modern Cartoonist: The Art of Daniel Clowes v Oakland Museum of California, věnuje časopis Juxtapoz část svého zářijového čísla právě autorovi výtečných komiksů jako Ghost World, David Boring, Wilson či u nás vydané Sametové rukavice odlité ze železa.