Jaký byl rok 2014: Na co se těšit v roce 2015

2015

ANKETA > Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2014 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Martin Foret, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Martin Přibyl, Lukáš Růžička, Jan Samohejl, Jakub Sedláček a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

MICHAL JAREŠ
V Knižním klubu vyjde překlad knihy Dana Mazura a Alexandra Dannera Comics. A global history, 1968 to the present. Z cizích krajů: ve Fantas Kazův sebraný strip The Book of Underworld, jinak samozřejmě takové ty trvalky jako Love & Rockets, Peanuts nebo Barnaby. V Drawn nad quarterly by měl vyjít Anders Nilsen a jeho Poetry Is Useless, plus Adrian Tomine zde chystá na podzim Killing and Dying. Z psaní o komiksu bude určitě zásadní How to read Nancy od Marka Newgardena a Paula Karasika.

MILAN KREJČÍ
Nejblíže se těším na olomouckou výstavu Miloslava Havlíčka (vernisáž 31. března), která sice nebude komiksová, ale jeho ilustrace dobrodružných, sci-fi a detektivních povídek stojí bok po boku vedle tvorby našich kreslířských bardů Gustava Kruma a Bohumila Konečného.

Velice jsem nažhavený na avizované vydání Malého Nema (Little Nemo in Slumberland) od Winsora McCaye, které má vydat Argo spolu s Comics Centrem. Držím palce, aby to vyšlo, a když ne letos, klidně to může být i příští rok. Hlavně ať Malý Nemo promluví česky a ve velkém formátu – A4 je malý a nevhodný!

PAVEL KOŘÍNEK
Některé „velké tituly“ už vyšly: kupříkladu dlouho vyhlížený The Sculptor Scotta McClouda už sklízí zasloužené ovace komiksových publicistů celého světa (a v menším, protože žel zatím pouze českojazyčném kontextu ostatně podobné platí pro Toy Box a Mojí knihu Vinnetou). Těším se na dokončení Šówy od Šigeru Mizukiho i jeho kratší práci o Hitlerovi, Po dlouhé pomlce se v angličtině objeví i „nový“ Tezuka: dva svazky Captaina Kena. Vyhlížím nového Craiga Thompsona (Space Dumplins). Dlouhé čtecí seance si určitě vymíní jubilejní antologie Drawn and Quarterly stejně jako souborné vydání všech Clowesových Eigthballů, které chystají Fantagraphics. Nejvíc se ale stejně těším na Draka, co nikdy nespí.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
Japonská scéna slibuje na rok 2015 tuny pokračování stávajících seriálů i přehršel nových titulů, a přestože kvantita bude jako obvykle převažovat nad kvalitou, několik velmi dobrých komiksů se rozhodně najde – osobně budu doufat v další díl historicko-fantastického eposu Ooku (Vnitřní komnaty) od Fumi Jošinagy, a neškodilo by ani pokračování série Watašitači wa hanšokušiteiru (Naše rozmnožování) od excentrické autorky Šungiku Učidy, které by mělo vyjít letos na jaře.

Zajímavou mangu najdeme i na Západě: Viz Media pokračuje ve vydávání některých zajímavých seriálů, mj. šónen mangy s kulinární tematikou Food Wars (Food wars! Šokugeki no Sóma) či mile trhlé komedie Assassination Classroom (Ansacu kjóšicu). A pro ty, kdo baží po sofistikovanější četbě, je tu jako vždycky kanadské nakladatelství Drawn & Quarterly, které na letošek plánuje třetí a poslední díl vynikající a cenami ověnčené série Showa: A History of Japan (Komikku Šówaši) od veterána Šigerua Mizukiho.

Co se týče mangy na české půdě, nemohu nezmínit Gunsmith Cats od Keničiho Sonody. Je to ode mě sice svým způsobem nestydatá reklama, ale já si nemůžu pomoct, poněvadž se na ně opravdu moc těším – tahle manga možná není mistrovské dílo oplývající hlubokými myšlenkami, ale zato je to kus mého mládí a dokonalá ukázka seinen z počátku 90. let: auta, bouchačky, přímočarý humor a dvě hanbaté protagonistky, jejichž „odvážné“ scény sice mohou z dnešního pohledu působit spíš naivně, avšak i současný čtenář z nich pořád ještě může být mile rozrušen…

A také se těším na české vydání publikace Comics, A Global History od Dana Mazura a Alexandera Dannera, které by mělo v překladu Richarda Podaného vydat nakladatelství Euromedia Group.

PAVEL MANDYS
Nestíhám teď přečíst to, co vyšlo, natož vyhlížet, co vyjít má. Každopádně jsem zvědavý na novinky Jiřího Gruse, Nikkarina a Branko Jelineka, jestli je ovšem letos vydají…

MARTIN PŘIBYL
Pokud vyjde jen polovina českých věcí, které vyjít mají, bude to bomba. Druhý díl Jerieho Candida, nová stotřicítka od Nikkarina, Drak co nikdy nespí od Gruse a možná přijde i Oskar Ed. Za chvíli se snad už budu kochat britským Aarghem, který sice nemá obálku od Briana Bollanda (velké mínus), ale i tak se těším.

Z cizojazyčných věcí už je jasná celá řada Corta Malese – v květnu to bude Beyond the Windy Isles. Na podzim by snad měli vyjít Space Dumplins – nová věc od Craiga Thompsona prezentovaná jako rodinná pixarovka na komiksovém plátně.

JAN SAMOHEJL
Napadají mě tři tipy. Určitě mě bude zajímat budoucnost koketérie Arga s případným vydáním velkého Malého Nema. Hodně se těším na avízované vydání svazku Teorie rozpadu Enki Bilala od Crwe. A tým podepsaný pod Dějinami Československého komiksu 20. století slibuje tento rok vydat publikaci o teorii komiksu.

JAKUB SEDLÁČEK
Netrpělivě vyhlížím druhého Jerieho Candida, první díl z roku 2013 vzbudil velká očekávání. A jsem zvědavý, jestli album Drak nikdy nespí trojice Baban – Mašek – Grus bude stejně skvělé a tajůplné jako předcházející dílo autorů Ve stínu šumavských hvozdů.

DAVID ZACHOVAL
Konečně u nás vyjde Sága. A nenuťte mě znovu opakovat, jak výjimečně dobrá série to je. Uvidíte sami.

7 komentářů u „Jaký byl rok 2014: Na co se těšit v roce 2015“

  1. Nene, ten druhý, tetovaný :D Ale jinak teda koukám, že Jiří Grus trochu „Trnkovatí“. :)

  2. Ač se to mnohým nezdá, tak letošní rok má v tuzemsku docela našlápnuto. Comics Centrum anoncovalo další kolosální bichle, Crew to do nás sype horem dolem (CHEW!) a BB/art se nakonec rozhoupal k vydávání aktuálně nejlepší vědeckofantastické ságy. Teď jenom aby ji čtenáři kupovali…

    Osobně se nejvíce těším na druhý Criminal a pokračování Amerického upíra, v závěsu je pak desátý Hellboy (byť jej znám už prakticky zpaměti, tenhle kousek je obzvlášť vypečený!), Teorie rozpadu, další várka Mýtů a Skalpů a taky nedávno objevené Macanudo. A pokud vyjde ten Malý Nemo, prodám ledvinu.

    V zahraniční produkci mám zatím vyhlídnuty novinky Jeffa Lemira – scifíčko Descender a týmovku Black Hammer, což by mohl být svěží závan mezi superhrdiny v barevných kostýmech. Jsem zvědav na pokračování Klubu rváčů od Palahniuka (hlavně na ty „vůně“ uvnitř), Mignolův Frankenstein vypadá také lákavě a v neposlední řadě očekávám epické zakončení Snyderových čarodějnic (Wytches) a Brubakerovy hollywoodské dobovky (The Fade Out). Sagu zmiňovat nebudu, to je povinnost :)

Komentáře nejsou povoleny.