Pupíky nejsou na zabití ani v šestém albu

RECENZE > V čase zimním, kdy za okny poletuje sníh, fouká meluzína a teploty klesají pod bod mrazu, můžeme se v teple domova zahřívat prázdninovými příhodami Pupíků. Tedy hnědovlásky Vicky, rusovlásky Jenny a vytáhlé a neuvěřitelně hubené Karin. Šesté album zastihlo dospívající slečny během horkého léta.

Zatímco Vicky a Jenny se mohou přetrhnout, aby nalákaly svalovce na své tělesné půvaby, Karin – která byla v prvních albech série nevinnou obětí jejích japných i nejapných žertíků – je tentokrát spíše pod vlivem Albína, frontmana skupiny Albín a Albíni, který se ji (více méně neúspěšně) pokouší vymanit z neblahého vlivu obou „kamarádek“.

V albu se plynule prolíná několik dějových pásem: kromě romantických karambolů Vicky a Jenny je to neúspěšný pokus Vicky naučit se na letním táboře anglicky, aspirace Albínů uzavřít s producentem smlouvu na vydání prvního cédéčka a nakonec i dvanáctistránkový thriller, do kterého je zapleten Albín, na němž lpí vážné podezření, že v závěru minulého alba shodil z mostu plavovlasou Melánii a že je to vůbec odporný sériový vrah. Celá tato poslední sekvence je hodně napínavá a svým tónem se výrazně odlišuje od hořkosladkého vtipkování předcházejících stránek.

Příhody z šestého dílu Pupíků vycházely během roku 2012 v týdeníku Spirou. Vzhledem k tomu, že časopis otiskoval vždy jen jedinou stránku, tvoří jednotlivé stránky svého druhu autonomní gagy, často s pointou na posledním obrázku (obrázcích). To však nebrání tomu, abychom zde nenalezli souvislá, rozmanitě propojená dějová pásma. Ve srovnání s prvními alby série nám autoři umožňují hlubší vhled do psychologie hlavních protagonistek. Do popředí se kupodivu tentokrát prodraly Vicky a Jenny, kdežto Katrin se s Albínem drží zdánlivě v pozadí.

K zajímavostem šestého alby nepochybně patří tragické nahlédnutí do Jenniny domácnosti na straně 23, nenadálé zjevení Homera Simpsona na straně 14 a odklon Vicky od odhaleného pupíku k tradičnímu oblečení v závěru alba.

Delafův styl kresby je stále týž: mužské i ženské postavy jsou – až na pár výjimek – někdy až přehnaně karikovány, kdežto domy nebo bytová příslušenství jsou zcela realistické. Album hýří barevnými kontrasty, které předstírají radostnou a veselou náladu jednotlivých příhod, jejichž podtext však nezřídka bývá přesně opačný.

Závěr alba probouzí ve čtenáři chuť na další pokračování. Jistě bychom se rádi dozvěděli, jak to dopadne se skupinou Albín a Albíni, zda se Katrin znovu setká s Danem a jak dlouho vydrží být Vicky zamilovaná do Jamese…

Musím se přiznat, že mě už dlouho žádný komiks tak nezaujal jako tohle Léto na zabití.

Pupíky #6: Léto na zabití
scénář Dubucová (Maryse Dubuc), kresba Delaf (Marc Delafontaine)
Albatros CooBoo, 2013, 48 stran, 149 korun
záznam v ComicsDB

pupíky6

5 komentářů u „Pupíky nejsou na zabití ani v šestém albu“

  1. Doufam že bude sedmý díl :) , bylo by to super ,chtěla by jsem pokračováni ,je to nejlepší komix ;)

  2. asi tak.. už se nemůžu dočkat a těším se na další :)) <3

  3. Dobrý den,chtěla bych se zeptat kdy vyjde 7. díl,strašně se na něj těším!
    Předem děkuji za odpověď.

  4. Myslím, že sedmička zatím nevyšla ani ve Francii. Šestka vyšla v roce 2013, tak příští rok to nejspíš vyjde. Otázkou je, za jak dlouho to vydá Albatros.

Komentáře nejsou povoleny.