Masomolýnek ze Sommy v light verzi

RECENZE > Loňské osmičkové výročí se samozřejmě netýkalo jen České republiky, svět si ho připomínal i při dalších příležitostech. Osmičku na konci letopočtu mělo i ukončení První světové války, spojené se založením Československa. I s tím se tedy dalo spojit vydání komiksu Jaro na Sommě, který však v původní francouzštině vyšel už v roce 2015, tedy rok před připomenutím stého výročí nejkrvavější bitvy téhle války, která se odehrála právě na Sommě a padlo v ní milion a tři sta tisíc vojáků.

Scénárista Éric Wanitez a výtvarnice Marie Deschamps tuhle krvavou řež připomněli komiksem, který by se dal označit za minimalistický, a to jak objemem textu, tak úsporností kreseb. Ústřední hrdinkou je malá dívka, která je tu zároveň jedinou nositelkou jiné než černé a bílé barvy, tedy barevného spektra tohoto komiksu. Je totiž oděna v rudých šatech, které mohou symbolizovat prolitou krev ale také barevnost života v kontrastu k černobílosti bitvy, v níž na obou stranách umírají lidé, kteří s rozpoutáním konfliktu neměli nic do činění. Právě dva ztracení vojáci z nepřátelských armád tuhle dívku potkají a ona je pak spojuje v jejich lidskosti, když se jí snaží zachránit.

Komiks má snový nádech, zvlášť v závěru a výtvarně dobře pracuje s širokoúhlým formátem, který se občas v podlouhlé publikaci ještě násobí, když je jeden obraz rozvržen na protilehlé stránky. Nic moc nového ani strhujícího však tenhle komiks nepřináší. Prolistovaný ho máte raz dva a ani moc emocí tenhle trochu patetický, protiválečný komiks nepřináší. Navíc je historicky trochu mimo, protože o bitvě na Sommě Wikipedie říká, že se odehrávala od 1. července do 18. listopadu 1916, takže s tím jarem, respektive prvním jarním dnem, během nějž se komiks odehrává, se scénárista moc netrefil. A aby to český nakladatel ještě trochu zkomplikoval, uvádí na přebalu knihy, že se příběh odehrává 21. března 1915, zatímco v knize se na jejím začátku dočítáme, že se na Sommě ocitáme 21. března 2013. Tak nevím, zda knihu doporučit třeba žákům základních škol, možná by se jim v hlavě pomotalo to, co se o první světové naučili.

Jaro na Sommě
scénář: Éric Wantiez; kresba: Marie Deschamps
Argo, 2018, 120 stran, 298 Kč
záznam v ComicsDB