Jaký byl rok 2012: Nejlepší překladové komiksy

Komiksové hvozdy se někdy můžou zdát neprostupné, i v Česku vyjde za jediný rok docela dost nových titulů. Už počtvrté proto nabízíme mapu k uplynulému roku v podobě ankety, do které se zapojují přispěvatelé Komiksária a milí hosté – letos autory reprezentuje Lucie Lomová a Vhrsti, opět kývli i publicista Pavel Mandys a zakladatel ComicsDB David Zachoval.

V překladové produkci je výběr o poznání bohatší než v případě domácích komiksů, přesto i tady se jeden titul opakoval velmi často – bezeslovný Nový svět od Shauna Tana, předního světového autora knih pro děti a mládež.

MICHAL JAREŠ
Jednoznačně Blacksad a Macanudo #2, pak dlouho nic, pak Nový svět od Shauna Tana, i když si nejsem jistý, jestli to není jen kýčovitá obrázková podívaná s patetickým poselstvím. Ale proč ne. A pak zase dlouho nic a pak mám dojem, že jsem jedním přimhouřeným okem zahlédl ve vzdálené mlze Berlín 1 a 2 a Habíbí. Jinak je třeba upozornit na souborné vydání Mause, což je fajn, ale už jsem si to užil před dávnými a dávnými časy. A o Peanuts a Bradleyových nic neříkám, protože jsem s nimi obcoval při vydávání.

PAVEL PAFKO KOŘÍNEK
Nic extra výjimečného, celkem ale spousta kvalitní komiksové překladové tvorby, ve které si mohl vybrat snad skoro každý. Mně osobně nejvíce vyhovovaly následující: Charles Burns: El Borbah (Aldente), Jason Lutes: Berlín 1-2 (BB/Art), Moebius: Arzach (Crew), Liniers: Macanudo 2 (Meander), Emmanuel Guibert: Fotograf (Meander), Shaun Tan: Nový svět (Labyrint), Ed Brubaker/Sean Phillips: Criminal (BB/Art), Peter Bagge: Bradleyovi (Aldente) a dodatkové číslo s výhradami Craig Thompson: Habíbí (BB/Art).

LUCIE LOMOVÁ
Z poslední úrody nejradši vybírám Nový svět Shauna Tana.

PAVEL MANDYS
Tanův Nový svět sem vlastně nepatří, neb není co překládat… Každopádně jsem nadšený z Berlína – to je dílo hodné označení komiksový román, žádná roztažená povídka. Rozsahem, množstvím postav a rozvíjejících se zápletek, celkovým záběrem.

MARTIN M@P PŘIBYL
Radost mi přineslo druhé Macanudo s další dávkou dobrého a originálního humoru. A když už jsme u Meanderu, nelze nezmínit Fotografa, vynikající to kombinaci dokumentárních fotografií a komiksového vyprávění v příběhu, jaký umí napsat jen sám život. Pobavili Bradleyovi, jedou sice docela dost na doraz, ale umí v ten správný moment stáhnout nohu z plynu a v tom je jejich kouzlo. A ještě udělím pochvalu Albatrosu za šíři záběru komiksů pro mládež.

LUKÁŠ RŮŽIČKA
Rok patřil hlavně noiru a chlápkům, kteří usedli v lavicích drsné školy. Blacksad zase ukázal, že zmenšený formát u Evropy sice bolí, ale i tak člověk po dočtení skoro čeká, až se v kině rozsvítí. Vždyť byl právě na maratonu filmových klasik, nebo ne? Brubaker svůj oblíbený žánr obrací ze všech stran v Criminal a v Kapitánovi Amerikovi, kterému vyšly rovnou dva omnibusy. Doslova alternativní pohled na Spadea a Marlowa nabídl Burnsův El Borbah (Aldente boduje ještě s Bradleyovými).

Potěšila i česká vydání Nového světa (je fajn, že už se Shaun Tan v Česku zavedl i Erikem a Příběhy z konce předměstí), millarovky Superman: Rudá hvězda, hezčího Návratu temného rytíře nebo trojnásobný nášup Death Note. Překvapila odvaha a netradiční invence ze strany nakladatelů pří výběru titulů Anin duch (názorná ukázka srozumitelných komiksových postupů po lekci z Jak rozumět komiksu) a Goon (který je zábavný sám o sobě, ale nostalgii jako u Američanů těžko vzbudí, když u nás tradici komiksového braku a hororu zastupuje hlavně Čtyřlístek).

JAN WAS SAMOHEJL
Přečetl jsem toho málo. Zmíním pochvalně jednu věc, na kterou v anketě asi nikdo nevzpomene: Superman – Rudá hvězda. Určitě nepatřil k úplnému vrcholu loňského roku, přesto mě hodně pobavil. Chytrá mainstreamová hra s totalitními reáliemi dvacátého století.

JAKUB CUBA SEDLÁČEK
Nadchlo mě album Fotograf, vyprávění vzniklé kombinací komiksové kresby Emmanuela Guiberta a snímků Didiera Lefèvra z afghánské války. V nápodobě prolínání dvou kulturních světů se tu splétají dva tvůrčí principy, dva různé způsoby vidění, avšak výsledek je pevný a čarovný jak orientální koberec. A z těch autentických fotografií, vetkaných do přediva komiksových panelů, mnohdy až mrazí.

Cizost je tématem Nového světa a jeho autor Shaun Tan pokouší nejrůznější fazety (ne)srozumitelnosti. Sépiová fantastická kresba, místy skládající poctu německému filmovému expresionismu, bizarní tvorové, záhadné písmo. A především absence slov, která naznačuje, že nejvlastnější řečí příběhu o emigraci a jazykových bariérách je mlčení. Patří ale takový grafický román ještě do škatulky překladového komiksu?

VHRSTI
Nakladatelé se vloni vytasili s hromadami povinné komiksové četby – Maus, Arzach, Fotograf, Nový svět, Habíbí, Yokai… Povedl se i crossover Simpsonovi/Futurama nebo Logikomiks. Jsem moc rád, že vyšel druhý díl Macanuda, byť už mi nepřipadá tolik legrační. Nejpříjemnějším překvapením je Anin duch jako důkaz toho, že když se chce, můžou tu vycházet i úplně nové komiksové počiny nedlouho po jejich originálním vydání (v tomto případě ještě před tím, než si autorka stihla dojít pro svého Eisnera).

DAVID ZACK ZACHOVAL
Mam radost z Blacksada, že i my zrádci, co přestali před pár lety kupovat (ostatně i sledovat) magazín Crew, si to budou moct dočíst. O něco méně sobecké je potěšení z Criminalu. Brubakera mam rád a přál bych českým čtenářům, aby ho tu vycházelo co nejvíc. Vůbec bych si přál, aby se trochu posunulo vnímání mainstreamového komiksu v očích běžného civila z hlavních hrdinů na autory. Raději slyším „koupil jsem novýho Bendise“ než „koupil jsem novýho Spider-Mana“.

5 komentářů u „Jaký byl rok 2012: Nejlepší překladové komiksy“

  1. V roce 2012 vyšlo velké množství komiksů a tak není v mých silách a financích přečíst všechno, ale nejvíce se mě líbil Blacksad, Criminal a Superman – Rudá hvězda.
    Nicméně z tohoto článku jsem si odnesl, že se musím seznámit s Novým světem.
    Děkuji za inspiraci…

  2. blacksad je bomba! opravdu mistrovské dílo. nový svět je taky super, stejně tak berlin, ale mému srdci je nejbližší charles burns, doporučuju cokoliv od tohoto autora. na druhou stranu mě trošku zklamal arzach.čekal sem víc, ale pořád je to světová kvalita. škoda, že tu nevychází víc francouzských autorů …

  3. Moje největší radost byla z knih Blacksad a Criminal. Řekl bych, že dokonce i za několik pár let pro mě, to nejlepší, co na českém trhu vyšlo. A Bendis s DD taky potěšil, ale tam je to klasika :o)

  4. Jak se tu tak chválí Criminal – a přidávám se -, zdá se mi, že tu spíš máme komentáře střední generace, ne :-)? Na Tauna jsem ještě za ty tři měsíce neměl náladu, Fotograf zaujal už při listování a… Sorry za sentiment – jsem moc rád za Rahana, byť si nejsem jist, že třetí díl vůbec začnu číst a nezapráší se v knihovně. Btw. číst si za rok, že se líbí Crossed, který BBart zrušil z připravovaných, by bylo taky super…

Komentáře nejsou povoleny.