Komiksy u Meanderu zklamaly, přeložený Holmes se odkládá

Albům evropského formátu se v Česku dlouhodobě nedaří, kvůli rozpačitým komerčním výsledkům titulů Svoboda! a Profesorova dcera si nakladatelství Meander dá letos od komiksů pauzu.

Ediční plán Meandru na rok 2013 byl překvapivě štědrý na komiksy, když se vezme v potaz velikost nakladatelství a jeho tradiční zaměření na dětskou literaturu. Příznakem neradostné situace byl již odklad Holmese, který měl vyjít v říjnu. Ačkoli ho Richard Podaný přeložil, zatím není jasné, kdy se slavný detektiv pustí do pátrání na tuzemském trhu.

Majitelka nakladatelství Iva Pecháčková věří, že prodeje dvojalba Svoboda! o československých legionářích by se letos mohly zlepšit díky souvislosti s významným výročím – v roce 2014 uplyne sto let od vzniku legií.

18 komentářů u „Komiksy u Meanderu zklamaly, přeložený Holmes se odkládá“

  1. Já prostě zdejší situaci nikdy nepochopím.Mám rád Americký mainstream ale Evropu taky a rozhodně mi nepříjde nudná,-naopak je často daleko zajmavější…:-(

  2. To mě moc mrzí :-(

    Na druhou stranu by bylo škoda propást s Sherlockem aktuální sherlockovský hype…

  3. To je velká škoda. Mám obě knihy, ale na Holmese jsem se těšil nejvíc. Snad přeci jen vyjde. Problémem může být distribuce do regionů. O knihách jsem se dozvěděl přes Komiksárium a musel jsem si je objednat přes net. V několika knihkupectvích v Ústeckém kraji, která pravidelně navštěvuji, je nebylo možné získat.

  4. Svobodu jsem četl z knihovny a chtěl jsem si ji koupit, ale teď když vím, že další díly nebudou, si to ještě rozmyslím.

  5. Abe: Nedobře se na to díváš. Další díly nebudou právě kvůli tomu, že si to rozmyslíš a nekoupíš.

  6. Já jsem už na čekání na vydávání evropských komiksů v srdci evropy rezignoval a vzal jsem vše do svých rukou. Začal jsem se učit francouzsky a každý měsíc si dopřeju pár alb přesně podle mé chuti přímo ze země žabožroutů. Je to sice drahý špás ale všem vážným zájemcům o evropskou tvorbu doporučuji totéž. Je neuvěřitelné, že v zemi, která má jen 6-krát více obyvatel vychází asi tak stokrát víc komiksů měsíčně než u nás.
    Navíc – není efektivnější metoda jak se naučit cizí jazyk než prostřednictvím komiksů !

  7. Francouzsky jsem se začal učit zhruba před třemi roky, z velké části právě kvůli komiksům. Dnes už si je v pohodě čtu, ale vystačíš si i s angličtinou, spousta evr. komiksů je amatérsky překládána do angliny. Běžný evr. komiks stojí sice kolem 14 euro, což není zrovna levné, ale tohle jsem vyřešil tím, že si jednou ročně zajedu do Paříže. Jsou tam velká knihkupectví Gibert Jeune a Gibert Joseph, kde se prodávají starší i úplně nové bazarovky za 8-9 euro. Giberti jsou i v jiných městech, ale ti v Paříži mají zdaleka největší nabídku, stovky a stovky komiksů.

  8. Cena 12 – 14 EUR za album mi přijde ještě celkem i v pohodě ( vyjít album u nás, bez remcání bych ji za něj dal ) ale nejšílenější je poštovné z Francie… Úplně naopak než je tomu u nás – lineárně rostě s cenou objednávky. Začíná paušálně zhruba na 20-25 EUR a nákup jen jednoho alba je pak nesmyslný….a tak nezbývá než jich vzít „trochu“ víc :-)
    To nebývá problém, protože člověk stále a stále objevuje série i samostatné kousky, o jejichž existenci neměl potuchy.
    Jenže -když je (BD-čka) miluješ, není co řešit…

  9. Poštou si nechávám posílat jen must have tituly a integrály, které jsou moc těžké, třeba Hauteville House, Cazenacův kříž, Světla Amalu, Buddy Longway… apod. Lze využít i české: zahraniční-knihy.cz nebo talpress.cz, které nákup zprostředkují. Ale osobní nákup mám stejně nejradši, nejen kvůli těm slevám, udělá se pěkný výlet a přitom se nakoupí nové komiksy. Pokud neřídíš, taky není problém, dnes tě do Paříže odvezou některé cestovky za 2500,-, třeba ABC-Tours – eurovíkendy. Největším problémem je spíš, jak to všechno pobrat, posledně jsem koupil něco kolem třiceti komiksů a to už se pronese.:) Letos vyrážíme v květnu.

  10. díky za tip Gmorku, na ty české weby kouknu…jak to tam funguje. Většinou ale v záchvatu nadšení stejně nakonec to poštovné oželím a kupuju přímo z bdfugue….a do několik adnů je to doma. Momentálně mám na cestě 14 alb :-)….je fakt že být to těch tvých 30, tak už taky zvážím osobní odběr. Už teď taková objednávka jako ta moje stojí na poštovném 40 EUR. Je to šílené, kamarádovi jsem před týdnem objednával 10 alb z Lambiek.net ( Holandsko ) a poštovné mu napařili ušmudlaných 10 EUR :-/

  11. Ještě bych zmínil Shakespeare a synové – shakes.cz, ti sice v nabídce francouzské komiksy nemají, ale dá se s nimi domluvit, a objednají je, za jeden díl Magasin général jsem dával něco přes čtyři stovky. Ze žhavých novinek, které teď na jaře vlétnout na pulty, se nejvíc těším na Servitude 4., Sága Valta 2., Lancelot 4., Vercingétorix, novou Arcticu, Hannibala Meriadeca 4., Sky doll 4., Čtyřku z Baker street 5., Druides 8., Malého Thorgala 2., Merlin le prophete 4., Voyage extraordinaire 3… prostě vyjde spousta skvělých komiksů.

  12. Tady by se dalo asi dlouho povídat o tom, kolik nádhery tam vychází… :-) Já zatím beru hlavně leteckou tematiku ( např. pilote a l’edelweiss je naprostý skvost ) a pak namátkou třeba teď se strašně těšíme na již objednané 3-dílné Děti kapitána Granta…)
    Joj, je toho opravdu hodně… na ten tvůj výběr se kouknu…hodně věcí z toho neznám.

  13. Já mám nejraději dobrodružňáky, fantasy, u těch dokážu ocenit, když jsou šmrnclé nějakou mytologií, scifi a taky historické, nejlépe starověk a raný středověk. Dlouhodobě sleduji nějakých 20-30 sérií, případně se na to nabalí nějaká novější věc, z poslední doby třeba Déluge, END, Sang Royal či Barracuda. Mám taky své oblíbené autory, které sleduji a vyhledávám, jak scénáristy, tak kreslíře, třeba Lemerciera a jeho Durandal, Istina a Jarryho v Mlhách Asceltisu, Yslaireho a jeho ságu Sambre, Loisela a mnoho dalších. V podstatě se dá říct, že jsem konzumní komerční čtenář. Má sbírka už má něco přes třista BDček.

  14. Když jsem si chtěl poprvé něco objednat z Franice, vůbec jsem ty ceny nechápal. Velmi drahé poštovné s minimální snahou kompenzace ve formě slevy na knihu. Kdo je zvyklý objednávat z USA či Británie, jen těžko chápe. Pokud by někdo chtěl, dá se nějaká ta Francie objednat i z britských obchodů, např. Amazonu či Bookdepository (kde je poštovné zdarma). Evropu si naštěstí kupuji v anglických překladech, což má výhodu v obvykle kompletním vydání za velmi slušný peníz. Nevýhodou je pak zpravidla zmenšený formát a velmi omezená nabídka. Pokud jde někdo jenom po kresbě, dají se na Bookdepository vylovit i španělská a německá vydání. Takhle už se např. pokukuji po už zmíněné sérii Pilote a l’edelweiss.

  15. Nezbývá než souhlasit, taky poštovné z amazon.fr nemusím. Proto raději volím ten osobní odběr, člověk si koupí většinu komiksů za polovic, dá si krepku u Lucemburské zahrady, francouzské pivo l’Abbaye či Jenlain ( jinak jsou frantíci na pivo docela slabí ), případně se podívá do d’Orsay. Kdo neprahne po slevách, vystačí si se Štrasburkem, který je hned za čárou, i tam je dost BD speciálek, Gibert a Fnac.

  16. —> M@P : Edelweiss je něco, nad čím se da strávit snad nekonečné množství času. Hugaultova kresba je nepřekonatelná a i příběh je docela zajímavý a pěkně graduje až do konce. Ale grafická stránka tam hraje opravdu prim, člověk přímo cítí vítr ve tvářích rytířů nebes a slyší řev rotačních motorů… Prostě dechberoucí.
    Pro milovníky letectví ještě doporučuju zatím 4 silnou sérii Wunderwaffen. Historická polo-fikce nacpaná nádhernými letadly až po okraj.

  17. Když je řeč o letectví, měla by se taky zmínit nová série o jeho průkopnících – l’Aeropostale – des pilotes de légende. První díl je o Guillaumetu Henrim a dvojka o Jeanu Mermozovi. Ještě jsem to nečetl, ale za scénářem stojí ostřílený kozák Christophe Bec, tak to jistě nebude špatné. Jednička se dá vydolovat z uloz.to.

  18. Oba L’Aeropostaly mám :-) Mermoze jsem četl zrovna o víkendu. Některé scény (zajetí Mermoze Maury, rána pažbou pušky do hlavy…) jsou nachlup stejné jako ze stejnojmenného tv seriálu….který jsem viděl před více než 20 lety :-) No, zajímavé deja vu…

Komentáře nejsou povoleny.