Pidilidi připomínají legendární časopis Spirou, ale velkou kvalitu nenabízejí

RECENZE > Také jste si jako malí hráli s cínovými, případně plastovými vojáčky, chystali jim všelijaké peripetie a útrapy a v posteli před usnutím snili o tom, jak by to bylo úžasné, kdyby jednoho pěkného dne obživli? Rozhodně nejste sami. Přesně takhle si hrál i Belgičan Pierre Seron, který ovšem na rozdíl od ostatních tohle své fantazírování přetavil do úspěšné komiksové série.

První díl knižní série Dobrodružství pidilidí s podtitulem Exodus vydalo letos v únoru nakladatelství CooBoo (které patří pod Albatros) a je to další příležitost seznámit se podrobněji s komiksy legendárního belgického časopisu Spirou.

Z něj už v češtině hostovali Gaston, Šmoulové, Lucky Luke, Spirou a Fantasio (byť vyšlo jen album Paříž pod vodou) a třeba také Bul a Bill nebo kočička Pusy ještě v dobách časopisu Hop.

Pidilidi vznikli pod Seronovýma rukama v roce 1966 a o rok později si čtenáři v prvním příběhu mohli přečíst o tom, jak se přičiněním tajuplného meteoritu proměnili z obyčejných lidí v trpaslíčky. Poté prožívali nejrůznější dobrodružství v krátkých epizodách až do chvíle, kdy v lednu 1974 dostali prostor ve svém vlastním albu. Tím je právě Exodus. Tohle je důležité vědět dřív, než začnete číst, protože jinak by vás mohl děj mást a do hlavy by se vám (oprávněně) vtíral brouček podezření, že vám něco uniklo, že příběh nezačíná od začátku. Pravda, shrnutí předchozích událostí najdete sice v úvodníku i na předsádce, i tak ale mohlo nakladatelství CooBoo zvážit, zda není vhodnější nejprve vydat soubor předcházejících epizod.

Stránky s vatou

Samotný komiks nabízí prostou zápletku o tom, jak maličcí hrdinové musí opustit své milované městečko Smělá, které si vybudovali v nádržích pod starým zámkem, jelikož vinou nezodpovědného řidiče postihne celou oblast ničivá záplava. Následuje někdy více, někdy méně zábavné cestování, aby nakonec všichni v pořádku dorazili do svého nového útočiště. Upřímně řečeno nic moc. První třetina začíná po úvodním okouzlení vydařenou kresbou rychle nudit a kvůli odvážným dějovým zkratkám a střihům také mást. Když k tomu přidáme téměř nulové představení hlavních postav (to si odbyli v předchozích, u nás neznámých epizodách), zmatek je dokonalý.

Chuť ovšem spraví samotné putování, které je svižné, zábavné a graduje ve vlaku. Gagy se vrší, v postavách se už jde jakžtakž orientovat a celé se to nakonec zacyklí vtipným vypointováním. Zbývá ještě šest stran do konce příběhu. Děj se náhle začne táhnout, jako kdyby autor nevěděl, co si s takovým prostorem počít a snaží se to nějak do toho závěru doplácat. Natahuje příběh banálními pseudozápletkami, hlavně aby se už prokousal na tu čtyřiačtyřicátou stránku – normu pro frankofonní alba. Když k tomu připočtu různé kiksy a nelogičnosti, jako že například jednou se šaty nezvětší, pak zase ano, neubráním se dojmu, že scénář sešila dohromady hodně horká jehla.

Ve Spirou jsou lepší kousky

Na kresbě to ovšem není znát, ta je precizní a zaujme především kontrastem mezi karikovanými figurkami a prokresleností dopravních prostředků (což není u komiksů ze stáje Spirou až tak ojedinělý jev, podobně je na tom série Tif a Tondu nebo samotný Spirou a Fantasio).

Ačkoliv se CooBoo postaralo opět o výborné zpracování celé publikace, od solidního překladu Richarda Podaného, který hrdinně bojoval se slovními hříčkami, přes velmi příjemný a u nás ne tak samozřejmý úvodník až po tisk, kde si můžeme vychutnat nerastrovanou černou linku, nebyl možná tak úplně šťastný výběr díla. Takový Leonardo – Génius na cestách od stejného nakladatelství, který má podobnou tématiku cestování, je daleko ucelenější, srozumitelnější, čtivější a zábavnější.

Přejme ovšem Albatrosu/CooBoo nadprůměrnou prodejnost Pidilidí, neboť ta může vést k tomu, že tuzemský komiksový trh nad bohatou nabídkou magazínu Spirou nezanevře a dočkáme se i lepších kousků, kterých tahle belgická legenda ukrývá v rukávech stále dost a dost.

Dobrodružství pidilidí #01: Exodus
scénář: Albert Desprechins, kresba: Pierre Seron
Albatros CooBoo, 2013, 48 stran, 149 korun
záznam v comicsdb