Lucky Luke není žádný Ewing

Dvacáté druhé album série Lucky Luke, které pod názvem Ve stínu vrtných věží uvedlo na trh nakladatelství Egmont, vychází ze skutečné události. Dne 27. srpna 1859 nalezl plukovník Drake ve městě Titusville (Pennsylvania) ložisko ropy a odstartoval ropnou horečku.

Plukovník Drake je skutečná historická postava. Celým jménem Erwin Laurentine Drake (1819-1880) byl prvním Severoameričanem, který použil vrtnou věž a v Titusvillu objevil v hloubce 21 metrů ropu.

Namísto zlaté horečky tak vypukla horečka ropná: starousedlíci začínají opouštět domy, rodiny i zavedené živnosti a hrnou se v davech do Titusvillu stavět ropné věže. Aby ve městě panoval jakýs takýs pořádek, povolá vláda do města Lucky Luka. Jenom tento statečný kovboj netouží po zbohatnutí, nehodlá těžit ropu a může se tak stát dočasným šerifem Titusvillu.

Až na krev

Samozřejmě to nemá nijak lehké. Zejména v okamžiku, kdy do města zavítá mazaný advokát a ještě mazanější podnikatel Barry Blunt, který se všemi prostředky snaží pro sebe získat monopol na těžbu ropy. Jak se s ním náš neohrožený kovboj vypořádá a jakým nesnázím přitom musí čelit, o tom nechť se čtenář přesvědčí sám. Pro zajímavost dodáváme, že intrikánova vizáž je karikaturou belgického komiksového kreslíře Victora Hubinona, tvůrce komiksů Buck Danny a Barbe-Rouge.

Příběhu, který ve Francii vyšel v roce 1962, nechybí humor (je ho zde však jako šafránu) ani zajímavá zápletka. Přesto však jsem měl při čtení dojem, že jsem podobné peripetie už mnohokrát v této sérii viděl.

Největší překvapení čeká čtenáře na konci příběhu, přesněji řečeno na zcela posledním obrázku. Lucky Luke zde – jak bychom právem očekávali – neodjíždí vstříc zapadajícímu slunci s písní „I‘m a poor lonesome cowboy“ na rtech. Místo toho říká: „A teď rychle do Texasu, tam žádná ropa není!“ Netuší, že zakrátko i tam budou objevena mohutná ložiska této důležité suroviny. A obzor, ke kterému míří má dokonce zlověstné žluté zabarvení…

Lucky Luke #22: Ve stínu vrtných věží
Scénář: René Goscinny
Kresba: Morris
Egmont, 2011
záznam v comicsDB