Magazín Crew chce naverbovat parťáky Spawna, možná přijde i kouzelník

UKÁZKY > Komiksový magazín Crew² letos změnil náplň, na pokračování v něm začaly vycházet série Rex Mundi a Skalpy. Těm ale v dubnu skončí funkční období, protože se od začátku počítalo s tím, že u obou vyjde pouze materiál z prvního svazku a pak budou případně vycházet klasicky po knihách.

Co bude tedy s tradičním časopisem dál? Podle informací z nakladatelství Crew to zatím vypadá dobře, redakce již vytipovala nové řady, které by od 41. čísla mohly ke stávajícím čtenářům přilákat i čerstvou krev.

Nadpřirozenou detektivku Sam and Twitch jde vnímat jako redakční srdcovku, o níž se zálibně psalo ještě v původních Crwích kolem roku 2000. Postmoderní fantasy The Unwritten o netušené síle příběhů a vyprávění pak představuje aktuální produkci Vertiga.

Co je psáno, to je dáno

Řada Unwritten je dnes stálicí Vertiga a po plánovaném ukončení Fables (Mýtů) u 150. sešitu se stane jeho vlajkovou lodí coby nejdéle vycházející série, ale také jako pokračovatel řad Sandman a Fables.

Ve světě Unwritten je těžké rozeznat realitu od fikce, bytosti i předměty se v něm mohou doslova skládat z příběhů a písmenek. Nejslavnější knižní sérií zde není sága o Harrym Potterovi, ale o Tommym Taylorovi, obrýleném kouzelníkovi, jenž má své dva oddané kamarády i nemesis v podobě upíra Ambrosia.

Hlavním hrdinou je Tom Taylor, syn autora oné ságy. Tom se živí jako maskot, je miláčkem čtenářů po celém světě, protože jeho otec – toho času pohřešovaný – podle něj vymodeloval slavného knižního kouzelníka. Tomův svět se začne hroutit v okamžiku, kdy zjistí, že možná skutečně je nebo kdysi býval Tommym. A že svět literatury a slavných příběhů ovlivňuje realitu víc, než si dokázali představit i literární vědci.

Z onoho světa za zrcadlem přichází v prvním svazku Frankensteinovo monstrum nebo zabiják ve službách společnosti, která tajně tahá za litery a ovlivňuje chod světa ke svému prospěchu. Spolek kdysi využil i autora Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga, jehož tragickému osudu se věnuje pátý sešit série. Tu tvoří kreslíř Peter Gross a scenárista Mike Carey, čili přívrženci Lucifera. Carey se neinspiroval jen nejrůznějšími popkulturními fenomény, jejichž nejoddanější fanoušci je často považují za skutečnost, ale také životem Christophera Roberta Milnea, jenž se stal předobrazem Kryštůfka Robina z knih o Medvídkovi Pú. A otec A. A. Milne mu tak podle jeho slov zkazil dětství.

Detektivka ze Spawnova revíru

Detektivové Sam Burke a Twitch Williams jsou dětmi 90. let a tehdy nesmírně populární série Spawn, kde se poprvé objevili. Jejich samostatné příběhy začal psát Brian Michael Bendis v roce 1999, tehdy ještě jako nadějný nováček ve světě mainstreamového komiksu. Ten rok získal také Cenu Willa Eisnera pro talent zasluhující zvýšenou pozornost. Za sebou měl naturalistickou kriminálku Torso, před sebou hity jako Powers, Ultimate Spider-Man, Alias nebo Daredevil.

Brýlatý Sam a hlučný cukrovkář Twitch, který podle Sama páchne čímkoli, co měl předešlý den k obědu, řeší v prvním příběhu genetickou záhadu. Na místě činu, kde to vypadá, že se brutálním způsobem zvrtla partie pokeru nebo si vyřizovaly účty mafiánské rodiny, se najdou čtyři utržené palce od rukou. Podle testů všechny patří jedné osobě. A na dalším místě činu se válí čtyři uši.

Angel Medina rozkreslil sérii dravou, pavučinovou linkou příznačnou pro McFarlaneova nebo Capullova Spawna, později ho vystřídali Alberto Ponticelli nebo Alex Maleev. Už tady Bendis předkládal svým kreslířům rozsáhlé slovní výměny. Hned v prvním sešitu jedna taková zabírá 40 panelů na dvoustraně připomínající pole, po němž by mohly ťapat figurky jako v nějaké deskové hře.

FOTO: DC Comics, Image Comics, comiXology







1 komentář u „Magazín Crew chce naverbovat parťáky Spawna, možná přijde i kouzelník“

Komentáře nejsou povoleny.