Leonardo popáté testuje svoje vynálezy zásadně na lidech

RECENZE > Že si Leonardův pomocník rád přispí až do oběda, to už víme z předcházejících alb. Tentokrát nám to potvrdí kresba na obálce i úvodní stránky několika Leonardových příhod. Za účelem probuzení svého pomocníka neváhá jeho pán a mistr vynalézat zcela nekonvenční postupy: buzení dynamitovou patronou, pomocí obřích zesilovačů, pomocí kovadliny, pomocí propadla v podlaze. Ze sedmnácti historek, které přináší páté album série, jich sedm začíná buzením a pomocník je v nich následně vystaven nejhroznějším nebezpečím: je na prášek spálen elektrickým proudem, dvakrát ztroskotá na „Helikole“ a dvakrát skončí s nejnovějším Leonardovým vynálezem ve vesmíru.

Leonardovy vynálezy ovšem někdy hraničí s trivialitou. Jako když vynalezne papírovou šipku nebo sekáček na led. Leonardův geniální mozek se přitom hodí pro každou příležitost, o čemž svědčí již první čtyřstránkový příběh, kdy se musí vyrovnat s vynálezem „babysittingu“. Vánoční čas nám připomene epizoda „Robosáně“, ve které se Leonardův ostrovtip setká s naprostým a všeobecným nepochopením.

Události v Leonardově domácnosti sledují a komentují naši staří známí: myš a tygrovaný kocour. Své komentáře vyjadřují zásadně beze slov, pouze ironickým napodobováním světa dospělých. Ani všudypřítomná lebka v tomto albu nepromluví; v prvním obrázku prvního příběhu pouze demonstruje zájem o Shakespearovo dílo tím, že si se zájmem čte v Hamletovi.

My při četbě alba zjistíme, že mnoho Leonardových vynálezů trpí drobnými nedostatky. Proto je nutné je vždy předem vyzkoušet a drobné chybičky odhalit. Dnešní vědci za tím účelem chovají myši, drozofily a jinou havěť. Leonardo používá služeb svého pomocníka. Ten se v albu blýskne i několika dobrými nápady: vynalezne například řemeslo kasaře nebo hru v karty.

Jako každoroční klient jisté brněnské nejmenované cestovní kanceláře jsem ocenil epizodu „Geniální dovolená“, která pochopitelně se soudobou zájezdovou praxí nemá nic společného. A jako člověk, který si o televizi myslí své, jsem si vychutnal televizní hrátky v nejdelším (šestistránkovém) příběhu „3D-bilní program.“

Leonardo #5: Génius pro každou příležitost
scénář: Bob de Groot; kresba: Turk (Philippe Liégeois)
Albatros CooBoo, 2012
záznam v comicsdb