Snoopy úspěšně pilotuje svůj výběr z Peanuts

RECENZE > Do pátého alba vybraných stripů Peanuts vybral Petr Onufer komiksy z let 1958-1999, ve kterých se sympatický bígl Snoopy převtěluje do rolí tenisty, advokáta, hokejisty a podobně. Převtělování probíhá pochopitelně ve Snoopyho představách, formální stránka se však čtenáře snaží přesvědčit, že je to realita.

Přispívá k tomu řada postupů: dětský kompars zhusta Snoopyho rolím věří a bere je za bernou minci, Snoopy používá drobné převleky (baseballovou čapku, letecké brýle, stetson, buřinku) a také Snoopyho bouda (ve které nikdy nespí) občas utrpí vážné škody ve shodě s (fiktivním?) dějem. Čtenář se tak pohybuje na hraně uvěřitelného, a pokud je naladěn na příslušnou strunu, plnými doušky si vychutnává imaginární svět těchto gagů. Ostatně i děti, když si hrají, se často dokáží vcítit do role motocyklového závodníka, řidiče kamionu, stavitele či četníka a zloděje, aniž by k tomu potřebovaly Snoopyho.

Jednotlivé stripy se v několika případech šťastně řetězí do svého druhu minipříběhů, například tehdy, když se Snoopy jako šéfbígl potýká s nezvládnutelným papírováním, kdy hraje smíšenou čtyřhru s Molly Volley nebo kdy jako pilot dopravuje Schroedera na hudební tábor. Nutno ovšem podotknout, že Snoopyho eskapády mají jen velmi zřídka šťastné vyústění: z jeho hrozivého převtělení do kondora si nikdo nic nedělá, jeho sopwith camel je pokaždé sestřelen, právní spory do jednoho prohrává a snad jen Snoopyho výprava na Měsíc dopadne šťastně a ke všeobecné spokojenosti.

Výbor V hlavní roli Snoopy opatřil Petr Onufer zasvěcenou předmluvou a rozdělil ji na 10 kapitol nazvaných podle Snoopyho převleků: Šéfbígl, Spisovatel, Hokejista a tak dále. Kapitola Spisovatel obsahuje četné variace na dobře známé Snoopyho spisovatelské pokusy typu „Byla temná a bouřlivá noc“, které se však nesetkávají s porozumění u nakladatelů. Poslední kapitola, v níž se ze Snoopyho stává kosmonaut, je nejkratší: obsahuje pouze 6 stripů na dvou stranách. Za pozornost stojí vynikající překlad dialogů, který pořídil Petr Onufer.

V hlavní roli Snoopy
Charles M. Schulz
Albatros, 2012, 232 stran, 299 korun
záznam v comicsdb