Sojčák v zajetí matky a domu

sojcak_uvod

Nakladatelství Argo vydalo finský komiks Lauri a Jaako Ahonenových s názvem Sojčák.

Malý Sojčák žije se svou nemohoucí matkou a s portréty svých velkých příbuzných ve velkém domě. Jeho dny se zdají být jednotvárné. Vstát, nakrmit matku, převléci matku, uklidit, donést matce večeři a jít zase spát. Jenže dům skrývá tajemství, o kterých Sojčák dosud neměl tušení. Při jednom úklidu nalezne díru v jinak od okolí neprostupně opevněném domě, a to ho poprvé přivede k otázce: Matko, co je tam venku? Zlí ptáci, odpovídá matka. A tak se začnou dít věci.

Střídavá ptačí perspektiva, která je precizně vyladěná na každé stránce, a temně barevné obrázky přidávají málomluvnému komiksu na tajemné atmosféře. Kdo je Sojčák, kdo jsou jeho příbuzní a co se skrývá za zdmi domu? Čtenáře nechávají autoři neustále na pochybách, co se vlastně v domě i vně domu odehrává. V ději tak zůstává spousta prázdného místa, kde se čtenář musí spolehnout jen na sebe, a vyprávění tím trochu pokulhává.

Celou knihou prostupují opakující se scény a obrazy, jako by byl Sojčák v začarovaném kruhu, ze kterého není úniku. To podtrhuje i řada portrétů na předsádce: na nekonečných chodbách se objevuje také obraz Sojčáka, který se tak stává jedním z řady příbuzných.

Sojčák je však i přes (snad úmyslně) nedořečený příběh pastvou pro oči. Kromě poutavého přebalu si autoři hrají s měnící se perspektivou a detailem. Pohledy na Sojčákovy oči umožňují vyjádřit celou škálu emocí. Malý Sojčák se tak mění od znuděného přes ustrašeného až k zuřivému (snad zlému?) ptákovi. Úsporné využití barev a jednoduše barevné ladění podtrhuje atmosféru celého příběhu, která se nakonec stává mnohem výraznější než samotný děj. Právě v podivně neurčité atmosféře, kterou ani po opakovaném čtení nerozluštíte, se dá snad naleznout i na přebalu avizovaný Kafka.

Sojčák
scénář a kresba: Lauri a Jaako Ahonen
Argo, 2016, 128 stran, 298 Kč
Záznam v ComicsDB

sojcak

Ukázky jsou z anglického vydání knihy.
jaybirdhcp1

jaybirdhcp2

jaybirdhcp3

jaybirdhcp4

jaybirdhcp5