BD, je t’aime: Město hříchu ve vesmíru

RECENZE > UKÁZKY > Píše se rok 2058, většinu galaxie kolonizují lidé, pro které vzniklo město Monplaisir. Město, ve kterém se mohou stát, čím chtějí: Batmanem, Darth Vaderem nebo velikonočním králíčkem, všechny kostýmy jsou povoleny. Hlavní hrdina Zachary Buzz přijíždí do Monplaisiru, aby si splnil svůj sen a stal se městským interceptorem, obdobou policisty. Nastupuje na akademii a začíná poznávat město.

Hlavní devizou série Urban je právě město Monplaisir, které autoři promysleli do všech detailů. Navenek se sice tváří jako vesmírné Las Vegas, ale je zcela pod kontrolou umělé inteligence. Všechny obyvatele sledují všudypřítomné kamery a důležitý je i stav jejich účtu. V baru si robo-barman přečte zornice zákazníka a podle kreditu ho obslouží. Ani drobné krádeže se tu nevyplácejí, k provinilci přiletí hlídací robot a nebohému kapsáři uštědří 1800 voltů.

Casino na konci vesmíru

Příběh začíná nabírat na obrátkách, když se detektiv z Neo-Amsterdamu pustí po stopě vražd mladých dívek. Vzápětí je zlikvidován nájemným zabijákem. Do jeho stíhání se pustí nejlépe vyškolený interceptor a jejich honičkou se na obrazovkách baví celé město. Zábava však končí, když nájemný vrah interceptora zabije a sám unikne.

Hlavní hrdina Zachary Buzz není žádný soudce Dredd, je obtloustlý a také trošku naivní. Hned po příjezdu se zamiluje do dívky Ishrat, která v jeho hotelu obsluhuje výtah, ale v Montplaisiru je láska mezi zákazníky a personálem zakázaná. S čímž se Zach nechce smířit a rázem je tu milostná zápletka. Postupně Zach zjišťuje, že město je pod slupkou her a zábavy plné násilí, cynismu a krutostí.

Scenárista Luc Brunschwig (napsal také česky vydaného Holmese) překvapuje stále novými nápady, jak v příběhu, tak ve zobrazení města, které popkulturními narážkami připomíná i Neopolis z komiksu Top 10. Úplně první myšlenku na komiks, z něhož se vyvinul Urban, měl Brunschwig prý už kdysi dávno při poslechu songu Sin City od AC/DC. Chtěl ho tak dokonce i pojmenovat, ale než se k tomu dostal, předběhl ho Frank Miller… Ale Brunschwiga to nemusí mrzet, Monplaisir je v mnohém zábavnější.

Okázalé ztvárnění

Výtvarník Roberto Ricci, který Brunschwigovy vize převádí na papír, dokázal město vykreslit opravdu okázale s hlavními komerčními bulváry i špinavými zákoutími. Dvojice autorů prostě funguje jako dobře promazaný stroj a na jejich práci je to vidět.

Série Urban je originální sci-fi, ztvárněná v moderní kresbě. K hlavnímu hrdinovi si čtenář bude hledat cestu trochu pomaleji, ale jak dostane příběh spád, začne mu fandit. Město Monplaisir zdaleka nevyložilo všechny karty a jistě ještě v mnohém překvapí. Urban má zatím tři díly a vychází také v Polsku.

Urban
Luc Brunschwig, Roberto Ricci
Futuropolis, vychází od roku 2011