PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Signály odevšad

* S publikacemi o historii českého komiksu se najednou roztrhl pytel a knih je tu víc, než měla většina z nás tušení, že je tu teoretiků. Po dvou dílech Encyklopedie komiksu v Československu autorů Pavelky a Ládka (z nichž první díl lze dnes sehnat za polovic) a Českém komiksu 1. poloviny 20. století od Heleny Diesing teď krátce po sobě vyšly Signály z neznáma a v těsném závěsu je následoval první díl publikace Po stopách kreslených seriálů I. autorky Olgy Bezděkové. Druhý díl by na sebe neměl nechat dlouho čekat a vyjít by měl týden před Vánoci. Jako druhý autor přibude Milan Krejčí, který se zaměří na období let 1985-1989 s přihlédnutím k tvorbě Káji Saudka a pojedná i o Octobrianě.

Po čem teď při takovém výběru sáhnout? Osobně si koupím Signály z neznáma, a to hlavně díky nejucelenějšímu záběru, kvalitě a výběru reprodukcí a hlavně autorům. Jenže tady je problém, kdy mě musíte brát s rezervou. Autoři se z velké části kryjí s přispěvovateli Komiksária, takže zde nastává střet zájmů. Problém je však ještě jeden, a to o dost větší, protože prakticky všichni teoretici teď mají svou knihu a kde sehnat někoho erudovaného, kdo jejich díla zhodnotí a porovná? Ty knihy obsahují informace, které jsou v podstatě unikátní a na nic nenavazují. Jsou to první základy historie českého komiksu, ale je jich najednou tolik, že se v nich neznalý čtenář může jen těžko zorientovat. Asi jen čas ukáže, kdo položil ten stěžejní základní kámen historie českého komiksu.

* S příchodem druhého Thorgala: Ostrov ledových moří získává tato oblíbená série po čtyřech vydavatelích a 22 letech vydávání konečně kontinuitu. Tedy alespoň do čísla 10, kde bohužel BB Art skončil u prvního dílu slavné jihoamerické tetralogie. Pak tu máme ještě díly 14-16, ale těžko říct, kde bude chtít Albatros pokračovat.

* Torst vydává opět Mause, tentokrát v jednom svazku. Na prvním českém vydání bylo zajímavé, že vyšlo u nekomiksového nakladatele už v roce 1997 (o dva roky dříve než první Sin City) a jako první komiks u nás používalo digitalizované autorovo písmo.

* V novém katalogu nakladatelství Taschen je k vidění celostránková reklama na kolekci Crumbových náčrtníků (na obr vlevo). Výběr modelky je ale poněkud nepatřičný (posuďte dle obr vpravo).

* Dorazilo mi americké kompletní vydání Metabaronů. U takto krásně vyvedené knihy ani moc nevadí zmenšený formát, zvlášť když je kvalita tisku na vynikající úrovni. S myšlenkou vydat takový špalek u nás si už delší dobu pohrává Crew, nicméně z reakcí na Festu byly znát určité obavy. Každopádně i rozdělením celého příběhu na dvě knihy se moc ostudy nenadělá.

* Co nevidět dojde i na americké vydání série Před Incalem, u které se české vydání odhaduje těžko. Jodorowsky sice nechybí, ale na postu kreslíře je tu Zoran Janjetov, který je sic řemeslně zdatný, ale pořád jenom klon Moebia. Víc osobnější si mohl dovolit být až sérii Technokněží, která se odehrává ve stejném vesmíru jako výše zmíněné knihy.

* Objevil jsem malý internetový obchůdek Desert Island, kde prodávají komiksy, které jinde neseženete. Např. komiksové noviny s Maakies stripy od Tony Millionaira či pidikomiksy Anderse Nilsena nebo limitované tisky autorů jakými jsou např. Adrian Tomine, Kim Deitch či James Stokoe (od něj mají plakát s tímhle drobkem o rozměru slušných 97 x 36 cm). Vše za slušnou cenu a posílají i do Evropy.

* Pokud na vás čtyřlístkový trailer působí poněkud rozpačitě, pusťte svým ratolestem trailer na prcka Chlupina. Nikoliv filmového, ale knižního. Je škoda, že se tady tahle série nechytila, protože jako komiks pro nejmenší funguje opravdu skvěle.

* Zdá se, že v anglickém jazyce dojde na vydání francouzské hvězdy Blutche. Nakladatelství Picture Box se rozhodlo přinést na pulty knihkupectví knihu komiksových esejů na téma film pod názvem So Long, Silver Screen.

12 komentářů u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Signály odevšad“

  1. Na těch knížkách z Arbor vitae mě vzhledem k ceně strašně odrazuje měkká vazba. U Českého komiksu od Helendy D. mám vazbu už po prvním přečtení takovou krpatou, takže spíš dám přednost Bezděkové.

  2. to Lenny: knihu „Český komiks 1. poloviny 20. století“ od Heleny Diesing nevydalo Arbor Vitae – a „Signály z neznáma“ mají jinou vazbu, která drží…

  3. MaF: Oj, děkuju za opravu a omlouvám se za mystifikaci. Nevím proč jsem si to k tomu zařadil (asi kvůli Saudkově monografii). A že vazba drží rád slyším =)

  4. když se maus kdysi objevil na pultech knihkupectví bylo to jako zjevení, naprosto něco jiného … bylo by dobré vydávat více poctivého amerického undergroundu, zatím u nás nevyšel ani jeden crumb (kromě kraťasů v komiksfest revue) … jinak signály z neznáma jsem si už pořídil k ježíšku :) je to krásná publikace a výstava v brně je taky super, každému doporučuju!

  5. brakowicz: Jo, Maus byl bomba odnikud a ještě skvěle vyvedená. S klasickým undergroundem tady rukuje momentálně jen Al Dente (právě vyšli Bradleyovi), ale těžko říct, jestli si na Crumba někdo troufne. Práva asi nebudou za hubičku a prodeje přitom asi nepoletí zrovna vzhůru.

  6. Musím se přidat k pochvalám, Maus mě také naprosto vtáhl, fantastická věc, přečtená jedním dechem. Důkaz, že není nutná dokonalá kresba, pokud je scénář dostatečně silný.

  7. No, podle mě má dokonalou kresbu tím jak se k příběhu hodí – líp to nakreslit prostě nešlo. A je fakt, že Maus byl neskutečné zjevení, perfektně připravené vydání. Ještě teď mám dobovou recenzi z MF DNES :)

  8. brakowicz: Hlavně je ale otázka, co z „poctivého amerického undergroundu“ vydat a kdo to koupí.

  9. hajaja: já myslel hlavně crumba, to je legenda, ale muselo by se tomu udělat pořádné pr, když jsou autorská práva tak drahá … každopádně by si české vydání zasloužil

Komentáře nejsou povoleny.