Víte, co je „Odporný soplouš“? Titeuf vám to prozradí

RECENZE: O tom, že svět je opravdu krutej, o tom ví každý z nás své. Začíná to tušit i Zepův Titeuf. Nesmíme se proto nechat zmást obrázkem na obálce: to není veselý smích bezstarostného školáka, to je hořký chechtot nad ranami osudu, které se snáší na hlavu Zepova hrdiny (a často i na naše hlavy).

Druhé album Titeufových příhod, které letos na podzim vydalo nakladatelství Mladá fronta, je ve skutečnosti šestým svazkem původní francouzské série. Obsahuje 46 jednostránkových gagů, které v minulých letech všechny vyšly na stránkách Mateřídoušky a které skvěle přeložil Luděk Janda. Jakýsi ucelený minipříběh svého druhu tvoří jen sled pěti gagů nazvaných Lyžařský výcvik.

Nechutnosti pro děti

Nesmíme se ovšem domnívat, že když Titeufovy příhody vycházely v tomto dětském časopisu, že jde o bezzubé vtipkování typu „uklouzla a zlomila si nohu“. Ba právě naopak. Některé gagy jsou na hraně politické korektnosti a jiné jsou skutečně nechutné.

K těm posledním patří zejména „Ďábelská past“ na stran 4 a „Odporný soplouš“ na straně 27. Autor však na druhé straně přistupuje s respektem k etnicky menšinovým Titeufovým spolužákům, k nimž patří zejména arabští imigranti.

Titeuf se objevil i v televizi

Až na několik málo vyjímek jsou všechny postavy komiksu kresleny karikujícím stylem „velkých nosů“. Titeuf se navíc – jak už víme z předcházejícího alba – vyznačuje přehnaně protáhlým horním rtem a holou lebkou, na které se do výše vzpíná osamělá blonďatá kštice.

Nadi vnady

Titeuf marně zkouší štěstí u své oblíbené spolužačky Nadi, objevuje tajemství podprsenek a piercingu, zjišťuje, že dospělci mívají často nepředvídané reakce, má hrůzu z očkování a čeká ho nemalý počet dalších nehod a nevýslovně trapných situací. Svět dítek školou povinných je nevyčerpatelný a Zep v něm dokáže najít nevysychající zdroj směšných i méně směšných příhod.

Na poslední stránce se s překvapením dozvídáme, že Titeufova maminka čeká děťátko. Bude to bráška nebo sestřička? Je jasné, že nás v příštím albu čeká na toto téma smršť dalších gagů.

Titeuf: Svět je krutej
autor: Zep
Mladá Fronta, 2011
záznam v comicsdb