Serpieriho Druuna prochází coby ženský Ahasver postapokalyptickým světem

druuna_uvod

RECENZE > Není to dávno, co byla v prostorách pražské Knihovny Akademie věd ČR uspořádána výstava fotografií ženských portrétů a aktů Karla Richtra Women: Scenes in the library. Cílem prezentace doprovázené přednáškou mělo být představení jedné z nejstarších fotografických technik – mokrého kolodiového procesu. Po třech dnech začaly bít na poplach dva spolky Genderová expertní komora a Kongres žen, které ji označily za sexistickou a dosáhly toho, že prezentace byla předčasně ukončena. Prý nepatří do těchto prostor, nemá žádnou spojitost s vědou či výzkumem, degraduje ženy obecně na pouhé sexuální objekty a zpochybňuje odborný přínos vědkyň. Nemám to za zlé těm dvěma spolkům, ostatně dělají svou práci, ale bohužel v chování odpovědných pracovníků Knihovny AV ČR vidím nebezpečný precedens do budoucnosti. Je zvláštní, že vedení knihovny proti výstavě zpočátku nic nenamítalo, ředitel instituce, který pak výstavu zrušil, viděl fotografie před samotnou akcí.

Jsem zvědavý, co by oba spolky asi řekly na příhody komiksové hrdinky Druuny, před jejímiž sexuálními eskapádami by se červenala i nestorka erotického komiksu Barbarella. Respektive na fakt, že knížka je dostupná nejen v komiksových speciálkách, ale i v normálních knihkupectvích. Naštěstí se zatím žádný neozval, takže uvidíme, co přinese budoucnost.

Přejděme raději ze současnosti, kde lze v každé trafice nalézt a koupit podstatně větší a tvrdší erotický kalibr, do komiksového světa bezbřehé fantazie a výtvarné mnohotvárnosti, jehož součástí je právě se objevivší publikace s jednoduchým, ale výstižným názvem Druuna. Jak již bylo naznačeno, je to jméno populární hrdinky italského kreslíře Paola Serpieriho, která se pohybuje zjevně v postkatastrofickém prostředí, kde se snaží přežít, najít svou vysněnou lásku a odhalit tajemství existence i řádu tohoto podivného Města. Nemá žádné nadlidské schopnosti, neovládá žádná bojová umění a nemá žádné superzbraně. Má ovšem dalece výbušnější a smrtící arsenál, totiž své svůdné tělo a sex appeal, které mile ráda používá, když se ocitne v nebezpečných situacích, a že těch je požehnaně! A také má svého mutanta a později tajemného našeptávače i fyzické ochránce. Není bůhvíjak inteligentní, ale funguje u ní jakási přirozená chytrost, i když mnohdy tápe, a hlavně silný pud sebezáchovy, který ji dovoluje překračovat morální bariéry. Jak se ukazuje, tato kombinace všeho ji dokáže vždy vysekat z prekérních situací a zachránit holý život, sice někdy pět minut po dvanácté (rozumíme si proč až po dvanácté), ale zachránit.

Publikaci Druuna vydalo v závěru roku 2015 nakladatelství Crew ve své prestižní řadě MDEK (Mistrovská díla evropského komiksu) v brožované i vázané podobě, tedy jak už jsou standardně příznivci této řady zvyklí. Náplní jsou tři alba – Morbus Gravis, Delta a Tvor, v originálu Morbus Gravis (1985), Druuna (1987) a Creatura (1990). S vydáním komiksu se pojí dvě malá jubilea. Je to desátý svazek řady a vyšel přesně poslední měsíc pátého roku existence MDEK (12/2010-11/2015). Všechny svazky této edice, jak už její název vypovídá, vycházejí z toho nejlepšího, co vzniklo v rámci evropského komiksu. Troufám si říci, že patří i k nejoblíbenějším a čtenářsky nejpřitažlivějším komiksovým edicím a sériím, které jsou v současné době u nás na trhu. Redakce Crwe měla zatím ve výběru zásadních děl šťastnou ruku a při množství evropské kvality lze jen předpokládat, že tak tomu bude i nadále. Tomu odpovídá i pečlivá grafická úprava, dobrý překlad i lettering, kvalitní tisk a poslední dobou rovněž textové přílohy, včetně informací o autorech. To vše splňuje také tento jubilejní svazek.

Základním stavebním kamenem příběhu jsou mimo erotiku hlavní hrdinky sci-fi kulisy, které absorbovaly téměř všechny nosné prvky žánru jako vesmír, kosmickou loď, mutanty i androidy, kolaps řídícího počítače, šíleného vědce, primitivní násilí, zdeformovanou vědu i novou religiozitu. Kulisy ne nepodobné kultovnímu Nonstopu Briana W. Aldisse. Vyprávění se odvíjí v několika rovinách. Osudy Druuny pohybující se v zdevastovaném Městě mezi jeho ruinami a spletí technického šrotu jsou přerušované snovými výjevy či halucinacemi ve kterých prožívá hrdinka toužebné milostné avantýry se svými milenci Schastarem a Lewisem. Tyto soft erotické scény jsou v kontrastu s hard erotikou přecházející od porna až k sadomasochismu, kterou ve své realitě zažívá a zjevně jí není proti mysli. Nad tímto světem zmaru se jako temný mrak vznáší přízrak nákazy, jenž způsobuje na lidech degenerace a mutantní změny. Celkový kolaps odvrací pouze užívání séra, které je nadějí této podivné společnosti přežívající ve Městě, postupně pohlcovaném jakousi mutantní organickou ektoplazmou a ovládané šíleným lidským mozkem postupně splývajícím s počítačem Delta. Ve Městě, které je vlastně obrovskou kosmickou lodí, bloudící nekonečným vesmírem. Druuna je ve vleku telepatického našeptávače, ale těsně před totálním zničením všeho živého i neživého u čehož má hrát hlavní roli, se naštěstí vzpamatuje. Vše směřuje k počátku a k Prvotnímu tvoru, k živoucímu Bohu, který chce…

Dál už neprozradím nic, protože to je vlastně pointa všech tří dílů, které tvoří jakýsi uzavřený celek, i když mohou fungovat zcela samostatně. Nicméně tato sexistická černovláska není českému čtenáři tak úplně neznámá. Její první album Morbus Gravis se tady objevilo už v roce 2001 díky nakladatelství Calibre Publishing. Proč se dál nepokračovalo? Myslím, že na vině byla tehdejší slabá čtenářská základna a vysoká prodejní cena. 64 stránková kniha vázaná lamino, formátu 230×300 mm stála 599 Kč! Současné souborné vydání tří dílů v tvrdé vazbě s přebalem, byť menšího formátu (195×260 mm), přijde na 849 Kč.

Druuna má na celém světě spoustu příznivců i spoustu odpůrců právě kvůli své otevřenosti vůči erotice. Nevyhýbá se ani náboženským otázkám a sektářství, v jednotlivých scénách lze nacházet podpůrné i negativní argumenty k freudovským i jungovským teoriím. Řadí se tak k dalším komiksovým provokatérkám typu Barbarelly, Valentiny, Vampirelly nebo Pravdy, které svým chováním bourají společenské normy i tabu, přičemž neztrácejí glanc a světe div se, i jakousi přirozenou morálku. Na postkatastrofický svět Města se může částečně nahlížet jako na zrcadlový odraz naší soudobé společnosti. Odkud by jinak Serpieri čerpal svou inspiraci, když ne z tohoto světa a jeho projevů?

Někomu se může zdát, že komiks někde oplývá přemírou textu a možná jej to bude nutit k přeskakování delších bublinových pasáží. Radím, určitě tomu nepodlehněte a vychutnejte si toto dílo nejen po stránce vizuální, ale také obsahové. Ona vynechaná místa by vám pak mohla chybět v celkovém pochopení mnohovrstevnatého děje. Je to dílo, které musíte doslova zažít a k němuž se asi budete vracet (a nejen z důvodu lechtivých sekvencí).

A na závěr jedna nadějná informace pro Druuniny fanoušky. Crew hodlá vydat ještě letos pokračování této eroticko-scifistické ságy, což obnáší další tři alba. Máme se tedy na co těšit.

Druuna
autor: Paolo Eleuteri Serpieri
Crew, 2015, 196 stran, 589/549 Kč
záznam v ComicsDB

druuna_obal

d3

d2

d1