Crew o roce 2014: Trh je nevyzpytatelný, magazín bude pokračovat

ROZHOVOR > Uplynul rok od rozhovoru, ve kterém jsme s Petrem Litošem a Jiřím Pavlovským mluvili o minulosti a budoucnosti magazínu Crew. Dnes se dá říct, že změna koncepce byla úspěšná, protože dvouměsíčník bude vycházet dál a v roce 2014 představí série Sam a Twitch a Unwritten (v češtině Mezi řádky). Potrzuje se tedy plán, o němž jsme psali v prosinci.

Dále se v Crwi objeví Hellblazer, Lobo, svět komiksu Sandman nebo strip Liberty Meadows, kterému se zatím prodejně nedaří v samostatné knize. Vrátit by se měla publicistika.

S nakladatelstvím Crew jsme po roce probrali jeho hity i neúspěšné tituly, neviditelné nesnáze Barta Simpsona, ediční plán pro rok 2014 a nevyzpytatelnou situaci na komiksovém trhu. „Slovo optimismus je mezi knihkupci a vydavateli považováno za sprosté slovo,“ říká Pavlovský.

Ať se stane, co se stane, Crew bude žít aspoň tak dlouho, aby v ní vyšly sešity z úvodních svazků sérií Sam a Twitch a Unwritten?

Jiří Pavlovský (dále JP): Jasně, když něco rozjedeme, tak to dokončíme. Ale ve skutečnosti tak trochu doufáme, že bude časopis vycházet i dál. Jak je vidět, nechceme se s Crwí loučit a snažíme se jí udržet naživu.

Petr Litoš (dále PL): Jsme prostě sentimentální, a nechceme opustit platformu, která už přinesla víc jak 4000 stránek komiksů (taky mi to vyrazilo dech). Kromě toho už máme vyhlédnuté další tituly na představení, a tohle je skvělý způsob. Bez Crwe bychom si vůbec netroufli vydat komiksy jako Sklapy nebo Unwritten (český název nakonec bude Mezi řádky, což není moc dramatické, ale dobře to vystihuje obsah).

JP: Je to prostě šance, jak k lidem dostat „pomalejší“ komiksy. Věci, které jsou dobré, ale nedostanou vás hned na první pohled. Které budují atmosféru a čtenáři potřebují šanci se do nich dostat.

PL: Krom toho, Crew je hodně o předplatitelích (děkujeme, utěšeně vás přibývá) a dokončení ročníku se od nás tak nějak čeká.

Takže jste teď něco jako bossové v televizi, když rozhodují o seriálech. Zase po šesti číslech vyhodnotíte situaci a rozhodnete, jestli Crew dostane i další sezónu…

PL: Přesně tak, jsme jako televizní bossové, jen jsme se ještě nedohodli, kdo z nás bude Vladimir Železný.

JP: Ale být na nás, tak bychom Firefly nikdy nezrušili. Ani Angela. Čili jsme něco jako televizní bossové, jen s tím rozdílem, že máme vkus.

PL: Takže nejsme Vladimír Železný.

Co vás přesvědčilo, že má Crew pokračovat?

JP: Hlavně jsme naši vlajkovou loď nechtěli nechat klesnout ke dnu. Víme, že doba už je jinde, že role magazínu není tak nezastupitelná, že se Crew přece jen trochu přežila, ale dokud dokážeme pumpovat vodu z podpalubí, budeme jí držet nad hladinou.

PL: Ale zabírá na nás i to, že to pořád ještě lidi bere. Je sice zákon nepřímé úměrnosti, že čím jsou na internetu nadšenější reakce, tím je komiks méně prodejný – a naopak. Ale stejně, pokud na komiksu vyloženě neproděláváme kalhoty a lidem se líbí, snažíme se ho táhnout dál. Crew sice stále na každém čísle prodělává, ale když se sečtou příjmy ze všech čísel, tak to nakonec není tak tragické. Při ohlašování změny v koncepci Crwe jsme dokonce říkali, že čísla se dají dohnat pozitivními ohlasy – a to je přesně to, co se stalo. Fakt bychom nechtěli prodělávat na něčem, co lidi nebere. Takhle je to výrazně příjemnější, a není to zas tak moc.

JP: Nic, co by nepokryl náš obchod s dětskou prostitucí.

PL: To už taky není žádná sláva. Děti stárnou, parchanti.

JP: Super. Nakonec budeme dotovat i obchod s dětskou prostitucí.

Únorové číslo Barta Simpsona se jmenuje Skokan roku. To docela sedí i k situaci téhle sešitové řady, protože podle vašich náznaků komerčně převálcovala ostatní tituly Crwe. Nepřemýšlíte, že začnete vydávat ještě další sérii pro podobnou cílovou skupinu?

PL: Ona to nebyla – a stále není – žádná legrace. Sice máme prodeje nesrovnatelné s ostatními tituly, ale Bart Simpson má také mnohem větší náklad. A boje s trafikami jsou někdy děsivé.

JP: Člověk se nemůže divit. Když jde do nějakého novinového stánku, má pocit, že ho zavalila lavina. Tisíce titulů, žádné místo.

PL: I když Barta vystavili, často se ztratil. A někdy ani nevystavili. Trvalo několik čísel a poměrně velké vyjednávání, než se nám ho povedlo protlačit a dostat do různých obchodních řetězců. To nám hodně pomohlo. Ono tam totiž těch míst je konečný počet – když tam dají Barta, musí jiný časák pryč. A ten potrefený časopis někdo vydává, většinou někdo asi tak stotisíckrát větší než my… A ten není rád. Nakonec to tedy ale docela dobře dopadlo. Jenže tohle je Bart Simpson, jedna z největších značek, co vůbec existuje. Když byly problémy s Bartem, jak by to dopadlo s něčím méně známým? Třeba takový Ultimate Spider-Man nebyl často ani vystavovaný, v trafikách se skoro neprodával. Takže ho od dalších čísel nebudeme do novinových stánků vůbec dávat, protože to nemělo smysl.

JP: Což nás – nebo aspoň mě – štve. Strašně rád bych u nás měl klasický superhrdinský komiksový magazín.

PL: Třeba bude. Zatím ještě pořád pracujeme na Bartovi, ještě pořád se dá jeho prodej vylepšit. Pokud se to zaběhne, budeme samozřejmě přemýšlet o dalších možnostech.

Ke konci se chýlí Calvin a Hobbes a Death Note/Zápisník smrti, obě série patří mezi vaše úspěšné. Uvažujete už o pokračovatelích?

JP: Nejen uvažujeme. Už jsme i zkoušeli. Co se týče stripů, tak bohužel Liberty Meadows moc nezabodovalo (ale ještě to nevzdáváme). Osobně mám rád Pearl Before Swine, ale tam jsou opravdu děsivé slovní hříčky, takže spíš ne. A rád bych Far Side, i když nevím, jestli se to dá počítat jako stripy.

PL: Aha, takže Far Side jako strip neprošlo, teď to zkusíš jako něco jiného? Pro mě byla jasná další volba Liberty Meadows. S tím ještě něco uděláme, doufám. Ale teď se spíš věnujeme záchraně Dilberta. Jak jsme zjistili, tak nejlépe se prodávají stripy určené pro celou rodinu, kde si každý něco najde. Čím je to specifičtější humor, tím hůř se to prodává. Což je zrovna případ Dilberta. Nejenže jsou to stripy určené dospělým čtenářům, ale ideálně dospělým čtenářům pracujícím v kanceláři či jiné podobné duši ubíjející práci.

JP: A coby nástupce Death Note něco máme, ale nebudeme prozrazovat. Zkušenosti s Japonci nás naučily nic neslibovat, dokud nedržíme podepsaný kontrakt v ruce.

PL: Je pravda, že jednání o Fullmetal Alchemist (což není to, co nechceme prozrazovat) chvílemi připomíná ty komické scénky, kdy chce někdo sebrat peněženku přivázanou na provázku. Už to skoro vypadá, že to bude moct jít do tisku, a najednou jsme zase úplně na začátku. Ale už je skoro u konce jednání o dvou titulech, jednom delším a jednom kratším a dospělejším, tak doufejme, že tenhle rok přijde překvapení.

JP: To určitě přijde. Buď budou překvapení čtenáři, nebo my.

PL: Mě už nic nepřekvapí.

Ve vašem edičním plánu na rok 2014 jsou hlavně série Bart Simpson, Bleach, Calvin a Hobbes, Gantz, Garfield, Naruto, Simpsonovi, Usagi Yojimbo, World of Warcarft, Zápisník smrti, Živí mrtví – tedy víceméně jistoty a hity nejen na poměry Crwe, ale českého trhu obecně. Je to tak, že dohromady tohle všechno musí šlapat, aby byly finance na vydávání magazínu, Kůstka, Lucifera, Mýtů nebo titulů z edice Mistrovská díla evropského komiksu?

PL: Většinou to hity jsou, i když třeba řada Živí mrtví byla zpočátku docela ležákem, než se – hlavně díky televiznímu seriálu – rozjela. I když to šlo nahoru už pár měsíců před uvedením seriálu. Taková odměna za výdrž. Nebudu zastírat, že kdybychom vydávali jen Simpsony a Garfielda, byla by Crew výdělečným nakladatelstvím a my zdravějšími a méně neurotickými vydavateli.

JP: Mluv za sebe. Já jsem neurotický od přírody.

PL: Dobře, tak já bych byl zdravější a méně neurotický.

JP: Ale, a teď mluvím myslím za nás oba, zase tak by nás to nebavilo. Tedy to vydávání pouze zaběhlých hitů, ne to, že bychom byli zdraví a neneurotičtí. Člověk chce stále něco zkoušet, vydávat věci, které ho baví, a doufá, že budou bavit i někoho jiného. Třeba evropská edice patří zrovna mezi ty úspěšnější tituly. To je docela nový projekt a chytl se. Mezi ty méně úspěšné naopak patřili kromě Crwe třeba Hellblazer a překvapivě klasický Amazing Spider-Man od Straczynského.

PL: Taky Ultimat Fantastic Four, a ještě bych pár dalších z patra vyjmenoval, ale propadl bych pak depresi a vymazal z rubriky Připravujeme všechny tituly obsahující písmeno „a“. Série Lucifer a Mýty jsou moc čerstvé na to, aby jim člověk dával nějakou pečeť úspěšného nebo neúspěšného titulu. Snažíme se, aby se mezi ty úspěšné prodraly. Obvykle to máme tak, že každé knize dáme chvilku, aby se stihla rozjet, nelámeme nad ní hůl po prvním dílu, a pokud se dostane do stavu, kdy se drží kolem nuly, nebo něco málo prodělává, jedeme v ní dál. Ale ve chvíli, kdy je každé číslo v mínusu 50 až 100 tisíc, tak to nemá cenu (to se týká Dilberta, New X-Menů, Amazing Spider-Mana nebo Hellblazera).

Lucifer a Mýty jsou na jednu stranu skvělé, na stranu druhou je ještě o něco těžší pokračovat v něčem, co jsme nevydávali od začátku. Recenze a ohlasy máme na obojí úžasné, prodeje jsou nadějné, ale fakt to zatím není tak, že má jedno i druhé každý komiksář doma. Děláme na dotisku jedničky Mýtů, Netopejr jich udělal docela málo a těžko prodáme třetí a další díly série, od které si za chvíli nepůjde koupit jedničku. Tak prosím ty, kteří nákup Mýtů a Lucifera odkládají, aby do toho skočili po hlavě. Jestli něco v našem edičáku potřebuje pomoct, tak jsou to tyhle série.

JP: Správně. Dejte si to jako závazek. Ale zase nemůžeme moc frflat, ve skutečnosti máme jen velmi málo totálních propadáků (shodou okolností jsou to obvykle mé oblíbené tituly), většina z našich komiksů se časem zaplatí. Jenom to někdy trvá třeba deset let. Ve chvíli, kdy bychom takový titul vydávali dvakrát ročně, to už není vydávání, to je pokus o sebevraždu.

A která série je pro vás obecně nejnákladnější na výrobu?

JP: Co se týče výroby, je rozhodně nejnáročnější manga. Tam se nám podařilo téměř uštvat grafika. Pokud jeden americký či evropský komiks dělá grafik maximálně čtrnáct dnů, nebo spíš týden plného nasazení, manga mu zabere minimálně měsíc. Zvláště taková jako Naruto. A finančně mi přijde, že je nejdražší Evropa. Tam jsme už narazili na tituly, které se prostě kvůli ceně u nás vydat nemohly (například skvostně malovaný mix sci-fi a fantasy El Mercenario). Chápeme, že ve Francii či Španělsku je ten který kreslíř národní ikona, ale u nás je to často neznámé jméno, za které nebudou chtít čtenáři odevzdat své životní úspory a prodat rodiče do otroctví.

PL: Evropa, to jsou klády. Teď nás navíc čekají Metabaroni, to bude produkce cca dvakrát dražší než cokoli, co jsme vydali dosud. Lucifer a Mýty jsou taky dost náročné. Ostatně cokoli od DC je v té dražší kategorii. Navíc je potřeba práva kupovat na víc (hodně) titulů najednou, jinak do toho nejdou. Což je tedy i případ Marvelu. Malé kontrakty se nepečou.

V tuhle chvíli už je tedy ediční plán na letošní rok úplně kompletní?

JP: Z větší části. Chybí zmiňované plánované manga tituly a ještě si dáváme prostor pro případné doplnění. Třeba u Živých mrtvých jsme nakonec podlehli volání davu (a stále stoupajícím prodejům) a nechali jsme to na těch obvyklých třech knihách ročně, i když jsme si původně chtěli dát oraz. Pár překvápek si ale necháváme v rukávu.

PL: I mimo mangu velmi pravděpodobně něco přibude. Tak asi v říjnu. Řekněme, že v edičáku chybí ještě tak jeden dva nemangové tituly. Ne proto, že bychom si libovali v tom být co nejtajemnější, ale prostě proto, že to ještě není upečené.

JP: A syrové komiksy nepodáváme.

Co obecně očekáváte od roku 2014? Máte nějaký cíl nebo prioritu?

PL: Když se podíváte na náš ediční plán, tak letos hodláme bránit pozice. Rád se budu mýlit, ale knihkupci na tom fakt nejsou růžově. Docela dobře se může stát, že se zhroutí nějaký větší řetězec. Stačí, že jde do háje třeba Popron, který pro nás byl zajímavý díky prodejům přes katalogy posílané po menších městech a vesnicích. Varovné signály jdou i od dalších. To riziko je fakt velké, jedná se o ty s největší prodejní plochou a nejzářivějšími neony. Jestli to někdo velký zabalí, tak bude mazec. Nakonec to může mít pozitivní aspekty, knižní trh celkově a teď i trh s komiksy je přehřátý (vychází víc titulů, než by odpovídalo síle trhu) a nějaké to pročištění může být docela fajn věc. Pro přeživší…

JP: Proto si pod redakcí budujeme protiatomový kryt. I když je to v našem případě zbytečné, protože i švábi nám závidí naši výdrž. Ale abychom si zase tak nefandili, Petr má pravdu. Může se stát cokoliv a trh se může vrhnout jakýmkoliv směrem. Vezměme si, jak zacloumal s knižním trhem příchod čteček. Nebo Ultimátní komiksový komplet, který způsobil, že všichni ostatní vydavatelé přestali vydávat Marvel. Jakákoliv věc může mít nedozírné následky. Třeba socky, které se naučily krást komiksy ve velkých obchodech, způsobily, že se komiksy přestaly vystavovat (nebo jen za trojitým neprůstřelným sklem), takže si je normální zákazníci nemohli prohlédnout. Následkem čehož všem obrovsky poklesly prodeje a komiksovým vydavatelům nastaly těžké časy.

Stalo se v roce 2013 vůbec něco, co by vám vlilo optimismus do žil?

JP: Slovo optimismus je mezi knihkupci a vydavateli považováno za sprosté slovo. Spousta firem minulý rok zkrachovala a odešla na věčnost (občas i s našimi penězi), ale na druhou stranu se nám zase podařilo rozjet Barta Simpsona, Živé mrtvé, Borgia je překvapivý hit. Rozhodně jsme ten rok přežili. A to je důvod k oslavě.

PL: Co je na Borgii tak překvapivé? Když bych měl nějaký titul z Mistrových děl evropského komiksu označit za pozitivní překvapení, tak Věčnou válku. To je skvělá věc, ale přece jen s menšími ambicemi než třeba Blacksad. Ale uznávám, že Borgia jede fakt dobře. Jinak hodnotím velmi pozitivně, že držíme prodejnosti i ve zvyšující se konkurenci – Ultimátní komiksový komplet je fakt dobrá a grandiózně pojatá nabídka mimo možnosti nás či kohokoli jiného v Česku.

Do komiksů se pouští další a další nakladatelé, těch titulů je vážně hodně. My nejsme Albatros ani Egmont, co se síly a zázemí týče, ale co se produkce a úspěšnosti komiksů týče, tak se s nimi, troufám si říct, měřit můžeme.

Crew na mě působí dojmem, že stále žije hlavně na přelomu století. Vydávají se klasiky, o kterých jste dlouho jen mohli psát. Zajímalo by mě, jestli sledujete současnou produkci, jaké žánry nebo oblasti. Co vás ze světového komiksu nejvíc zaujalo v roce 2013?

JP: Jasně, komiksy, na kterých jsem vyrůstal, jsou nepřekonatelné a dodnes mě mrzí, že se nechytl ten klasický Batman, toho bych dělal děsně rád. Ale já se snažím číst většinu toho, co venku vychází, soustředím se tedy na Dark Horse, Image, Marvel, DC, IDW, prostě větší firmy, ale občas sáhnu i jinam. Člověk musí stále hledat nové věci, ze starých nevyžije. Samozřejmě mám svůj specifický vkus – čím jsem starší, tím jsem vyhraněnější. Osobně jdu hodně po scenáristech, kresba je u mě podružná.

Nevydáváme věci bleskově, protože většinou chvíli čekáme, až jak se ta která řada rozjede, jestli se z ní nevyklube pěkná ptákovina (což se nám stalo kdysi dávno, s úplně prvním Spider-Manem, když ho ještě nepsal Straczynski), ale rozhodně se nesoustředíme jen na staré věci. Koneckonců Skalpy jsou celkem nová řada, která teprve nedávno skončila, Unwritten taky, Ultimate řada taky nejsou vyložené vykopávky, Kick-Ass, Borgia, Blacksad… A Snyderův Batman je skoro úplná novinka.

Kdybych měl říct, co se mi líbilo, tak toho bylo celkem hodně. Ale nevím, jestli to mám psát, protože pak se lidi budou ptát, proč to tedy nevydáme. No, protože bych nevsadil na to, že by se to u nás chytlo. Namátkou Saga, Deadpool, Ten Grand, Wolverine and the X-Men, Superior Spider-Man, noví X-Meni, Snyderův Batman, Parker, Chew, The Wake, Shaolin Cowboy, Daredevil, Hawkeye, Punk Rock Jesus, veškeré Ultimate komiksy, Thor: God of Thunder, cokoliv od Millara, cokoliv od Petera Davida, skoro cokoliv od Morrisona, Ellise, Bendise, Willinghama, Aarona, Lemira… a tak dále. Vlastně se mi líbí skoro všechno. Evropu čtu taky, ale tu nechávám spíš Petrovi. A na mangu je u nás expert Ludo Plata. V podstatě to funguje tak, že když někdo z nás něco objeví, hned to pošle ostatním, a pokud to nadchne všechny, začneme o tom přemýšlet. Nebo si to aspoň uložíme do záznamů, kdyby se nám to někdy hodilo. A třeba po letech to dáme do Crwe. Jako Rex Mundi.

PL: Tak takhle je to s Jirkou skoro pořád. Většinu z těch věcí mě pak nutí číst, a to čistě proto, že jeho masochistickému já dělá dobře, když mu to pak rozmlouvám. Normálně rok vydání neřeším, beru do ruky cokoli, co by mohlo být zajímavé. Většinou na to koukám primárně jako čtenář, fanoušek. Ono je u řady sérií předem jasné, že vydat nepůjdou, to bych si moc nepočetl.

Celkem slušné nápady jsou v Sex Criminals, potenciál možná mají Nowhere Men. Snyderovi Batmani jsou velmi nadprůměrní. Pěkně ulítlé jsou The Manhattan Projects, Wake mě dvakrát nevzal. Chew, když už to zmiňuje Jirka, přestože to není novinka 2013. V tomhle duchu můžu přidat třeba The Sixth Gun. Sebraný Marshall Law. V kůži vázaný omnibus Sandmana, to je pěkná práce (koukám na něj, nečtu, ještě by se mi ohmatal).

Nový Blacksad, to je povinnost. Jaybird, nejlepší finský komiks roku 2012 (lidským jazykem, pokud vím, to ale vyšlo až loni). Le Bleu est une Couleur Chaud není můj šálek kávy, ale určitě si zaslouží zmínku (předloha filmu Život Adele – pozn. red.). Pětatřicátý Asterix od nových autorů. Bavil jsem se u Fanouše. A pak taky sto padesát tisíc dalších věcí. Kdybych věděl, že přijde takováhle otázka, dělal bych si čárky. Poznamenávám si jen věci, které mají aspoň mikroskopickou šanci, že bychom je jednou vydávali. Každopádně jsem se v roce 2013 čtením i vydáváním komiksů dobře bavil.

5 komentářů u „Crew o roce 2014: Trh je nevyzpytatelný, magazín bude pokračovat“

  1. Pěkné. Hellblazer, Mýty, Lucifera, všechno z těchto sérií dávno koupeno, jsou to moje nejoblíbenější komiksy, které tu vychází. Mýty mám dokonce dvakrát, stále si to kupuji i v Polsku. Holt máte několik let skluz. Hm… Mezi řádky, já osobně bych to nepřekládal, ale je to asi to nejlepší ,co se dalo vymyslet. Hlavně že to tu vyjde. Chew se mi taky hodně líbí. Líbí se mi i Le Bleu est une Couleur Chaud, film už o trošku méně, potřeboval by sestříhat, i ty předlouhé erotické scény. Ale komiks je super. Určitě není pro každého, ale já komiksy podobného typu vyhledávám. Věci jako Muchacho a Jaro v Černobylu od Lepageho, Portugal od Pedrosy, věci od Peeterse či atmosférické romány od J.C. Servaise. Taky jsem zvědav, co se vyloupne z těch věci, které byly oceněny na Angouleme. Každopádně držím Crwi palce, a ať se tu uchytí ty věci od Vertiga.

  2. Že bude Crew pokračovat je super zpráva a že tam bude Unwritten jeste lepsi. Skalpy, Lucifer, Myty..Zivi mrtvi..kupuju a doporucuju, tak doufam že vše bude pokracovat dale..

  3. Ty voe Gmorku, nesvěřuj se nám tak pořád, tobě evidentně chybí duchaplné mystické rozmluvy s Corvusem :D

  4. Light: Nežvaň, resp. žvaň, ale o komiksech, tohle jsou stránky kde se o komiksech mluví, píše. Nebo se pletu?

Komentáře nejsou povoleny.