Vítej, Jossi, i když tě sem dotáhli nájezdníci z Itálie

GALERIE > První soubor ze série Astonishing X-Men vyšel v českém překladu a nikde přitom není logo tradičních nakladatelů, jak bychom ještě nedávno čekali. Jeden z nejlepších komiksů scenáristy a režiséra Josse Whedona (rozhodovat se ještě mezi Fray a Sugarshock! je dilema nepříjemné asi jako thajská masáž) vyšel coby druhá část Ultimátního komiksového kompletu za 99 korun.

Spousta čtenářů by asi za tenhle titul ráda dala peníze třeba Crwi, ale ta s projektem přímo spojená není. „Jsou jen využité naše zkušenosti, grafici a překladatelé,“ napsal nám Jiří Pavlovský.

Za invazí stojí francouzský vydavatelský dům Hachette, konkrétně jeho italská větvička Hachette Fascicoli (a vše ještě patří pod mediální konglomerát Lagardère). Hachette u nás nemá žádné přímé zastoupení, i vydavatelství Hachette Filipacchi (Elle, Maxim) před rokem odkoupila společnost Burda. Ultimátní komiksový komplet (dále UKK) tak vzniká v kozačce Evropy, v České republice jej distribuuje Mediaprint & Kapa. Cena příštího dílu už bude 199 korun, podle zástupců distributora by neměla dál stoupat. V testovacím režimu se dá UKK sehnat jen v omezeném počtu trafik, ale Mediaprint & Kapa jinak zásobuje obchodní řetězec Tesco nebo síť trafik TABÁK – TISK.

Kolik místa máme (v peněženkách)?

Způsob, jakým chce Hachette zamířit na český trh, se nedá nazvat ani rázným vsunutím boty mezi dveře. Je to spíš slavná scéna z Osvícení. Hachette je Jack Nicholson se sekerou, BB/art nebo Crew mají part Shelley Duvallové. UKK dohromady čítá 60 svazků s postavami od nakladatelství Marvel, což třeba ve Velké Británii, kde UKK začal vycházet na přelomu let 2011 a 2012, není zas takový problém, ale u nás představuje šest desítek knih, za které by čtenář dohromady vydal téměř 12 000 korun, výrazný objem na trhu.

Podle ComicsDB v Česku loni vyšlo něco málo přes 300 titulů, do celkového počtu se přitom jednotlivě zahrnuje každý Kačer Donald, Čtyřlístek, Velkolepý Spider-Man nebo druhá vydání starších věcí. BB/art vydal loni 38 komiksových titulů, Crew asi o desítku více (včetně magazínu Crew, Garfieldů, všech dílů mangy a bez spolupráce s BB/artem). Nabízí se srovnání s jmenovanými nakladateli, protože jejich produkce má k UKK nejblíže. Dokonce tak blízko, že ze 60 dílů UKK už jich 17 má český překlad (Ultimates, Punisher, New X-Men, Tajná válka a další).

Někdy celé menu, jindy jen předkrm

Z toho je vidět, že Hachette nezná tuzemský trh, absolutně ignoruje, co čeští čtenáři znají, co se jim může líbit… A co asi řeknou na to, že si koupí dva svazky řady Astonishing X-Men, ale druhé poloviny už se v rámci UKK nedočkají. Nebo že si musejí koupit rovnou třetí a poslední svazek z bláznivě zábavné (tudíž málo prodejné, tudíž Marvelem brzy zrušené) řady Captain Britain and MI13 od Paula Cornella a Leonarda Kirka (ale aspoň hned dojde na sídlo upíru na Měsíci). Hachette prostě štípe dveře a nestará se o třísky.

Pokud kalkulačka Hachettu zjistí, že se vstup na český trh vyplatí, bude každopádně hodně zajímavé sledovat, jestli na to nějak zareagují zavedení nakladatelé.

Cena 199 korun za soubory, o jejichž technickém provedení se čtenáři v Británii vyjadřují velmi pochvalně, bude zřejmě tím nejzásadnějším argumentem, až se budou Češi rozhodovat, jestli vyzkouší příběh Kapitána Ameriky o 11. září (New Deal), Hulkovo conanovské dobrodružství mezi mimozemšťany (Planet Hulk), nechají se zlákat jménem Alan Moore (Captain Britain: A Crooked World), pustí si eastwoodovskou verzi Wolverina od Marka Millara a Stevea McNivena (Old Man Logan) nebo nahlédnou do nejklasičtější Iron Manovy historie (Demon in a Bottle). A jestli jim pak zbudou peníze i pro jiné nakladatele.

V UKK je i několik jistot, které by za jiných okolností byly ozdobou tuzemských edičních plánů: Thor od Walta Simonsona, Daredevil od Millera a Mazzucchelliho, Thunderbolts od Ellise a Deodata, Doctor Strange: The Oath od Vaughana a Martina, Wolverine od Millera a Romity, 1602 od Gaimana a Andyho Kuberta, Spider-Man: Blue od Loeba a Salea nebo zcela autorský Wolverine Weapon X od Barryho Windsor-Smithe.

Co budete dělat vy, když se ozve „Here´s Johnny“? Kupovali byste si Ultimátní komiksový komplet? A všechny díly, nebo jen vybrané kousky? Co si o tomhle projektu myslíte?

Foto © 2012 Martin Čuřík

48 komentářů u „Vítej, Jossi, i když tě sem dotáhli nájezdníci z Itálie“

  1. Sehal jsem si první va svazky. A další bude prý za týden.. to se nedá stíhat, na to nemám. Takže nejspíš vybírat ty nejzajímavější kusy a jednou za čas si udělat radost..

  2. Za komiksy v angličtině utrácím asi 1000 Kč měsíčně, nebyl by problém snížit na 600 a 400 přesunout na český UKK. Pokud to bude za 200 a nebude špatný překlad (na ty jsem alergický, ty nechci ani zadarmo), budu kupovat všechny.

  3. Pokud by byla cena těch 199,tak bych kupoval všechny.A myslím že rok bych těch 60 knih nevycházelo,po 14 dnech by to bylo přes dva roky.A 4 kila měsíčně není taková nálož za dvě knihy.

  4. Koukal jsem, že polovinu z toho už mám (česky či anglicky), takže bych ASI všechno nekupoval (ale některé kousky si rád pořídím znova v češtině v HC). Ale to co nemám určitě ano, cena a provedení je luxusní

  5. Mám v úmyslu kupovat všechno (kromě již sehnaných testovacích svazků, které vyjdou znovu). Třeba Návrat si nechám i v prvním vydání od Crwe, abych neměl v knihovničce zuby. Iron Man Extremis asi v broži věnuji knihovně. U dalších duplicit ve sbírce se uvidí.

  6. Chtěl bych se zeptat někoho z Pardubic,kde přesně se to tam dá koupit?

  7. Jen jestli si zrovna teď někdo v nakladatelství Sekáček nerve zoufale vlasy, protože se tím nenápadným tesem chtěl dozvědět, jaký je prodejní potenciál produktu mezi normálníma lidma (ne komiksářema :-)) a bez propagace, ale už se to nedozví, protože mu čísla zkreslilo Komiksárium, když do těch vybraných trafik vyslalo hordy harcovníků :)))

  8. rip: Dospěl jsem ke stejnému závěru, když jsem minulý týden posílal kámoše z Pardubic (a tento kámošku ze Zlína) do trafik. :-)

  9. Zdravim vsechny,
    zajima mne cela serie, ale bohuzel jsem z Prahy, takze zatim mam smulu. Kdyby byl nekdo tak hodny a pripadne koupil o dva booky navic, tak urcite se dohodneme treba na 400 za 1+2 dil.

    Diky, mejte se fajn

  10. Zkusím sehnat ještě 1 a dám vědět,poslal bych ti to za 150+poštu.

  11. Myslím tim oba díly za 150 samozřejmě,není potřeba se navzájem obírat.

  12. Chtěl bych taktéž poprosit někoho kdo by mi to sehnal. Zoufale po tom toužím :( a jsem take z Prahy :( pošlu i něco navíc jako poděkování

  13. Hulík: Myslíš že bych tě mohl taky poprosit ? Byl bych ti opravdu moc vděčný. Začínám už být docela zoufalý, jak to nikde nemůžu sehnat.
    Předem Děkuji

  14. Dnes jsem byl v jedné trafice, která byla na seznamu. Prodavač mi odpověděl: „Jo, to jsme tady měli, ale už jsme to vrátili s remitendou…“. No, já myslel, že mě omyje…

  15. Hezké, šel bych do toho hned, jen kdyby to bylo k sehnání, škoda.

  16. RudyRod byl první pošlu mu posledni 1 co jsem sehnal a 2,napiš mi sem email.Ostatním můžu sehnat už jen 2 pokud někdo má zájem at sem napíše mailovou adresu,1 je vrácena.

  17. Originál Lips Tullian ze 70 let z MS je v aukci na AAAUKRU !!!!!! Končí tento týden!!!!!!!!!!!!

  18. Hmm, tak s údivem koukám, že Návrat od Hachette se na aukru už vyšplhal přes 1000 kč

  19. Ty vole 1025 a jeste den do konce,lidi jsou fakt hloupí,stačí napsat rarita,nesehnatelné nebo Saudek a už se šponujou kdo zaplatí víc,nechápu….

  20. Tak už jsou 4 zájemci o 2 díl v pondělí zajdu do té trafiky a všem vám napíšu na mail co a jak.Víc už jich slibovat nebudu,páč v každé dostávali 6 kusů podle toho co jsem zjištoval.A ve většině vrací při dodání dalšího dílu,v téhle ne.

  21. Tak mi zrovna volala kámoška, že její rodiče sehnali už jen třetí díl, předchozí díly ve třech trafikách prý vyprodány, (nikoliv vráceny). Dlužno podotknout, že spojka, kteoru jsem vyslal na adresu v Týně nad Vltavou hlásila, že se na uvedené místě žádná trafika nenachází, jen starý činžák a že ani na zvonku nebyla uvedena paní toho jména, které bylo s touto neexistující trafikou spojené. tragicky dopadl i výsadek v Bechyni, kde zmiňované trafiky sice existují, ale ani v jedné o ničem podobném neslyšeli, nikdy ot neměli a vůbec to neznali. Též mě šokovalo, na koliks e vyšplhal nakonec první díl na Aukru. Zajímalo by mě, pokud tot edy nakonec bude regulérně vycházet, jeslti čtyři testovací výtisky vyjdou opravdu znova v novém vydání, nebo bude pouze rozdistribuován celostátně zbytek nákladu, tkerý zatím leží kdesi ve skladech. Nějaký odborník mi může vysvětlit, jaká možnost je pravděpodobnější. Jinak pocity ohledně celé této kauzy se ve mně mísí, na jdnu stranu jsem rád, že jsem se o tom tady dozvěděl, i když napůl s křížkem po funuse, na druhou stranu mě překvapuje až šokuje, že zástupce distributora takové informace vůbec vypustí, neboť následné šílenství musí orpavdu nutně drasticky zkreslit prodejní výsledky. Dokonce bych si tipnul, že od druhého dílu dál se to komplet vyprodá. Aby mohla později regulérní série vycházet za 199,- Kč, tka odhaduju náklad na 15 – 20 tisíc kusů, kor, ejslti si chtěj platit reklamu v televizi. A osobně si myslím, že tohle se v trafikáchj takhel masově prodávat nebude.

  22. Já hlavně nechápu, jaký má celý tenhle testovací režim smysl. Výhodou takovýchto sérií je přece to, že se dá vydávání kdykoliv utnout. Prodeje na pár místech a úplně bez reklamy přece nemohou přinést relevantní informace.

    Ale možná je to geniální marketingový tah. Uměle se vytvoří nedostatek zboží a zákazníci začnou šílet. :)

  23. Neví někdo prosím, kolik stojí třetí číslo? Zase 99 nebo 199? Prosím, akutně, abych věděl, kolik zítra mám dát své spojce :D

  24. Ahoj mohl by mi nekdo kdo má přístup koupit dosud vyšle knihy?Mam velky zajem a nikde v HK nemuzu poridit.Dam klidně i něco na víc.
    Moc děkuju)))

  25. Ahoj!
    Chtěl bych poprosit někoho,kdo zítra bude nakupovat další díl
    „Avengers“,zda by mě jeden výtisk přikoupil.Byl bych velice vděčný a samozřejmě něco připlatím navíc.Pokud se někdo takový najde,prosím dejte mě vědět na email:comicmen@seznam.cz
    Předem všem děkuji.

  26. Už „Avengers“ vyšli?

    Dotaz k Iron Manovi, co vyšel v této edici. Taky se ve vašem výtisku opakuje strana 13 (počítáno s obálkou) ve druhém a třetím sešitu?

  27. Vypadá to, že Iron Mana je špatně vytištěný celý náklad.

  28. Nevím,zda byl celý náklad špatně vytištěný,ale u mého výtisku se žádná stránka neopakuje.

  29. Tak „Avengers“ dnes vyšli…na stanku jsem bral ráno poslední kus. A hned po rozudělání na mě vypadl dopis od redakce s tímto znění:
    Milí čtenáři, po tomto čtvrtém čísle jsme bohužel nezávisle na své vůli nuceni pozastavit vydávání časopisu. Velmi toho litujeme a doufáme, že se opět (od prvního čísla) vrátíme na stánky s reklamní kampaní, která vás upozorní na možnost znovu začít s naší sbírkou. Se srdečným pozdravem vače redakce

    Takže to je zřejmě pro tento rok všechno :(

  30. Koupil jsem si první vydání a je Bomba :D ale trošku mi vadí že od 3 dílu to bude 199,- kč (to by pro mě nebyl problém, kdyby to bylo 1 za měsíc) a tolik kapesné nedostávám a hrozně nevím co bych měl . Prosím poraďte. Děkuji :D


  31. Luki:

    Koupil jsem si první vydání a je Bomba :D ale trošku mi vadí že od 3 dílu to bude 199,- kč (to by pro mě nebyl problém, kdyby to bylo 1 za měsíc) a tolik kapesné nedostávám a hrozně nevím co bych měl . Prosím poraďte. Děkuji :D

  32. Už to vidím. 27.12.12 vyšel masově první book v sérii, zbytky nákladu. Totéž se stane i s následujícími třemi knihami, poté skutek utek. Projekt takovéhoto ražení, pro tak úzkou skupinu lidí a za takovýchto podmínek prostě a jednoduše NEMŮŽE tak dlouho (60 čísel) vydržet. Více než stostránkový barevný komiks v pevné vazbě za 199,- je v těchto podmínkách (ČR) nesmírně prodělečná záležitost. Ideu ale měli hezkou.

  33. 199/mesic? Ok, zaplatím. 400/měsíc? Bohužel Tohle někdo hodně přestřelil :-(

  34. Lehce bych upravil komentář Foo: náklad je velký, ale není to doprodej testovací verze. Nové (součásné) vydání je asi o 5mm vyšší a o 5 mm širší. Tudíž tisk se musel uskutečnit znovu. Maximálně byl použit překlad. Jinak plně souhlasím, že v tomto masovém měřítku to nemá šanci na úspěch.
    Můj názor je, že se postupně bude náklad snižovat a zájemci si budou muset UKK rezervovat na stáncích, aby ho vůbec dostali.


    Petr Špiller:

    199/mesic? Ok, zaplatím. 400/měsíc? Bohužel Tohle někdo hodně přestřelil :-(

    Asi nekupuješ comics. Koukni se kolik stojí ´komiksy v pevné vazbě. Cena je naprosto luxusní i 14 dní je fajn. Pokud kupuješ komiks od fi. BB/Art, tak ty jsou dražší a vycházejí každý týden.

    Nastav si priority co chceš, nebo kupuj pouze některá čísla…

  35. Ahoj lidi, jsem tu nový :) Já UKK budu kupovat vsechny…tak doufam ze to bude vychazet az do konce :) Prave v rukou drzim 2.dil : X-Men Nadání a nemůžu se dočkat na přečtení :)

  36. Zatím jsem si koupila 3 díly. A při pohledu na to, co vyjde příště, už vím že při současné ceně, si budu kupovat, jenom to, co mě zajímá, protože 400 za měsíc je pro mě dost, 200 bych ještě za měsíc brala.

  37. Už jsem si zakoupil všechny 3 dosud vyšlé díly UKK….a musím říct, že mě překvapilo zpracování…je to dost kvalitní papír…je to fakt nádhera…a myslím si, že 400 za měsíc není tolik, pro fandy komiksu…protože jsou v tomto výběru fakt bomby…modlím se, aby to po čase neutli a že nasbírám celý komplet – 60 pěkných knížek….

Komentáře nejsou povoleny.