Po Crweconu: Kompletní Metabaroni, problémy Comics Centra a limitovky od BB/artu

GALERIE > Jednou z nejzajímavějších položek Crweconu 2013 byl tradičně Vydavatelský panel, kde nakladatelé BB/art, Comics Centrum a Crew prozradili novinky v edičních plánech a dali nahlédnout do zákulisí komiksového trhu. Zúčastnili se ho Martin Trojan a Václav Dort za Comics Centrum, Jiří Buchal za BB/art a Petr Litoš za Crew.

Jiří Buchal z BB/artu: „Třeba ten Green Lantern. Já se za něj stydím, že ho vydáváme, ale prodává se dvakrát víc než Daredevil. Ještě se bude prodávat Flash a už se na to vykašlu úplně…“ Od července začnou tituly z restartu DC Comics vycházet také v limitovaných edicích s certifikátem a speciálními černobílými obálkami. Vznikne vždy 52 kusů (52 je symbolické číslo v rámci DC Comics), dva si nechají otec a syn Buchalovi, cena 990 korun.

Václav Dort z Comics Centra: „Kdyby to bylo na mně, a koukal bych se na prodejní čísla, tak by bylo nejlepší, kdybychom to zavřeli a nechali se zaměstnat. Nedosahujeme ani průměrného platu v Česku, což je trest za to, že chceme být nezávislí a děláme to, co nás baví.“ Comics Centru se zásadně rozcházejí prodejní čísla z vlastních kanálů a od distributora.

Petr Litoš z Crwe: „Začněte šetřit, protože to budeme muset vydat najednou.“ Citát se váže ke kompletnímu, víc než 500stránkovému vydání Metabaronů od Alejandra Jodorowského a Juana Giméneze. Fanoušky vymodlený soubor vyjde jako osmý díl v edici Mistrovská díla evropského komiksu, cena brože se udrží pod tisícovkou. Crew do vydání Metabaronů investuje 750 tisíc korun.

BB/ART

– „Vždycky to uteče jako tejden,“ zahajuje Jiří Buchal další Vydavatelský panel, který se v Crossu na Crweconu koná už… po kolikáté vůbec?

– V roce 2014 půjde do finiše Transmetropolitan desátým svazkem, bude následovat nultý book složený z krátkých příběhů, které pro Warrena Ellise nekreslil jen výtvarník série Darick Robertson, ale také Tim Bradstreet, Glenn Fabry, John Cassaday, Chris Sprouse, Eduardo Risso, Tony Harris, Steve Dillon, Javier Pulido nebo Brian Michael Bendis, jenž zavzpomínal na doby, kdy se staral i o výtvarnou stránku svých komiksů.

– Devatý a desátý svazek Ennisovy série Punisher MAX vyjde příští rok, poslední díl vyjde v roce 2015.

– Také řada 100 nábojů je ještě na dva roky.

Y: Poslední z mužů se završí v roce 2014.

DMZ je přibližně v polovině. „Tam je to ještě na dlouho.“

– Dál jedou samozřejmě také letošní přírůstky Americký upír a Banda, Planetary má pouze čtyři svazky, takže finále přijde už příští rok.

– Celkově bude vycházet pět sérii z restartovaného vesmíru DC Comics. Po Detective Comics a Action Comics to bude Batman – Temný rytíř, autorský počin kreslíře Davida Finche, eponymní Superman, kterého na začátku psal i kreslil George Pérez, a Liga spravedlnosti od komerčních obrů Geoffa Johnse a Jima Leeho.

– Počínaje Temným rytířem (10. července) začnou vycházet limitované edice všech titulů z iniciativy DC New 52. Symbolické číslo v DC Comics (při restartu začalo vycházet 52 sérií, v rámci DC existuje 52 vesmírů…) se promítne i do nákladu limitované edice – vznikne vždy 52 kusů, z toho si dva nechají otec a syn Buchalovi. Součástí je certifikát, černobílé obálky na speciálním papíře, cena 990 korun. Broží je vždy 1000 kusů, pevné vazby 500. Limitka bude k dostání na prodejnách Comics Point i na webu pro mimopražské. „Přesná pravidla hry včas oznámíme.“

– Omnibusy od Lucasfilmu jsou zlevněné na 299 korun, protože BB/artu skončila autorská práva (respektive se tak stane na konci letošního roku). Nechali jen Indiana Jonese a Star Wars, od nich ještě vyjdou dva tituly v roce 2014. „To je důvod, proč jsme znevážili vaši sbírku, ale buď jsme je mohli vyhodit, nebo s nimi naložit tak, jak jsme s nimi naložili.“

– Dotaz z publika mířil na Brubakerova Daredevila, který navazuje na éru Briana Michaela Bendise. Buchal přislíbil, že pokud se bude pokračovat v Marvel omnibusech, bude to určitě Daredevil od Brubakera. „Ale dneska vám to ještě nepovim,“ říkal šibalsky Buchal, který považuje Bendisova a Maleevova Daredevila za jednu z nejlepších věcí, co kdy vydali. Litoš poznamenal, že se jim Daredevil mizerně prodává, Buchal souhlasí. „Třeba ten Green Lantern. Já se za něj stydím, že ho vydáváme, ale prodává se dvakrát víc než Daredevil. Ještě se bude prodávat Flash a už se na to vykašlu úplně…“ vtipkoval Buchal za doprovodu hurónského smíchu publika.

– Ediční plán BB/artu na letošní rok, s drobným výhledem do roku 2014, se již rozebíral tady. Sleeper nebo Before Watchmen také platí.

COMICS CENTRUM

– Václav Dort a Martin Trojan exkluzivně ukázali maketu limitované edice komiksu Ragemoor. Zájemci si ji mohli vzít i do rukou a podívat se opravdu zblízka. „Pokud na to budete nějakým způsobem sahat, poprosil bych vás, abyste na to sahali v těch rukavicích,“ upozorňoval Dort, zmiňované rukavice jsou přiložené k limitované edici.

– Připravuje se nové vydání Hellboyova Probuzení ďábla. Comics Centrum předělalo obálku, aby na ni dostalo Karlštejn. Hellboyův autor Mike Mignola, který ilustraci schvaloval, se prý divil, že to tak opravdu nenamaloval. Comics Centrum považuje za počátek Hellboye právě tento díl, který už dělal sám Mignola. Celou sérii měl soudě podle dalších dílů hodně promyšlenou dopředu. Comics Centrum už má také překlad Divokého honu.

– „Jen pro zajímavost. Ať si čtete kterýkoli z našich komiksů, tak ať už je pod texty podepsaný jakýkoli překladatel, tak z 80 procent jsou naše. Od překladatele dostaneme jenom hrubou verzi, kterou hodně předěláváme. Třeba i od Jana Kantůrka.“

– Čas na porovnání originálního vydání Bad Boye a verze od Comics Centra, která se bude graficky upravovat podobně jako Drsná škola. Na normální verzi bude Bisleyho obálka, limitovaná edice bude mít na obalu černobílou ilustraci Franka Millera. Vidět je můžete v naší zprávě.

– Hodně času věnovalo Comics Centrum vysvětlování své finanční situace, například v souvislosti s titulem Zámek a klíč. „Dodnes vlastně nevíme, jak úspěšný titul to je, protože podle čísel, která se nám dostanou z distribuce, je to titul podprůměrný. Podle toho, co jsme prodávali sami, je ten titul velice nadprůměrný. Když zjistíte, že díky zlodějinám a zatajování prodejů se vám prodeje rozchází o stovky kusů, a opravdu jsou to stovky kusů… A bohužel to není jenom tenhle titul. Nevíme, co máme vydávat, za kolik to máme vydávat a v jakém nákladu. (…) Pokud nás chcete podporovat jakožto vydavatele, kupujte všichni přímo u nás. Je to nejjednodušší, nejpřímější cesta. Když jsme si šli v Praze kupovat vlastní tituly, tak jsme se ve 100 procentech případů k našemu zboží nedostali. I na docela velikých prodejnách, týká se to i Neoluxoru na Václavském náměstí. My naženeme lidi do knihkupectví, protože bohužel vy jako čtenáři chcete nakupovat v knihkupectví. Přitom to stojí půlku z ceny knížky a výsledek je ten, že personál to nedokáže zákazníkovi vydat. (…) Je to neúnosná situace. Za tři, čtyři roky chcete, aby knihy vrátili, když se neprodávají. A oni řeknou, ze nic nevrátěj. A začnou říkat, že se to hrozně krade. Zeptáte se, jak se to krade. Odpoví: My nevíme, ale krade se to strašně moc. (…) Z běžné sítě jsou výsledky strašný, a my nemůžeme jako nakladatelství o třech lidech živit obrovské knihkupecké domy, který nejsou schopný naše zboží prodat. (…) Možná jsme měli už dávno vydat druhý díl Zámku a klíče, který všichni strašně chcete. Ale podle čísel, která bohužel určují, co vydáme, je pro nás ten titul špatnej. Nemáme peníze na to, abychom vydávali tituly, které se neprodávají. Je to začarovaný kruh.“ Postupně chce Comics Centrum opustit velkou distribuci, protože pro nakladatelství nemá význam.

Parchanti pokračovat nebudou. „Čtenáři tomu řekli jasně ne. Bohužel tomu nepřidal ani nepovedený film, to samé Jonah Hex.“

Ú.P.V.O musí jít dál, už jenom kvůli Hellboyovi. „Ať chceme, nebo ne. Přišli byste o spoustu věcí.“ Spadá do kategorie titulů, jejichž skutečné prodeje nakladatel nezná.

– „My bychom vydali nejraději úplně všechno. Nejradši bychom vydali dvě až tři knžky do měsíce, technicky bychom to zvládli.“

Goon 3? Záleží, kolik se prodá jedničky a dvojky. Do konce roku nebude.

– „Kdyby to bylo na mně a koukal bych se na prodejní čísla, tak by bylo nejlepší, kdybychom to zavřeli a nechali se zaměstnat. Nedosahujeme ani průměrného platu v Česku, což je trest za to, že chceme být nezávislí a děláme to, co nás baví,“ pokračuje Dort.

– „Chci vám poděkovat, že nakupujete u nás, protože my díky tomu alespoň máme nějaké vodítko, co vás zajímá. Zvyšuje se to, což je velice příjemný. A jsem rád, jak se líbí Ragemoor, protože i prodeje normální verze jsou velice, velice dobré.“ Optimismus netrval dlouho. „Ale kdybych se podíval na to, co náš výhradní distributor prodá, tak bych měl všechny tituly zaříznout.“

– Z publika padla otázka, jak to vypadá s dotiskem prvního Sin City. „Děkuju, že jste se zeptal. Sin City je obrovskej problém,“ odpovídá Dort a vysvětluje, že klíčové je uvedení druhého filmového Sin City. Tuzemsky distributor, který má práva na Sin City, ale nestanovil českou premiéru. Václav Dort se každý měsíc distributora ptá, kdy bude premiéra, která ve Spojených státech proběhne letos v říjnu. Trojan a Dort zmiňují, že by potřebovali dotisknout v podstatě všechny díly Sin City. Letos by nicméně mělo vyjít alespoň sedmé Sin City s předělaným překladem.

– Comics Centrum by rádo vydalo také novou Vránu, konkrétně třísešitovou minisérii Skinning the Wolves, která začala vycházet na přelomu let 2012 a 2013 a odehrává se v koncentračním táboře. Výtvarně i scenáristicky na ni pracoval James O´Barr, autor původní Vrány.

CREW

– Nakladatelství Crew na vlastní akci poskytlo prostor spíše ostatním, Petr Litoš sám projel novinky Crwe spíše zběžně. Po Vydavatelském panelu však následoval panel věnovaný čistě nové podobě magazínu Crew.

Mistrovská díla evropského komiksu. „Je to fuška, s každým dílem je strašný práce to uprodat,“ říká Litoš. Pochvaluje si však Věčnou válku, kterou Crew prodala přes sci-fi a protiválečný motiv.

– Osmým svazkem edice budou vytoužení Metabaroni. „Začněte šetřit, protože to budeme muset vydat najednou.“ Crew investuje do vydání 750 tisíc korun, cena knihy v brožované vazbě se udrží pod tisícovkou.

– Sedmý svazek ovládnou Borgiové, historické porno od komiksového umělce Milo Manary. Předmluvu obstarají kunsthistorici, kteří osvětlí, co všechno si scenárista Alejandro Jodorowsky vymyslel nebo přikrášlil.

– Od září začne vycházet manga Gantz, tempo bude čtyři díly ročně. Litoš vyzývá, aby titulu dali rozhodně šanci i lidé, kteří běžně mangu nečtou.

Dilbertovi se nedaří, i když Crew dala víc peněz do reklamy než u ostatních stripů, také navázala spolupráci s týdeníkem Ekonom a s deníkem Metro, kde Dilbert vychází. Vyjde ještě jeden díl díky tomu, že se podařilo srazit náklady. Například překladatel Filip Škába tak moc chtěl, aby další Dilbert vyšel, že ho přeložil zadarmo.

– „Celkem dobře jsme načasovali díl Potopa,“ říká Litoš o aktuálním svazku řady Hellblazer. Jakmile to publiku doteče, propukne ve smích. „A upozorňuju, že další díl se jmenuje Popel a prach…“ Jeden z fanoušků chtěl vědět, jestli bude vycházet také Hellblazer od Mikea Careyho, jenž navázal na scenáristu Briana Azzarella. Crew si nechává čas na rozmyšlenou, ale pokud bude Hellbazer pokračovat, bude to ten od Careyho.

– Po Crweconu se na webu Totalmag objevila informace, že Crew chystá i Batman: Earth One. Jiří Pavlovský nám potvrdil, že je „ve fázi příprav.“ O projektu Geoffa Johnse a Garyho Franka jsme kdysi psali.

Foto: Martin Čuřík/Komiksárium

Integrál Metabaronů od Les Humanoïdes Associés


Vydavatelského panelu se zúčastnili zleva: Martin Trojan a Václav Dort za Comics Centrum, Petr Litoš za Crew a Jiří Buchal za BB/art

Jiří Buchal čte ediční plán BB/artu

Martin Trojan a Václav Dort přivezli čerstvou maketu speciální edice komiksu Ragemoor

Zájemci si ji mohli prohlédnout, ale jen v přiložených rukavičkách

Porovnání původního vydání Bad Boye a připravované verze od Comics Centra (vlevo)

43 komentářů u „Po Crweconu: Kompletní Metabaroni, problémy Comics Centra a limitovky od BB/artu“

  1. Typický pan Dort. Zajimalo by me, kde na nej cekaji v dnesni dobe a zamestnaji ho s prumernym platem, ktery je nesmyslny. Lide delaji mnohdy praci, ktera je bavi s laskou a na penize nehledi. Mozna by stalo tisknout komiks na horsi papir a umoznit koupeni masam, nez z nej delat exkluzivni zbozi.

  2. To á mám raději komiks na lepším papíře,abych měl z něho radost.Koupím si raději jen něco málo,než mít hodně věcí v bídné tiskové kvalitě…..můj názor.Marek

  3. umí pan Dort něco říct, aniž by někoho obviňoval, nebo ze sebe dělal mučedníka? :)

  4. Hahaha, kolik lidí (včetně mě) dělá za míň než za průměrný plat, který je oficiálně 27 000 Kč!…Pan Dort je trochu mimo realitu, jinak kvůli Metabaronůn moje rodina nebude mít týden co jíst ;-)…

  5. Díky moc za shrnutí =).
    Na BBartí limitovky nejspíš rezignuju, to už bych neutáhl =(

  6. OK, ale i těch 16 000,-Kč čistého je pro spoustu lidí pouhý sen. Jen jsem chtěl poukázat na to, že operovat s průměrným platem je trochu nesmysl…Jinak si od Comic Centra klidně koupím, co mě baví, jenom není třeba to tak hrotit.

  7. Boze, boze ten Dort je plny salamonely. On je uplne vedle. Co to mele za blbosti? Pokud se na nej podivam, tak je to jasny adept na Urad prace, kdo by ho asi v dnesni TEZKE dobe zamestnal za ty vytouzene penize? Dorte, Dorte, prober se, uz tu neni socialismus a na praci nemas ze zakona narok. Pokud ti zustava co rikas, klekni si na ty sve tluste hnaty a dekuj bohu za to jak se mas, neboz podle laloku nestradas. Prestan delat z komiksu nejaky nadstandart a konecne to tisknete na mene kvaliti papir pro lidi, nebo tak nezer. Komiks za 990 ? Nebo do rukavicek, navstiv radeji psychiatra. Distribuce DVD zaznamenala v roce 2009 nejvetsi prodeje. DVD se prodavaly za 39, ponauc se a prestan delat z komiksu znackove zbozi, na pracaku se na tebe tesi.

  8. Jo, Dort je kretén a ty jeho kecy, to je pořád dokola jak kolovrátek. Všichni jim ubližujou a okrádají je. No, za zamyšlení už stojí to, proč má Dort zákaz činnosti a vydavatelství je psaný kvůli tomu na Trojana.

  9. Helejste se, co je ten Dort za blba. To je jeho prave ego, nebo pouze superhrdinska prezdivka. Co to mele za sra …. kolik lidi v teto zku…. republice maka za prumernou mzdu !!! Ty rukavicky si muze pouze zavest do analu !!!

  10. Pojd Dortiku,pojd, socialni davky jsou nachystany.

  11. To kydání hnoje na Comics Centrum už začíná být trapný a otravný. CC dělá na tuzemském trhu nejkvalitnější práci ze všech a jejich comicsy jsou vážně vymazlené, proto koneckonců stojí o něco víc, než u ostatních nakladatelství. Osobně vidím CC jako takový Apple ve své vlastní branži, kde spousta pitomečků kecá blbosti jen protože to dělají i ostatní. Osobní útoky na Dorta snad už ani nemá cenu komentovat, ubohost na druhou.

  12. Meles tu blbosti Dorte. Nejlepsi knihy tu vydava BB/art a neboji se krytiky. Treba recenze na Kingova Upira od Mejstrika sla tvrde na kost a presto ji uverejnili na fake booke. Zatim co ty se nechas uplacet lichotkama za to, ze poskytnes recenzni knihy. Dorte, Dorte… …

  13. Presne tak, pan Dort je ochoten pro 100 % recenzi tancovat treba Lambadu.

  14. Jasne to je pravda. Dort nesnese zadnou kritiku. Zadnou. Predhodtte jeho booky treba Mejstrikovi na komiks.cz a uvidite, nazor. NAZOR.

  15. Ten pan, co nema dostatek penez na zakoupeni kvalitnich titulu se konecne pomatl.

  16. Nikde jsem nezjistil, kdy Metabaroni výjdou, zda letos nebo až příští rok. Vypadají slibně, mohlo by jít o lepší kousek než byl Incal (o Arzachovi nemluvě).

  17. Skvela zprava od Crwe. Metabaroni jako komplet, to bude lahudka. Z tech puvodne planovanych dvou knih jsem mel trosku strach:). Snad to opravdu klapne a nekdy zacatkem pristi roku, v nejhorsim na pristim Crweconu, budou Metabaroni venku.

    Nepochybuji, ze by pan Dort jako zamestanec mel vyssi prijem, nez je prumerna mzda. Na druhou stranu jestli vydrzi, tak na stara kolena bude mit stale firmu, ktera ho bude zivit a nebude muset mit strach, ze ho v petapadesati vyhodi pro nadbytecnost. Obecne me tez zacinaji ty flamy na Comics Centrum tez trosku lezt na nervy. Kaslete na prezentaci CC, ktere je i me nesympaticka, a koukejte se na vysledky = co vydavaji a v jake kvalite. Mozna jejich praci bezny comicsar ani nemuze ocenit, ale podle me jsou co se tyce technicke stranky veci a pristupu k datum v CR

  18. Ano, ano, jsou v CR copak? Pauza pro efekt. Jsou v CR nejlepsi:).

  19. Jsem rád, že u nás stále vycházejí evropské komiksy, i když skoro každý je trochu nejistota. Jen víc takových.

    Té zlé krve okolo Comics Centra je hodně, na druhou stranu, skutečně jsou zde výroky, kterými tomu pan Dort moc nepomůže. Komiksy z produkce Comics Centra však nejsou špatné, což dokazuje víc jak jedna kniha.

  20. Proboha vysvetlete mi nekdo jak se muze takovy skvost jako je Daredevil prodavat hur nez Green Lantern.
    Jinak pevne doufam ze toho Brubarkerova DD se take dockame :-)

    Jinak ty komiksy co vydava Comics Centrum bych snesl i v mnohem lidovejsi forme, protoze ruku na srdce ani jeden neni „must have“ titul pro me.

  21. Must have titulů má na můj vkus CC dost – věci od Millera, Mignoly nebo Corbena jsou díla, která si nezaslouží tisk na hajzlpapír. Tady palec nahoru. CC odvádí výtečnou práci, co se týče výběru a kvality u nás vydávaných komiksů (ten remaster Luthera Arkwrighta je nadpozemský!). Že si pan Dort a spol. neumí spočítat jedna a jedna je druhá věc. Chybí jim tam ten mezičlánek pro komunikaci s veřejností (to věčné tahání trika nebo rozhořčené nářky občas prudí i mě) a po podivných výrocích o rozkrádání nákladu i někdo, kdo jim lépe naplánuje vydavatelskou politiku. Přece jen, pan Dort bude spíše řemeslník (a dle výsledků vynikající).

    Nechápu ty nesmyslné výkřiky o průměrném platu v ČR, nikoho nezajímá, kolik berete. A to urážlivé navážení se do tělesných proporcí je už na úrovni kakání do huby, hlavně, že jste se nezapomněli „vtipně“ podepsat, nýmandi. Mně je celkem u prdele, kdo stojí za vydáním kteréhokoliv komiksu, důležitý je výsledný produkt. A ten je u CC zpravidla nadstandardní.

    Jinak potěšila zpráva o možném pokračování Daredevila a můj neskonalý dík putuje pánům Litošovi a Pavlovskému. Sice kvůli rozhodnutí vydat kompletní Metabarony nebudou mít jejich vnoučata co žrát, ale mně tím udělali velkou radost. Premiéra na příštím Crweconu by byla adekvátní.

  22. Je vcelku jedno, co Comics Centrum vydává, když si tím svým neustálým naříkáním poštvává fanoušky proti sobě (na druhou stranu – kdyby vydávali brak na hajzlpapíru, asi by to schytali ještě víc). A to mají dokonce najatou PR specialistku. Strhl bych jí prémie :)

  23. Nevím, jestli je to jedno… Já si například nového Hellboye, až vyjde, určitě budu chtít sehnat, případně i dotisky starších kusů. Ale jak říkáš, holt ty nesváry tam jsou a asi ještě budou.

  24. Super report. Mmch já mám tvorbu Comics Centra moc rád, Hellboy je podle mě nejlepší série, co u nás vychází a letos vychází u CC samé pecky… projev pana Dorta byl poněkud svérázný, ale ono vážně musí být těžký vidět, jak se vaše těžká práce nečekává s předpokládaným úspěchem.

    A jen tak mimochodem – průměrnou mzdou nemyslel tu průměrnou mzdu jako takovou, ale prostě běžnou mzdu, byl to jen takový slovní obrat. A myslel to tak, že by měl aspoň něco jistého – jako sorry, ale pokud prodeje Goona 1 a 2 nejsou nic moc, přes to, že komiks má x kladných recenzí a je fakt kvalitní, tak je to smutný.

    A já sám jsem párkrát napsal ne moc kladnou recenzi na tvorbu CC (například Jonah Hex) a nikdo do mě nevandroval.

  25. Leland: Je to úplně jednoduchý – Daredevil je mnohem dražší než Green Lantern.

    Dále taky s Daredevilem vyšlo více komiksů, zatímco Green Lantern vyšel u nás poprvé, tak je na něj mnoho komiksáků zvědavo. V neposlední řadě taky dělá Lanternovi slušnou reklamu Big Bang Theory ;)

    A co se týče pana Dorta, tak souhlas se vším, co napsal Kaluž. To stěžování si na všechno kolem bylo místy trochu otravné a měl jsem chuť ho taky trochu za to popíchnout, ale tenhle freak-show, co tu mnozí rozjeli, je absolutně za hranicí všeho, a je to celkově ostuda pro české komiksáky.

  26. reakce na CC: …. tak já mám pocit, že to co tady proběhlo psal jeden člověk pod různým nickem.

  27. Ninjer:Není to ostuda pro české komiksáky,jen pro hlupáky co to psali.Každý je zodpovědný sám za sebe pokud vím;-).Je svobodný trh,nikdo nikoho nenutí si od CC nic kupovat.Já od nich kupuji vše.Taky mě mrzí že některé řady od nich stojí,ale abych je urážel to ne.Jsou malý nakladatel,tak se to dá pochopit.Stačí mrknout na Albatros nebo Egmont,to jsou molochy a taky ted řady zastavují.Takže ono to s těma prodejema opravdu nebude sranda.

  28. Hulík: Jasně, ale jsem zvyklý na to, že komiksáci bývají vesměs fajn lidi. Ale holt čím víc lidí, tím větší šance na idioty.

  29. Presne jak pise Kaluz, CC by jako sul potrebovalo komunikativniho extroverta:).

  30. Mne to pride trosku divne. Ako v oblasti knih sa nepohybujem, ale zoberme si priklad nejakeho elektra…kupia televizori Samsung, tie im ukradnu a tak kto zaplati ten televizor? podla mna predajna nie? preto mi pride divne, ze ked sa kradnu knihy z knihkupestiev tak by to mal znasat vydavatel (Comics Centrum) a nie siet ktora to predava…Martinus/Brloch/Pantha Rei atd…

  31. DEmnoG: To byl Markýz a nezdá se mi, že jim to moc pomohlo.

  32. to Draco nobilis: Markyz je mozna extrovert, ale komunikativni je pouze jednosmerne (smerem k sobe). To je prast jako uhod.

  33. Ninjer:Jak říkáš čím víc lidí,tím víc hlupáků.Tahle přímá úměra platí tomu věř.

  34. Njn., produkce, jednou lepsi po druhe horsi. Nemuze se vsem zavdecit. To, ze si nevidi do pusy je vec jina.

  35. Až bude mít Comics Centrum pobočku i u nás v Olomouci, rád si k nim pro komiks přijdu. Ale teď si raději zajdu do místního knihkupectví, kde sice nakoupím dráž ale knihu si můžu před koupí prohlédnout, tedy hlavně její stav. Z eshopu CC jsem objednával jen jednou a naposled. Jedna z knih (300) přišla s poškozenou obálkou a na mail mi bylo odpovězeno, že to je chyba české pošty, že oni s tím nic dělat nemůžou. Přitom přepravní balení nebylo poškozené, pouze blbě zabalený obsah.

  36. inmax: Ja jsem z jejich eshopu objednaval nekolikrat a vzdy bylo zbozi perfektne zabalene a v poradku. Kazdopadne jsem nevyuzil doruceni ze strany ceske posty, ale nechal jsem si to dorucit na jedno z vydejnich mist Ulozenky. Dalsi moznost je Zasilkovna, oboji ma vydejni misto v Olomouci. Z Tveho prispevku mam pocit, ze to tedy jiz poskozene zabalili v CC a to se mi opravdu prilis verit nechce…

  37. Já měl taky několik objednávek z CC.Ať už přes ČP,tak přes zásilkovnu a vždy zabalené výborně.

  38. Přirovnání comics centra k applu, to by sedělo. Jejich práce nepochybně kvalitní je, což už mnohokrát dokázali. Ale komiks není prostě jen věc na čtení v rukavičkách, i když chápu, že to spousta lidí takhle má. Comics je pro běžného čtenáře něco, co mám na hajzlu, zbalené v baťohu na dlouhou cestu autobusem, v tašce cestou na dovolenou. Chci se u příběhu pobavit, ukrátit si s ním dlouhé chvíle, ne si doma zapálit svíčky, vzít si kvádro a obřadně si v rukavičkách prohlížet 48 stránkový comics za 2000. V podstatě jako u Applu platí, že to co dělají oni, dělá i spousta jiných lidí, často kvalitnější produkty a za mnohem méně peněz. Jenom CC a Apple to maj designově zmáknutý.
    Já osobně od nich kupuju pouze Hellboye. A už se hrozim, kolik zase těch 120 stráneček bude stát. Rozjetou sérii, jinou než Hellboye, který je fakt zavedenej, bych od nich prostě nekoupil, páč jí stejně nikdy nedokončí a jejich one-shoty zatím nepřišli dostatečně lákavé. Pamatuju si časy, kdy i Pavlovský mlel jako kolovrátek „To nejde vydávat dvě čísla ročně, musíme počkat, až se to zplatí“ – ale nakonec dali na čtenáře a pokračování sérií chrlí dvakrát ročně. Jako chápu, že je to risk u zavedených sérií, navíc vím, že CC už nikdo neuvěří, že by dokončili nově rozjetou sérii, ale Hellboy se evidentně prodává, tak proč nehází dvě čísla ročně za čtenářsky přístupnou cenu? + Jejich vydavatelská politika je extrémně nesympatická. Pokaždé, když se něco nezdaří, můžou za to čtenáři. Jako kydání hnoje přímo na jejich osoby je také podle mě mimo, i když sám určitý názor také mám, myslím, že rozhodně nepatří k fanouškovské diskusi o nakladatelství. Ale zase dělat, oproti BBArtu a Crwi, že CC je „taky docela dobrý nakladatelství“, to mě prostě roztrhne bránici a shodí ze židle. Kdyby tady všechny nakladatelé byli jako CC, tak Sandman je možná teď u Domečku, Hitman by skončil po druhém čísle a XY dalších, opravdu kvalitních sérií, by se nikdy nezačalo vydávat. A byla by to chyba čtenářů.

  39. Torkvád: Malá sebeobrana. To s těmi dvěma komiksy není tak, že bychom to nechtěli dělat a pak podlehli čtenářskému nátlaku. Spíš jsme postupem času „povyrostli“, získali úspěšné tituly o které se můžeme opřít – čili už můžeme vydat komiks, aniž bychom museli čekat, až se nám vrátí peníze za ten předchozí. Plus, když už má vydavatel víc titulů – a ty tituly se aspoň trochu prodávají – tak přece jen má nějaký pravidelný přísun peněz a komiks, který se okamžitě nevrátí, nás už nepoloží. Ale pořád si nemůžeme dovolit moc riskovat.

  40. ad CC: Dort plakal a plakat bude, je to jeho povaha. on potrebuje vytvorit v ludoch pocit, ze on je ten chudak, vsetci okolo su zli. presne ako tu bolo napisane, staci prisposobit ich tituly pre masy, dat ich do TPB a vydat aj nejake HC pre takych, ktorym tpb nestaci … to robia vydavatelia po celom svete. musi pochopit, ze ked predava mercedes, tak si ho nekupi polovica republiky, ale len ludia co na to maju. ak chce mat dobre predaje, nech predava skodovky, to je auto pre masy. vsade na svete je comics brany ako zabava pre masy, len CC to berie ako nieco luxusne. ja osobne som si kupil hellboyov v anglictine v TPB, lebo to chcem na citanie pre seba a nie na onanovanie. a jeho plac, ze sa ich tituly kradnu, tak to je problem v nich. maju zle podpisane zmluvy s odberatelmi. za tovar na predajni by mal byt zodpovedny predajca, mal by si na to platit poistenie. ja ti dodam tovar a ty si ho kludne aj hod do kosa, ked mame podpisanu zmluvu, si povinny mi zaplatit za tolko ks kolko som ti dodal. ved zijeme v europe, nie v pralese v centralnej afrike.

Komentáře nejsou povoleny.