Sandman ke čtení i místo činek. Stříbrný omnibus s podpisem stojí deset tisíc

GALERIE > V prequelu Sandman Overture potkává Morfeus svoje inkarnace z různých dimenzí a koutů vesmíru. Po prvním sešitu o nich nevíme víc, než že se (nejspíš v souladu s mýty a tradicemi jejich světů) liší barvami, tvarem nebo velikostí.

A podobně se to má s formáty, ve kterých si čtenáři mohou pořídit celou komiksovou řadu Sandman. Nejnovější a nejluxusnější variantou je očíslovaná edice k 25. výročí série, DC Comics v listopadu rozešle pouze 500 kusů a to je vše.

Knižní pouzdro, které stejně jako obálky samotných knih výrazně upřednostňuje jméno scenáristy Neila Gaimana před názvem komiksu (a nezmiňuje ani jednoho z výtvarníků), objímá dva postříbřené kodexy obsahující všech 75 sešitů. Samozřejmostí je nové kolorování, které se začalo plošně pro Sandmana používat v roce 2010.

Součástí balení je strana s grafikou od Davea McKeana a Gaimanovým podpisem. Sběratelský artikl se dá objednat pouze přes eshop DC Entertainment, který jej posílá jen po Spojených státech. Cena 500 dolarů, v přepočtu přibližně deset tisíc korun.

I sny se dají dojit

Sandman je pro Vertigo, potažmo DC lukrativní značkou i po čtvrtstoletí, proto vycházel v posledních letech v několika variantách. V roce 2006 přišel první svazek v rámci elegantní Absolute edice, u níž se poprvé představily zmodernizované barvy.

Absolute je největší formát, ve kterém Sandman existuje, i tyto knihy v pevné vazbě potažené umělou kůží dostaly ochranný a reprezentativní slipcase. Celý Sandman se vešel do pěti Absolute svazků, které dohromady stojí stejně jako stříbrné balení. Díky polovičnímu počtu stran se ale čtou pohodlněji než tisícistránkové bichle.

V roce 2010 pak začala vycházet ta vůbec nejpohodlnější varianta pro běžné čtenáře – aktualizované paperbacky za 20 dolarů (400 českých korun), s novými obálkami od McKeana a barvami přejatými z Absolute verze. Loni v listopadu začalo DC nabízet i komplet nových paperbacků v krabici za 200 dolarů (cca 4000 korun), čili bez navýšení ceny za krabici.

Sandman jako bible

Cenným doplňkem pro sandmanology a gaimanofily (a jistě i Viktora Janiše, který u nás celého Sandmana přeložil) se loni stala edice Annotated Sandman. Ta má netradičně čtvercový formát 30 na 30 centimetrů, aby rozměr stran nedefermovoval svislý pruh s komentářem. Ten na vnějších okrajích vysvětluje nejrůznější narážky a odkazy.

Komentovaný Sandman se vejde do pěti svazků v pevné vazbě, zatím jsou venku dva (skončily u čísla #39). Aby DC udrželo cenu alespoň na stávajících 50 dolarech (asi 1000 korun), komentovaný Sandman je odbarvený stejně jako první čtyři díly v češtině.

A konečně poslední variantou se nedávno staly dva omnibusy. Totožné se stříbrným balením, jen bez toho stříbra. Tudíž umělá kůže, Gaiman větší než Sandman, vazba v kombinaci lepidla a prošívání, dekorativní vtlačení různých prvků na povrchu a fóliová ražba nápisu Sandman. Omnibusy jsou větší než klasické paperbacky, ale menší než absolutní verze.

Co na obrázku není vidět, je černá ořízka, aby kniha připomínala pravou komiksovou bibli. Omnibusy za 150 dolarů (3000 korun) mají 1040 stran.

Abychom se kruhem vrátili k příběhu Sandman Overture, který odvypráví, proč se na začátku série podařilo uvěznit hlavního hrdinu… Druhé číslo dvouměsíčníku nevyjde v prosinci, ale až v únoru. Neil Gaiman, který se dnes píše velkými písmeny, si sám nasypal popel na hlavu a zalil ho přepuštěným máslem: kvůli svému turné prostě nestihl dokončit scénář. A to by člověk čekal, že když mu ten příběh seděl pětadvacet let v hlavě, šest sešitů už půjde napsat lehce…

Stříbrný Sandman k 25. výročí


Absolute edice

Domeček pro panenky od Crwe, vpravo podoba nových paperbacků od DC

Paperbacky v krabici

The Annotated Sandman

Sandman Omnibus

FOTO: DC Comics, Crew