Meander 2013: Vzhůru do minulosti s Holmesem, Guibertem a československými legiemi

UKÁZKY > V sympatické edici Pro Emu letos vydá Meander víc komiksů než kdy jindy, přestože komiksy nejsou pro nakladatelství hlavní náplní. „Náklady komiksů jsou tak 1200 až 1300 kusů, prodávají se tři až pět let, což je přece jen o něco slabší než tituly z dalších dvou edic,“ říká Ivana Pecháčková, která nakladatelství založila v roce 1997.

Čtenáři bublin – a těch evropských především – by měli být rádi za vděčnou edici Pražské legendy, protože právě ta financuje vydávání komiksů či uměleckých a nekomerčních knížek pro děti, na něž se Meander specializuje. V roce 2013 tak Meander vymele komiksové břehy s pětkou titulů, nejvíc to zatím byly tři tituly v roce 2010, kdy vyšly všechny díly trilogie Alanova válka od Emmanuela Guiberta.

Guibertovskou linii, do níž zapadá ještě loňský Fotograf, prohloubí Profesorova dcera, společné dílo Guiberta a populárního Joanna Sfara (Donžon, Malý úpírek či Pascin), jenž patří v Česku k vůbec nejvydávanějším autorům. A na rok 2014 se už připravuje prequel k Alanově válce s názvem Alanovo dětství.

Komiksárium už psalo také o počinu SVOBODA!, který je pro tuzemské publikum zajímavý tím, že v něm francoužští tvůrci Kris a Jean-Denis Pendanx vypráví o československých legionářích.

Jako doma je v Česku i Sherlock Holmes, Luc Brunschwig a Cecil však v temnějším zpracování mooreovsky zpochybňují, co o něm napsal Arthur Conan Doyle.

A jak můžete vidět níže v oficiálních anotacích, nebude chybět ani argentinský humor Ricarda Linierse. Macanudo se vrátí hned dvakrát. Zdá se, že Meander alespoň částečně zaceluje díru po hibernujícím Motu.

KVĚTEN

Ricardo Liniers: Macanudo 3
240 x 220 mm, 95 stran, 268 korun

ZÁŘÍ

Ricardo Liniers: Macanudo 4
240 x 220 mm, 96 stran, 268 korun

Kritika našeho současného životního stylu a politiky, nonsens, humor, poezie. Každý strip argentinského autora Ricarda Linierse přináší překvapení a svérázný vtip. V Macanudu se objevuje množství neobvyklých figurek: Jindřiška se svým chytrým kocourem Fellinim a plyšovým medvídkem Madariagou, citlivý robot, muž, který překládá názvy filmů, Oliver Oliva, tajemný muž v černém, trpaslíci, tučňáci, ovce… V každém dalším albu Macanuda se ale objevují další nové postavy.

Joann Sfar a Emmanuel Guibert: Profesorova dcera
214 x 300 mm, 64 stran, 298 korun

Dělí je třicet století, a přesto… se milují! Jak požádat o ruku slečnu Lilian, dceru profesora Bowela, když je člověk ztracen v mlhavém Londýně na konci 19. století, a mumifikovaný před třemi tisíci lety? No není to prekérní situace? Profesorova dcera je skvělá viktoriánská lovestory mladé dívky a mumie Imhotepa IV. Komiks vznikl ve spolupráci Joanna Sfara (text) a Emmanuela Guiberta (kresba). Přestože jsou oba komiksoví tvůrci v České republice již známými jmény, z jejich společné tvorby dosud nic přeloženo a vydáno nebylo. Profesorova dcera (1997) je tak první ukázkou jejich plodné spolupráce (např. komiksy Sardine de l’espace, Les Olives noires). Překrásnými akvarely vyvedený komiks je další originální ukázkou Guibertova kreslířského umění.


ŘÍJEN

Luc Brunschwig a Cecil: Holmes
album 1+2, 230 x 325 mm, 80 stran, 298 korun

Holmes I – 4. května 1891 Sherlock Holmes záhadně zmizí ve vodopádech ve Švýcarsku. Stáhne tam s sebou i svého úhlavního nepřítele, profesora Moriartyho. O několik dnů později je detektivův byt na Baker Street 221b vykraden lupiči. Poslal je tam zřejmě Mycroft Holmes, Sherlockův bratr, který se snaží zničit důkazy o Sherlockově šílenství. Bratr Sherlocka podezřívá, že propadl drogám. Podle Mycrofta je Sherlockova smrt sebevraždou člověka, který nemohl snést pomyšlení, že jeho geniální mozek byl zničen drogami. Navzdory všem důkazům doktor Watson tomuto scénáři nevěří a vydá se po detektivovi pátrat po celé Evropě. Postupně odhaluje tajemství Holmese i celé jeho rodiny.

Holmes II – U Holmesových rodičů se celá záhada ještě dále stupňuje. V dětském pokoji svého přítele Watson objevuje další tajemství. Jaký vliv mohl mít Mycroft na svého bratra? A jak chápat Mycroftovo tvrzení, že Moriarty, Sherlockův největší nepřítel, nikdy neexistoval?


Kris a Jean-Denis Pendanx: SVOBODA!
album 1+2, 230 x 325 mm, 96 stran, 298 korun

Svoboda! – Historické vyprávění i románová epopej je imaginárním deníkem bojovníka Českých legií v Rusku o první světové válce popisujícím skutečnou železniční odyseu, která se odehrála v chaosu ruské revoluce. Praha 1938. Josef Černý, židovský učitel výtvarné výchovy, se dovídá o Mnichovské dohodě. Hluboce ho zraní zrada Francie, jeho matky a adoptivní země, a okamžitě si představuje: smrt Československa, své republiky, které před dvaceti lety pomohl přejít ze snů o svobodě k realitě. Pepa objevuje své staré skicáky a vyprávění svého přítele, spisovatele Jaroslava Haška, a vzpomíná…

Svoboda! II – Plynule navazuje na první svazek. Čeljabinsk, květen 1918, zde to všechno ve skutečnosti začalo. Regiment Jaroslava Haška se konečně připojí k opožděné jednotce první České divize. Mezi nimi je i jeho přítel, projektant Pepa, který je zraněn kusem železa vyhozeného z projíždějícího vlaku plného Maďarů. Pepovi druhové vlak zastaví a viníka popraví. Krutý čin bude mít brzy děsivé následky. Zatímco se Pepa zotavuje ze svého zranění, Jaroslav a další čeští vězni jsou propuštěni generálem Čečekem, velitelem 1. Československé divize. Od této chvíle vzniká napětí mezi legionáři a vojáky Trockého Rudé armády…


10 komentářů u „Meander 2013: Vzhůru do minulosti s Holmesem, Guibertem a československými legiemi“

  1. Joann Sfar patří k nejvydávanějším autorům v čechách? Hlavně že všechny začaté série jsou u ledu – Donžon, Klezmer, Rabínův kosour…

  2. Pěkně, pěkně, jen houšť a větší kapky!! A mohl by i ten mnou tak oblíbený MOT znovu povstat z mrtvých!! …..a pokračovat ve vydávání Donžonu;-)

  3. Mr. Terrible: To je ale úplně jiná písnička.;) 10x Donžon, 2x Malý upírek, 2x Rabínův kocour, Malý princ, Klezmer, Pascin, teď Profesorova dcera… Takový vhled do tvorby autora tady mají čtenáři u málokoho.

  4. Zvlášť na sérii Svoboda! se těším opravdu jako malé dítě :)

  5. jedno lepší než druhé! peněženka zapláče, ale srdce pookřeje :)

  6. Tak tá „Sloboda“ je jednoznačná kúpa, u „Profesorovej dcéry“ tiež nebudem dvakrát váhať…

  7. Lukáš Růžička: Pravda, jiným Evropským autorům nevěnují čeští nakladatelé tak velikou pozornost:)
    Jinak jsem ze zprávy nadmíru potěšen, jen doufám že Meander na tom neprodělá kalhoty.

Komentáře nejsou povoleny.