Rakety na Hané

havlicek_uvod

POZVÁNKA > Známá olomoucká Galerie Mona Lisa poskytla svou výstavní plochu časopiseckým a knižním ilustracím Miloslava Havlíčka, výtvarníka, do jehož tvorby patří i četné komiksy určené časopisům pro děti a mládež. Ty zde ale nenajdete, expozice je monotematická.

Vernisáž v úterý 31. března za přítomnosti dvaaosmdesátiletého malíře (a jeho blízkých) zahájil novinář a spisovatel Pavel Kosatík. Zdůraznil, že Havlíčkovy fantastické světy jsou uvěřitelné a čtenáři „jeho“ povídek si dokáží představit, že v takovém prostředí mohou v blízké budoucnosti žít.

Havlíčkova tvorba je nejen různorodá (malba, koláže, grafika, ilustrace, komiksy), ale i početná. Vystavené práce jsou téměř všechny provedeny technikou akrylu, ve kterém nemá konkurenci. Právě stránky dětských časopisů umožnily v 70. a 80. letech jeho ilustrační boom, zejména Sedmička pionýrů, jež vycházela týdně a disponovala kvalitním tiskem na křídovém papíru.

Mimo vědeckofantastický žánr, tvořící náplň převážné většiny vystavených prací, se zde nacházejí i kresby s dobrodružnou, detektivní, válečnou a historickou tématikou. Kdo bude mít cestu do Olomouce nebo kolem, rozhodně se zastavte, aspoň na chvíli zapomenete na všední povinnosti a ponoříte se do kouzelného světa bezbřehé fantazie. Galerii najdete v nárožním domě Horního náměstí a Pavelčákovy ulice; výstava potrvá do 2. května.

Více o autorovi a jeho (komiksovém) díle najdete v článcích Osmdesátiny oslavil Miloslav Havlíček, proslavila ho dobrodružná ilustrace, Havlíček převzal sfingu za celoživotní dílo, bude mít i svůj ZOOOM a Zooom vzdává poctu klasikovi Miloslavu Havlíčkovi.

hav_thumb

1 komentář u „Rakety na Hané“

Komentáře nejsou povoleny.